Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

BIM | Gebouw in fases modelleren

maart 31, 2023 @ 12:30 - 14:00

BIM

Digitale tools voor betere ontwerpen

Het Landstede team verzoekt om een gastles BIM omdat zij hun gebouw in fases willen modelleren. Waterland projecten geeft uitleg.

Stap 1 – BIM template voor start van het gebouwmodel

Kijk vooraf naar de projectopzet en de werkwijze: van grof naar fijn

Zet eerst de grootste en belangrijkste onderdelen zoals wanden, vloeren en daken van een gebouwmodel maatvast op en verfijn het model vervolgens door het plaatsen van kolommen, balken, binnenwanden, ramen, deuren enzovoort. Werk pas daarna de punten uit die er nog niet zo uitzien als gewenst.

Projectproces en benodigde informatie

Welke documentatie uit het model/project moet worden gegenereerd en wat voor de communicatie met andere partijen nodig is?

Projecten die alle fases doorlopen en waarbij veel communicatie met derden nodig is, kunnen ook door beginnende gebruikers al in een vroeg stadium van uitgebreidere informatie worden voorzien om sneller resultaat te behalen. Is een element bijvoorbeeld dragend of niet dragend.

Wanneer tijdens het opzetten van de eerste projecten blijkt dat een deadline moeilijk te halen is, dan kun je een 2D tekening uit het model genereren die met 2D gereedschappen verder opgewerkt kan worden. Na de deadline kan het model dan verder uitgewerkt worden.

Alle vensters van waaruit het 3D model kan worden aangestuurd (de plattegronden, aanzichten en doorsneden) behalve het 3D venster, bevatten een soort sheet die voor het model ligt waarop 2D informatie kan worden toegevoegd.

Let op

  1. Hoe netter een 3D model in elkaar zit, hoe minder extra 2D informatie er nodig is en hoe minder de 3D informatie hoeft te worden aangepast voor correcte bouwkundige tekeningen. De aanzichten, doorsneden en plattegronden kunnen direct op de lay-outs geplaatst worden.
  2. Een schematisch 3D model van alleen vloeren, wanden en kozijnen kan in eerste instantie een prima basis zijn en voor controle van tekeningen dienen

BIM – 3D

Alleen elementen die in meerdere tekeningen (plattegronden, doorsneden, aanzichten, 3D documenten, 3D presentatie) zichtbaar zijn, zijn zinvol om in 3D te tekenen, zoals de wanden, vloeren, daken, fundering, ramen, enzovoort. De voordelen worden vooral zichtbaar bij het wijzigen en het maken van doorsneden en aanzichten.
Deze en andere tips worden uitgelicht tijdens de gastles door Rick de Vlieger van Waterland Projecten

Gegevens

Datum:
maart 31, 2023
Tijd:
12:30 - 14:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , ,

Organisator

SMARTCirculair
Telefoon
06 16342889
E-mail
tanja@smartcirculair.com
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Landstede College
Westeinde 33
Harderwijk, 3844 DD Nederland
+ Google Maps