Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stedin over Netaansluiting van Zonneparken

maart 30 @ 12:00 - 13:00

Stedin

De netaansluiting van Stedin moet ervoor zorgen dat energie teruggeleverd kan worden op het Net.

Stedin Gebiedsregisseur energietransitie Huub Halsema geeft uitleg over de aansluiting van een zonnepark op het net aan het studententeam van het Techniek College Rotterdam. Zij ontwerpen zonneparken in Hellevoetsluis en Rockanje. Een deel van de energie wordt voorzien voor de laadpalen maar de overtollig opgewekte energie moet via de Netaansluiting teruggeleverd kunnen worden aan het net.

Netaansluiting

  • Waar moet het team aan denken?
  • Wat kost het?
  • Hoe zit het met flexibel, dynamisch terugleveren?
  • Wat als het net al overbelast is?
  • Lokaal opslaan/gebruiken versus teruglevering

Bekijk ook de gastles over Zonnepark ontwerpen, waar moet je op letten?

Team Rotterdam gaat parkeerterreinen overkappen met PV. Joel Nolten legt uit waar ze op moeten letten. Denk aan de netaansluiting, de opstelling tov de zon, de business case en de infrastructuur. Bekijk de gastles op de SMARTCirculair Toolkit pagina Gastlessen.

Deze gastles wordt digitaal gezet.

Over Stedin

In het convenant wordt onder meer afgesproken dat zoninstallaties voortaan worden aangesloten op 70% van hun paneelvermogen. De productie van een installatie komt hier meestal niet bovenuit; een productiepiek van meer dan 70% komt jaarlijks maar zo’n 3% van de tijd voor. De ruimte die deze pieken op de netten nodig zouden hebben kunnen beter gebruikt worden voor het aansluiten van meer projecten, vinden Holland Solar en Netbeheer Nederland.  Op deze manier kunnen meer projecten, met een kleinere aansluiting, sneller worden aangesloten. De leden van Holland Solar hebben daarnaast afgesproken om de exploitatietermijn van projecten minstens 20 jaar te laten zijn, zodat uitgaves aan extra netcapaciteit gerechtvaardigd zijn.

Stedin is de netbeheerder in het grootste deel van de Randstad, waaronder Den Haag, Utrecht, Rotterdam en het Rijnmond haven- en Botlekgebied. Drukke, stedelijke gebieden met complexe infrastructuur, waar de afhankelijkheid van energie groot is en energie altijd beschikbaar moet zijn. Om te wonen, werken en leven. Vandaag, en morgen. Daarnaast beheert Stedin de energie-infrastructuur in de regio’s Kennemerland, Amstelland en Noordoost Friesland.

Samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie: dat is wat Stedin doet. Want ruim 2,2 miljoen klanten rekenen op ons. Dag en nacht. Dat wij via onze netten zorgen dat zij het hele jaar door energie hebben. We zijn er trots op dat onze netten tot de meest betrouwbare netten van de wereld behoren. Want energie is onmisbaar geworden in de wereld waarin wij leven. Het is heel vanzelfsprekend dat er altijd energie is. We gebruiken energie voor alles, op elk moment, en we gebruiken er steeds meer van. Thuis, onderweg en op het werk. Omdat we willen dat ook de komende generaties altijd energie hebben, gaan we samen over op schone energie. Uit bronnen die niet opraken en die de planeet niet uitputten of vervuilen. Dit vraagt om flinke aanpassingen van het energienet, of beter gezegd, ons energiesysteem. Als we samen, met veel energie, de mouwen opstropen, krijgen we het voor elkaar. Politiek, gemeenten, marktpartijen, klanten en wij. Want alleen dan is energie in onze leefwereld straks net zo vanzelfsprekend als vandaag. Daarom is onze missie: samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie.

Lees ook

Gegevens

Datum:
maart 30
Tijd:
12:00 - 13:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , , , , ,

Organisator

SMARTCirculair
Telefoon:
06 16342889
E-mail:
tnolten@gmail.com
Site:
SMARTCirculair.com