[ssba]

House Åkerudden is een 100% houten huis

Natuur en variaties in licht zijn krachtig aanwezig in het gebouw.

House Åkerudden: Natuur en variaties in licht zijn krachtig aanwezig in het gebouw.

House Åkerudden, zoals het huis heet, is gemaakt zeven lokale soorten hout uit de omgeving van Helsinki (Finland). Architect Mathias Nyström van studio MNy Arkitekter koos voor zowel behandeld als onbehandeld hout, iets wat we steeds vaker zien in interieurs. En wij zeggen: dit is niet alleen mooi maar ook super circulair, warm en met een perfect binnenklimaat!

Via een lange gang kom je terecht in het achterste en meteen ook grootste gedeelte van het huis. Het is een open ruimte, waar je met de hele familie bijeen kunt komen. Het huis is zo ontworpen dat het perfect in de omgeving past.

Hout: warm, circulair, knus en sfeervol

Zoals we al zeiden, bestaat dit houten huis uit maar liefst zeven soorten hout, waarvan sommige behandeld zijn met blanke lak. De verschillende houtsoorten zijn: spar, eiken, esp, zwarte els, Douglasspar, lariks en grenen hout.

  • In de nok is een mezzanine gecreëerd. Deze is slim ingericht met lage kasten langs het schuine dak en met een daybed die direct op de grond ligt. Dit in verband met de schuine daken.
  • Aan weerszijden van het huis is een mooie veranda. Hier kun je heerlijk genieten van de rust en het uitzicht.
  • Regengoten zijn geïntegreerd met de dakrandstructuur achter de gevelbekleding.

De architect van dit huis vertelde ons vooral te genieten van de seizoensveranderingen in de omgeving. Door het open landschap en de vele ramen in huis geniet je daar extra van.

House Åkerudden

De vorm weerspiegelt de nieuwe fijn afgestelde houten huisarchitectuur waar het mooie hout de hoofdrol speelt. Het huis is bevrijd van alle franje, forse projecties, vreemde details en gezellige factoren zoals rode molen en witte knopen. Het rolmodel kan in de klassieke schuur zijn, maar het is nog steeds een gebouw met een eigen sterke tijdgenoot gevoel en uitstraling.

Natuur

Natuur en variaties in licht zijn krachtig aanwezig in House Åkerudden.

De explosieve levendigheid van de lente, romantische gloed van zomervelden, aardse herfstkleuren en oogverblindend schoon licht weerkaatst door wintersneeuw creëren hun eigen sfeer in de verschillende volumes van het huis.

Volledig gebouwd van hout en geïsoleerd met isovlas en gerecycled papier, maakt de structuur diffusie van waterdamp mogelijk.

Lokaal gaat voor

Het structurele frame is 10-inch hout afkomstig van lokaal gekweekte sparren en behandeld met een wit getinte olie en rust op eiken latten op Leca-blokfundering. Voor de gevel werden onbehandelde aspenplanken van 32×150 mm gebruikt en de binnenmuren en plafonds hebben zwarte elzen panelen in drie verschillende breedtes. Sommige van deze panelen zijn witgeolied terwijl andere onbehandeld blijven. De vloeren en dekken zijn van grenen afkomstig uit een nabijgelegen onderzoeksbos. Al het hout werd verwerkt door kleine lokale zagerijen. Eik, eikenfineer en lariks zijn gebruikt voor ingebouwde meubels, terwijl grenen werd gebruikt voor ramen, deuren en verborgen kozijnconstructies.

Gerelateerd nieuws