Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LocalWise Gastles Waterhergebruik en Sanitatie

april 6 @ 08:00 - 17:00

LocalWiseLocalWise founder Fedde Jorritsma geeft een digitale gastles waterhergebruik en Sanitatie aan het studententeam van het Noorderpoort College in Stadskanaal.

Zij ontwerpen een TechniekHotspot op het campusterrein en willen via hun groene dak zoveel mogelijk hemelwater opvangen en geschikt maken voor hergebruik.

Over LocalWise

LocalWise helpt ideeën te realiseren voor lokale water-, sanitatie-, en energievoorzieningen: ontwerp, advies, cursussen, verhuur, project begeleiding en verkoop van doe-het-zelf pakketten. Daarin doen we niet meer dan nodig is om aan uw wensen te voldoen. LocalWise is opgezet door Fedde Jorritsma. We werken met een ervaren team. Veel projecten zijn in samenwerking met partners. We werken aan een samenleving waarbij we plezier kunnen beleven in een samenwerking tussen mens, natuur en techniek.

 

Helofytenfilter

Zuivering grijs en zwart afvalwater met helofytenfilter

Een helofytenfilter is een natuurlijk en biologische manier om afvalwater te zuiveren. Het principe berust op percolatie van het afvalwater door een filtersubstraat. Tijdens deze filtering vinden complexe fysische, biologische en biochemische processen plaats. Het filtersubstraat bestaat in de meeste toepassingen uit samengesteld filterzand. Het zandfilter is begroeid met moerasplanten (helofyten), meestal zijn dit rietplanten.

Het voorbezonken afvalwater wordt middels een pomp over het helofytenfilter verdeeld. Hierna sijpelt het water door het filtersubstraat langs de rietwortels naar de bodem van het helofytenfilter. De rietplanten nemen zuurstof op uit de lucht en transporteren deze naar de wortelzone. Via de wortels van de rietplanten wordt de zuurstof verdeeld in het helofytenfilter. Tijdens de percolatie van het afvalwater door het helofytenfilter wordt het afvalwater op natuurlijke wijze vergaand gezuiverd.

Door de aerobe en anaerobe bacteriën en micro-organismen in het filtersubstraat, vinden vele biochemische processen plaats. Zuurstofbindende stoffen, stikstof, chloriden, fosfaat en alle zwevende stoffen die in het afvalwater zitten worden vergaand omgezet, afgebroken en verwijderd. Deze natuurlijke processen gaan vele jaren door, het oudste helofytenfilter is inmiddels 45 jaar oud.

Het gezuiverde afvalwater kan worden geloosd in een sloot, geïnfiltreerd in de bodem of worden hergebruikt voor toiletspoeling, wasmachine en bedrijfsprocessen.

Off-grid voorzieningen

LocalWise is de Groningse expert als het gaat over helofytenfilters, roogtoiletten, zonneboilers, biomeilers en watervoorziening. Alles om Off Grid te gaan. Zo wordt bij de droogtoiletten de toiletinhoud verwerkt met een Biomeiler. De biomeiler gaat de ruimte verwarmen door middel van vloerverwarming en is gekoppeld aan een buffervat. Het buffervat wordt tevens verwarmt door zonneboilers en een houtvergasser.

Gegevens

Datum:
april 6
Tijd:
08:00 - 17:00
Evenement Tags:
, , , , , , ,

Organisator

SMARTCirculair
Telefoon:
06 16342889
E-mail:
tnolten@gmail.com
Site:
SMARTCirculair.com