Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass Landschapsarchitectuur

juni 8, 2020 @ 08:00 - 17:00

De tuin van het provinciehuis in Zwolle is indertijd ontworpen door Mien Ruys

Landschapsarchitectuur is voor veel teams een onderdeel van hun ontwerpopdracht. Het Landstede team heeft er volop mee te maken. Zij maken een (deels) ondergrondse parkeergarage in opdracht van de provincie Overijssel die hen vroeg om de design tuin te laten doorlopen over het dak van de parkeergarage.

Hoogste tijd om er een expert bij te halen: Nienke krijgt een landschapsarchitectuur. 

De grote tuin van het provinciehuis midden in Zwolle in indertijd ontworpen door Mien Ruys, de grondlegster van de landachapsarchitectuur. Een eye-cather van een tuin dus. Nu wordt de vraag of de tuin doorgetrokken moet worden of dat de studenten misschien wel moeten kiezen voor een heel ander ontwerp. Juist contrasterend op het ontwerp. De gastles van Nienke helpt het team uit Harderwijk helpen bij de keuzes waar ze voor staan.

Landschapsarchitectuur

Een tuin is een stukje natuur bij je huis en kantoor. Hoe meer je de natuur respecteert, hoe mooier je tuin wordt. Daarom hanteert Nienke van Magnolia tuinontwerp als basis de Permacultuur principes. Met de natuur meewerken, noemen ze dat. Een tuin ontwerp je op de toekomst, daarom kiest Nienke graag voor duurzame materialen, elementen die aansluiten bij het huis of bedrijfspand en eigenaar zorgen voor een geslaagde tuin op de lange termijn.

Over Mien Ruys

Mien Ruys is een van de pioniers van de moderne tuinarchitectuur. Ze startte haar ontwerpcarrière op de afdeling tuinarchitectuur van kwekerij Moerheim, het bedrijf van haar vader in Dedemsvaart. In 1943 verhuisde ze met het ontwerpbureau naar Amsterdam. Hier had ze meer contact met architecten en kunstenaars. In 1979 werd de afdeling tuinarchitectuur losgekoppeld van de kwekerij en gaat sindsdien verder als zelfstandige bv. Mien Ruys overleed in 1999 op 94- jarige leeftijd in Dedemsvaart.

  • Een bekend experiment uit de jaren ’60 is de proef met het toepassen van spoorbielzen, hetgeen leidde tot een zeer royaal gebruik van spoorbielzen in de Nederlandse tuinen. Dit leverde Mien Ruys de naam “Bielzen Mien” op.
  • Ook het gebruik van de uitgewassen grindtegel (de zg. griontegel) is een idee van Mien Ruys. De ervaringen waren in eerste instantie belangrijk voor haar tuinarchitectenbureau.

Contact

Magnolia Tuinontwerp, Nienke Plantinga, landschapsarchitect, Hattem (Ov)

 

Organisator

SMARTCirculair
Telefoon:
06 16342889
E-mail:
tnolten@gmail.com
Site:
SMARTCirculair.com

Locatie

SMARTCirculair