Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Gastles | Sedumdaken aan Team Stadskanaal

maart 29 @ 10:00 - 11:00

sedumdaken

Groendak specialist Rene Jansen geeft uitleg over sedumdaken.

Sedumdaken, waar moet je aan denken? Hoe zit het met de constructie en afwatering. Hierover gaat Rene Jansen van Royal Dak & Bouw Groningen in gesprek met studententeam Noorderpoort uit Stadskanaal.

Sedumdak op de TechHub

Het studententeam ontwerpt een TechHub, half ondergronds en wil graag met een groen dak bijdragen aan de biodiversiteit, klimaatbeheersing van het gebouw en wateropvang cq. klimaatadaptie van de TechHub.

Gastles terugkijken?

Via deze pagina vind je alle gastlessen en masterclasses die gepubliceerd mochten worden. Kijk ook op het SMARTCirculair YouTubeKanaal.

 • Kijk ook op RoyalRoofingMaterials
 • En denk aan dakbeveiliging want de veilige zone is 4 meter van de dakrand

Sedumdaken: voor- en nadelen

Een sedumdak is vanwege de begroeiing met vetplantjes makkelijk in het onderhoud, maar is niet geschikt om op te lopen. Wat zijn verder nou de voor- en nadelen van zo’n dak?

1. Voordelen

 • Verhoogde levensduur dak
  De beplanting zorgt voor een bescherming tegen zonlicht en regen, en tegen extreme temperatuurverschillen. Hierdoor gaat het dak langer mee
 • Warmte- en geluidsisolatie
  De extra isolatie en geluidsabsorberende eigenschap van sedumdaken zorgt ervoor dat je minder last hebt van hebt van omgevingsgeluid. Ook geluid van regen en hagel wordt gedempt. In de winter houdt de sedumlaag de warmte vast, en in de zomer creëert het een koelend effect
 • Weinig onderhoud
  Een sedumdak vraagt niet om veel onderhoud. De vetplantjes kunnen zichzelf goed onderhouden. Eventueel kan onkruid zo nu en dan verwijderd worden.

2. Nadelen

 • Extra gewicht
  Het extra gewicht van de bodem en de plantjes kan ervoor zorgen dat er een aanpassing van het dak nodig is. Raadpleeg daarom altijd een adviseur
 • Lekkages
  Indien het sedumdak niet goed is aangelegd, kan dit resulteren in lekkages. Ook daarom is het van belang om goed advies te vragen.
 • Meer dieren
  Bij een stukje natuur horen dieren. Afhankelijk van de soort planten, kan dit insecten, slakken of vogels aantrekken. Mocht dit een nadeel voor je zijn, dan is een sedumdak (of een ander soort groendak) geen goed idee.

Kostprijs van sedumdak

De prijs van een sedumdak is afhankelijk van het type dak. Zo is het op een plat dak makkelijker aan te leggen dan op een schuin dak. Er zijn wel richtlijnen voor de prijs. Voor een dak van 30 m2 ligt deze rond de € 2.000,-. Een dak van 100 m2 kost ongeveer € 5.000,-. Voor dit bedrag wordt het volledige dak geïnstalleerd. Hierna hoef je het alleen nog maar af en toe te onderhouden.

Lees ook

Gegevens

Datum:
maart 29
Tijd:
10:00 - 11:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , , ,

Organisator

SMARTCirculair
Telefoon:
06 16342889
E-mail:
tnolten@gmail.com
Site:
SMARTCirculair.com