Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Gelderland over de Mobiliteit van de Toekomst

april 15 @ 13:15 - 14:00

mobiliteitshub Amersfoort

De provincie Gelderland zoomt in op de mobiliteit van de toekomst en dan specifiek op en rond het World Food Center voor het Technova studententeam in Ede. De provincie Gelderland heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal

Provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Dit betekent dat de activiteiten van de provincie geen negatief effect op het klimaat meer hebben. Duurzaamheid staat hoog op de provinciale agenda. De opgave voor mobiliteit vanuit het Klimaat- en EnergieAkkoord (KEA) luidt: 7 megaton CO2-reductie in 2030. Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, is actie nodig op meerdere fronten. Auto’s, bestelbusjes, vrachtwagens, binnenvaartschepen, treinen en bussen en de aanleg van infrastructuur zijn immers verantwoordelijk voor een derde van de totale CO2-uitstoot. Daarom zet de provincie in op verduurzaming van mobiliteit.

Trias Energetica

Het doel is nul emissie, aan de uitlaat én aan de bron. Gelderland gaat uit van de ‘trias energetica’:

  1. verminderen van vervoersbewegingen
  2. het stimuleren van duurzame mobiliteitskeuzen
  3. het ‘vergoenen’ van voertuigen

Gelderse Energie Transitiepaden

Structuurvisie World Food Center

Van Kazerne Maurits-Zuid naar het World Food Center

Voormalig kazerneterrein Maurits-Zuid ligt tussen station Ede-Wageningen, het Enka-terrein en het Sysseltse bos. Het terrein is 28 hectare groot, maar een groot deel daarvan is nu niet in gebruik. Met de ontwikkeling van het WFC zorgt Ede ervoor dat er een innovatieve groene, internationale foodhotspot in de stad verrijst. Belangrijk voor stad, Gelderland, Nederland en de wereld.=

Georiënteerd op de stad

Hoge bomen, struiken en hekken zorgen er voor dat de Mauritskazerne en de Frisokazerne nu nau- welijks zichtbaar zijn vanaf de Klinkerbergerweg. Daar komt verandering in. De ruimte voor de kazernes verandert in een open, groen stadspark. Vanuit de stad kijk je dus het terrein weer in. Voet- gangers en fietsers kunnen via een brug naar de Stationsweg en station Ede-Wageningen. Er komt ook een wandel- en fietsbrug over het spoor naar het Enka-terrein. Het World Food Center wordt zo echt een onderdeel van de stad.

Verbonden met de Veluwe

Tegelijkertijd is de natuur nooit ver weg op het World Food Center. Waar je straks ook staat, je ziet altijd groen aan de horizon. De bosranden aan de nieuwe Parklaan en aan het spoor zijn als het ware de groene muren van de kamer, met het Sysseltse bos als natuurlijke achterwand. Ook in het gebied zelf krijgt de natuur de ruimte. Zo komen er overal op het terrein brede groene lanen en groene (voedsel)tuinen. Parkeerplaatsen komen zo veel mogelijk in parkeergarages of tussen de woningen en kantoren. Zo houden de wegen en lanen in het gebied een groene uitstraling.

Veel ruimte voor fietsers en voetgangers

Het World Food Center wordt zo ingericht dat voetgangers en fietsers overal makkelijk kunnen komen. Zo is er een directe looproute naar station Ede-Wageningen en lopen er door het hele terrein wandelpaden. Voetgangers en fietsers kunnen met een brug over het spoor naar het Enka-terrein en mogelijk komt er ook een brug over de Klinkenbergerweg naar het stationsplein en de snelfietsroute Ede-Wageningen. De ligging naast station Ede-Wageningen maakt het extra aantrekkelijk om met het openbaar vervoer naar het World Food Center te komen.

Groen

De auto is te gast in het gebied. Dat merk je aan de inrichting. Het terrein kent straks weinig asfalt, parkeerplaatsen liggen ‘verscholen’ in het gebied. Over het terrein komt een lus voor autoverkeer, met twee entrees aan de nieuwe Parklaan die het WFC met de A12 en de N224 verbindt. De groot- ste parkeergarage, onder andere voor gasten van de Experience en het congreshotel, bevindt zich aan het begin van de lus. Daardoor blijft het auto- verkeer op het terrein beperkt.

Lees ook

Gegevens

Datum:
april 15
Tijd:
13:15 - 14:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , ,

Organisator

SMARTCirculair
Telefoon:
06 16342889
E-mail:
tnolten@gmail.com
Site:
SMARTCirculair.com