Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass H2Point | Tanken met groene waterstof

juni 10, 2020 @ 15:00 - 17:00

-

Dit is het aantal in 2018. Inmiddels is het aantal gerealiseerde waterstoftankstations in Nederland toegenomen tot 5 en worden er in 2021 10 stations bij gebouwd

Paul Smits, eigenaar van H2Point praat ons bij over de groene waterstof infrastructuur. Ook in Zeeland want waterstof tankstations zijn nu aan de beurt om uitgerold te worden. Waterstof is nodig als brandstof voor zwaardere transportmiddelen zoals bussen, vrachtwagens, shovels, schepen en luchtvaart. Deze vervoersmiddelen hebben een te beperkte range op batterijen dus waterstof lijkt voorlopig de beste optie. H2Point is – na de Groningse ontwikkelingen – koploper voor de uitrol van waterstofstations in midden en zuid Nederland. 

H2Point onderwerpen

  • Ontwikkelingen
  • Subsidies
  • Bedrijven die motoren ombouwen
  • Waar moet je op letten?
  • Kansen voor Zeeland

Waterstof

Waterstof is schoon, veilig en overal – het wordt in 70 procent van alle materialen in het heelal aangetroffen. Juist omdat er veel van is, kan waterstof overal gewonnen worden. Waterstof als energiedrager is twee tot drie keer efficiënter dan conventionele brandstoffen. Je komt verder met minder ‘brandstof’. Omdat het enige bijproduct water is, zijn brandstofcelauto’s CO2-neutraal. Dat geldt ook voor het schadelijke HC en NOx. (koolwaterstoffen en Stikstofoxiden)

Waterstof voor mobiliteit middels de brandstofcel

Er zijn drie types elektrische auto:

  1. batterij elektrisch
  2. waterstof elektrisch
  3. een combinatie van deze twee, de hybride vorm

Om met waterstof elektriciteit op te wekken, hebben we een brandstofcel nodig. De brandstofcel wekt energie op via de reactie van waterstof met zuurstof, daarbij ontstaat naast elektriciteit alleen schoon water als restproduct. Het is een proces dat zich in een fractie van een seconde voltrekt. De elektriciteit voedt de elektromotor die de auto aandrijft. Er wordt dus geen fossiele brandstof in de motor verbrand. Deze technologie is oorspronkelijk voor ruimtevaartuigen ontwikkeld, maar tegenwoordig vinden brandstofcellen een veel bredere toepassing. Het blijven hoogwaardige technieken, de druk in de tank bij een personenwagen is 700 Bar en bij een vrachtwagen of bus 350 Bar.

Door de technische ontwikkelingen kunnen we nu veel lichtere tanks bouwen voor waterstof en zijn de brandstofcellen vele malen kleiner efficiënter en goedkoper geworden. Het wordt op een soortgelijke manier als LPG getankt, de tank is vol na 4 à 5 minuten.

Waterstof en veiligheid

Ondanks de hoge druk van 350 en 700 bar ( lpg 6 bar ) is waterstof door het gebruik van moderne technieken veilig toepasbaar. Waterstof is 18 maal lichter dan lucht wat betekent dat bij het ontsnappen van waterstof dit binnen een seconde 20 meter hoog is. Het blijft dus niet laag aan de grond hangen zoals LPG of lekken van benzine of diesel onder de auto. Waterstof mag dus ook onbemand getankt worden.

Waterstof wordt getankt in kilo’s, een personenwagen tankt ongeveer 6 kilogram waarmee hij 600 kilometer kan rijden.

Groene waterstof

In 2030 verwacht men dat 50% van alle verkochte voertuigen elektrisch zijn waarvan de helft waterstof-elektrisch. H2point staat voor waterstof uit hernieuwbare energiebronnen, 100%C02 reductie de zgn. groene waterstof, afkomstig van hernieuwbare energiebronnen als wind en zon. Met het toenemen van windparken voor de (Zeeuwse) kust, neemt de hoeveelheid groene elektriciteit ook exponentieel toe. Die moeten we opslaan om te voorkomen dat het wegvloeit. Dan is het omzetten van deze groene stroom in waterstof een perfecte optie. Het gas kan – met een kleine aanpassing – door de Nederlandse gasleidingen en industrie en transport profiteren van een hoog rendement groene energiebron.

H2point wil meewerken aan een landelijk dekkend netwerk van waterstofstations, adviserend bij gemeente of bedrijfsverenigingen of investerend; volledig in eigen beheer of met derden, standalone of daar waar mogelijk bij bestaande tankstations.

Gegevens

Datum:
juni 10, 2020
Tijd:
15:00 - 17:00
Kosten:
-
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , ,

Organisator

SMARTCirculair
Telefoon:
06 16342889
E-mail:
tnolten@gmail.com
Site:
SMARTCirculair.com

Locatie

SMARTCirculair