Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass energiesystemen vergeleken

oktober 4, 2019 @ 09:00 - 10:30

-

algen leveren energie voor het gebouwMasterclass

Dominic Tegelbeckers is de goeroe in energiesystemen. Als geen ander zet hij de verschillende energiesystemen op een rij en geeft de mogelijkheden aan. Hij verzorgt een masterclass voor de studenten van het team van het ROC Midden Nederland in Nieuwegein die bezig zijn met de herbestemming van een voormalige portierswoning naar een stiltecentrum in Leerdam.

Een van de voorwaarden is een optimaal en zo circulair mogelijk energiesysteem want het stiltecentrum wordt maar een paar uur per dag geopend voor bezoekers.

Dominic: We zoeken naar manieren om echte duurzame buurten te realiseren. Het draait erom om toekomstige energie-infrastructuur verbinden met ruimtelijke kwaliteit en metabolisme.
Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is een kans om radicaal betere ontwerpen te maken. Het raakt vele lagen wat resulteert in een meer klimaatbestendige en groene omgeving, die een hoge mate van energieonafhankelijkheid mogelijk maakt.

Over SUS Ateliers

SUS-ateliers richten zich op het oplossen van de tekorten aan water, energie en vooral grondstoffen voor bouwmaterialen. Bouwen met natuurlijke (biobased) materialen, zodanig bouwen dat materialen weer her te gebruiken of te recycle-en zijn. Met concepten en materialen zoeken naar oplossingen die een goed leef-comfort geven met een minimum aan installaties. Zoeken naar integraal bouwkundige, installatietechnische en constructieve oplossingen.

Zo worden gebouwen meer leefbaar, milieubewust, energiezuinig, herbruikbaar, zelfvoorzienend of energieleverend. Daarbij wordt aandacht besteed aan de bijzondere detaillering met duurzame materialen, noodzakelijk voor het realiseren van oplossingen met circulaire grondstoffen, zowel voor water en energie als voor bouwmaterialen.

Projecten worden in ateliers uitgevoerd (soms als pressure cookers) op het gebied van innovatieve concepten voor nieuwbouw, herstructurering, renovatie en herbestemming. Ook zijn er een internationale projecten, waarbij in andere maatschappelijke en klimatologische omstandigheden innovatieve oplossingen ontwikkeld moeten worden.

De SUS-ateliers bestaan naast het onderwijs-deel, met het keuze atelier in het eerste en tweede jaar en het leerbedrijf en de minor, ook uit een prototyping-deel met het bouwen van kleine prototypes tot hele gebouwen, door stagiaires en als onderdeel van een onderzoek. Ook is er een onderzoeks-lab waar (afstudeer-) onderzoek wordt gedaan aan de hand van meten, testen en optimaliseren van de prototypes.

De SUS-Ateliers zoeken continue naar nieuwe (kennis)partners, bedrijven die hun vakkennis willen inzetten voor het realiseren van echte projecten met studenten. We zijn op zoek naar materiaal-sponsors en ook naar bedrijven die projectbegeleiding geven tijdens de ontwikkeling en de uitvoering (leermeesters). Het is een kans om te werken aan innovatieve duurzame projecten maar ook om samen te werken met bouwkunde studenten die klaar staan het werkveld te betreden.

 

Gegevens

Datum:
oktober 4, 2019
Tijd:
09:00 - 10:30
Kosten:
-
Evenement Categorieën:
,