Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Gastles biodiversiteit en groene schoolpleinen

maart 8, 2022 @ 15:00 - 16:00

Een groendak waar bijen zich tegoed kunnen doen

Nienke Plantinga van Magnolia Tuinontwerp is expert in biodiversiteit, landschapsarchitectuur en heeft zich de afgelopen jaren ook expliciet gebogen over het vergroenen van schoolpleinen. 

Dus toen het studententeam van het Landstede College kwam met de vraag hoe ze biodiversiteit konden toepassen in hun ontwerp voor de renovatie/uitbreiding van school ‘De Aquamarijn’ in Zwolle was Nienke gelijk bereid om haar kennis te delen.

Reactie van de studenten

Gisteren hebben we de gastles gehad over biodiversiteit. Het was heel leerzaam en hebben er veel informatie uit kunnen halen.

Biodiversiteit op het schoolplein

Groene schoolpleinen zijn goed voor de gezondheid, beweging en concentratie van kinderen. Ook maken kinderen er meer vrienden en voelen zich zelfverzekerder. Dit blijkt uit een rapport dat in opdracht van IVN en Jantje Beton is opgesteld door onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden, een speel- en leerlandschap als het ware. Een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen. Wilt u ook een groen schoolplein? Waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen? Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken? Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd. Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral toch om de echte.

Groen schoolplein

Zo’n groen schoolplein spreekt waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit.

Dank je Nienke

 

Gegevens

Datum:
maart 8, 2022
Tijd:
15:00 - 16:00
Evenement Tags:
, , , , , ,