[ssba]

Houtkachel versus Elektrische Haard – Hoe duurzaam is een Houtkachel?

Hoe duurzaam is een Houtkachel?

De zomer is voorbij en de winter is in aantocht. En hoe lekker is het dan om als het een beetje koud wordt lekker de houtkachel, een pelletkachel of de open haard te stoken om lekker op te warmen. Maar hoe duurzaam is het nu eigelijk om met hout een vuurtje te maken?

Duurzaam is een breed begrip. Daarom gaan we nu kijken naar de CO2 uitstoot van het verwarmen zelf. Dit gaan we afwegen tegen een elektrische haard.

137 uur stoken per jaar

In Nederland hebben er ongeveer één miljoen mensen een houtkachel, open haard of een pelletkachel. Doordat een open haard niet meer de primaire verwarming, maar meer een sfeermaker is, wordt een open haard gemiddeld 137 uur per jaar gebruikt. Uiteraard is er veel hout nodig om je open haard 137 uur te laten branden.

Hout is één van de meest toegankelijke producten op aarde. We hebben er heel veel van en in allerlei verschillende kleuren en geuren. Eén van de mooiste eigenschappen is dat de bomen CO2 nodig hebben om te groeien. Als een boom groeit en één kub nieuw hout heeft aangemaakt, heeft het één ton CO2 opgenomen. Dit blijft daar net zo lang zitten tot we het verbranden. Want dan komt de opgenomen CO2 vrij in de lucht.

Rekent u mee?

  • 2,2 kub hout x 1 ton Co2 = 2,2 ton CO2 stoot een houtkachel per jaar uit.

 

Elektrische haard

Een alternatief is een elektrisch haard. Deze verwarmd doormiddel van elektriciteit. Je hebt ze in vele verschillende soorten en maten. Ook het verbruik van zo’n haart varieert tussen de duizend watt en tweeduizend watt. Deze stroom kan natuurlijk voor eigen zonnepanelen worden opgewerkt, maar wat zal de CO2-uitstoot zijn als deze stroom via het stroomnet binnenkomt.

We gaan er van uit dat de elektrische haard (van 2000 watt) even lang aan staat als een houtkachel.

Rekent u mee?

  • Het verbruik per uur = 2000 watt x 1 uur = 2Kwh
  • Het verbruik per jaar = 2Kwh x 137 = 274 KWh
  • Emissie voor grijs stroom = 0,650 Kg CO2
  • Uitstoot per jaar = 274 x 0,650 Kg = 178,1 Kg Co2 = 0,178 ton CO2
  • Een houtkachel stoot in 1 jaar tijd evenveel uit als een Elektrische kachel in 12,4 jaar!

Zo zie je dat elektrisch minder co2 uitstoot dan het stoken van hout.

Let op

In deze berekening is geen rekening gehouden met de productie van de haarden of met het transport.

Bronnen

  • Stichting NHK
  • emissieregistratie.nl

Pelletkachel

De pelletkachel was sinds 2016 een gesubsidieerd alternatief voor gas om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, maar werd een toestel dat je niet zou moeten willen, omdat het slecht is voor de luchtkwaliteit. De subsidie is begin 2020 afgeschaft omdat deze toestellen door de uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen de gezondheid van burgers kunnen schaden.

De afschaffing is een van de maatregelen in het Schone Lucht Akkoord van begin januari 2020, dat kabinet, provincies en gemeenten tekenden om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Directe aanleiding voor de ommezwaai is de evaluatie van de subsidie door onderzoeksbureau SEO. Daaruit blijkt dat de gezondheidsschade door de uitstoot van schadelijke stoffen niet opweegt tegen de milieuwinst van deze toestellen. Dat geldt niet alleen voor pelletkachels maar voor alle hout gestookte kachels en biomassaketels.

De subsidieregeling geldt nog steeds voor de aanschaf van warmtepompen (tot nu toe 110.000 apparaten verkocht, 240 miljoen euro subsidie) en zonneboilers (15.000 apparaten, 25 miljoen euro subsidie).

Lees ook

Volg ons op Instagram, Facebook en Linkedin