Selma van der Velde is net afgestudeerd op het thema Natuurinclusief, biodiversiteit ontwerpen van de buitenruimte. Niet alleen binnenstedelijk. Selma kijkt ook naar de verbinding met de biotoop verderop. “Want, zegt Selma, als je bijvoorbeeld een goede biotoop voor mussen wilt maken, moeten er wel mussen in de omgeving zijn.”
Selma werkt nu bij de Antea Group maar studeerde af bij ’19 Het Atelier’ in Zwolle op het thema Natuurinclusiviteit en Biodiversiteit. Zij geeft een gastles aan studenten van het Deltion College die een ontwerpopdracht hebben voor een circulair kenniscentrum in Heerde met als opdrachtgever Lagemaat.
Natuurinclusief ontwerpen houdt in dat je al vanaf het begin van het ontwerpproces rekening houdt met de bestaande biodiversiteit. Je ontwerpt een uitbreiding of versterking van het ecosysteem zodanig, dat de bebouwde omgeving geen onderbreking is van de natuur, maar er deel van gaat uitmaken.
Nieuwe gebouwen kunnen worden voorzien van neststenen voor vogels; een relatief goedkope inpassing die geschikt is voor mussen, gier- zwaluwen en spreeuwen. Ook voor vleermuizen kunnen voorzieningen worden ingepast. Tuinen en de openbare ruimte kunnen zo worden ingericht dat allerlei soorten dieren er een thuis vinden. Door natuurinclusief te ontwerpen zorg je dat de stad zich gezond kan ontwikkelen.
Elk project(gebied) draagt bij aan een gezond functionerend ecosysteem, zorgt voor meer biodiversiteit en een prettig leefklimaat. Het groen en de natuurmaatregelen maken de stad klimaatadaptief, verminderen het hitte-eiland- effect en stimuleren bewoners om te bewegen.
Elk gebied heeft z’n eigen kenmerken en mogelijkheden. Voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zijn standaardvoorzieningen beschikbaar. Maar voor bijvoorbeeld een groen dak of een nestkast voor een slechtvalk is maatwerk nodig. Ecologische kennis is hierbij belangrijk. Er is veel informatie beschikbaar betrek daarom bij projecten een ecologisch adviseur zoals Selma.
Iedereen is gebaad bij vergroening en biodiversiteit en tegelijk staat het onder druk. De uitdaging wordt groter. Duurzaam onderhoud en beheer is waanzinnig belangrijk. Dat geldt voor groenbeheer en nestmogelijkheden. Kies voor kwalitatieve nestkasten en stem goed af met uitvoerders van beheer om te voorkomen dat er op het verkeerde moment van het jaar gemaaid wordt.
Gemeentes zijn steeds meer bezig met biodiversiteit, natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit. Als je voor groen gaat, geeft de gemeente vaak sneller medewerking bij de vergunningsaanvraag. Zo groen mogelijk!
Wil je meer weten? Neem contact op met Adviesbureau E.C.O. Logisch, Jeroen Koorevaar en refereer naar SMARTCirculair.
tel. 0172 576072 in Leimuiden