Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

KAW | ‘Ruimte zat in de Stad’

januari 27, 2022 @ 15:00 - 17:00

KAW architect Reimar von Meding  geeft een gastles aan het Technova College over binnenstedelijke inbreiding met woningen in de stad. Von Meding heeft eerder een publicatie gedaan genaamd ‘Ruimte zat in de Stad‘. En zo is het ook als je breder nadenkt over de steden van de toekomst.

Optoppen, woningen in gebouwen, bestaande gebouwen uitbreiden met woningen ernaast of erachter. Herbestemmen van voormalige kantoorpanden. En moet ieder huishouden een ruime woning hebben of gaan we toch meer naar communityvorming toe?

KAW

KAW. Architecten, onderzoekers en adviseurs hebben oog voor mens en samenleving. Zij denken na over duurzame wijken en woongeluk. Zij willen de leefomgeving beter maken voor alle bewoners.

Woningnood

De roep om nieuwe woningen wordt steeds luider. Terwijl “woningnood” toeneemt, gebruiken steeds minder mensen de woningen die er al zijn. Uitbreiding van de stad maakt dat probleem alleen maar groter. De sleutel is juist de focus op bestaande woningen in bestaande buurten. De Nederlandse stadswijken krimpen. Vergeleken met de 70er jaren leven in een gemiddeld huishouden 40% minder personen. En dat terwijl de huizen en straten niet kleiner zijn geworden. Doordat er veel minder mensen wonen dan voorheen zijn voorzieningen niet meer levensvatbaar, scholen worden samengevoegd en er is steeds minder leven op straat. Dan is het logisch dat vereenzaming toeneemt, dat verduurzaming moeilijker gaat, dat het autogebruik toeneemt. Als wij de stad met nieuwe uitleggebieden steeds verder uithollen, jaag je deze negatieve spiraal steeds verder aan. Daarom is het tijd voor een paradigmaswitch voor de omgang met woningnood.

Paradigmaswitch

KAW legt uit hoe studenten zelf hun paradigmaswitch kunnen maken.

Over Ruimte zat in de stad

In 2020 heeft KAW Ruimte Zat in de Stad gelanceerd, waar ze uitgebreid onderzoek deden naar de capaciteit van bestaande wijken. Conclusie: er is genoeg ruimte in de bestaande stad! Het doel was deze hoeveelheid aan ruimte zichtbaar maken en een plek geven in de discussie over betaalbaar wonen en een duurzame omgang met ons land. De respons en het effect hiervan was groot.

Intussen hebben zij niet stil gezeten! KAW heeft een zeer uitgebreid vervolgonderzoek gedaan en aan een groot aantal concrete cases gewerkt. Hierdoor hebben ze onderzoekssystematiek kunnen staven. Inmiddels zijn 10% van de buurten in Nederland met de ‘Ruimte Zat bril’ door ons onder de loep genomen.

Organisator

SMARTCirculair
Telefoon
06 16342889
E-mail
tanja@smartcirculair.com
Bekijk de site van Organisator