Inspiratie uit de natuur en andere energiesystemen
De zon is waarschijnlijk onze grootste natuurlijke energiebron. Licht, warmte. De zon zorgt voor leven op aarde. Net zoals water overigens. En al dat leven is ook weer een bron van inspiratie voor ons. We kijken letterlijk van de natuur af om producten beter te maken. Dit noemen we Biomimicry
- De stroomlijning van vissen is inspiratiebron voor de vorm van schepen
- Vliegtuigen zijn afgekeken van vogels
- Windturbines leveren meer op omdat de vormgeving is afgekeken van de borstvinnen van een bultrug.
Bekijk hier voorbeelden van wonderschone voorbeelden uit de natuur en meer.
“I think the biggest innovations of the 21st centurywill be at the intersection of biology and technology. A new era is beginning.”
-Steve Jobs
Bio-batterijen – het menselijk lichaam
Het menselijk lichaam creëert energie door de chemische reactie die bekend staat als metabolisme. Wanneer een persoon koolhydraten of suikers consumeert, breken de enzymen in het lichaam de glucose af en geven energie af. Wetenschappers werken nu aan het maken van batterijen die op organische verbindingen zoals suiker lopen om energie te genereren: een bio-batterij.
Glimwormen verlichten de Waitomo grot in Nieuw Zeeland
Een bekend voorbeeld van een bioluminescerend organisme is de glimworm die eigenlijk de larf van een mug is. Andere voorbeelden van lichtgevende organismen zijn bacteriën, honingzwammen (geslacht Armillaria) en naar schatting 90% van de diepzeedieren zijn in staat bioluminescentie op te wekken. Van deze dieren produceren lichaamscellen licht of infrarood.
Deze elektromagnetische straling is niet altijd zichtbaar voor het menselijke blote oog.
De bioluminescentie van een bepaald organisme is uniek in golflengte, duur, tijdsplanning en regulatie van licht. De meeste diepzeedieren produceren blauw of groen licht, omdat straling van deze kleuren het verst doordringt in het water.
Zeevonk: lichtgevende alg
Zeevonk is een alg en dus plantaardig. In het voorjaar en het begin van de zomer geeft de zeevonk bij beweging licht door bioluminescentie. Dit zorgt voor lichteffecten in de golven, in de voetsporen van strandwandelaars en rond mensen die zwemmen in de zee. Deze luminescente effecten kunnen ook in België en Nederland worden waargenomen, voornamelijk bij warm weer en in ondiep water zoals in de Waddenzee.
De luminescente reactie wordt veroorzaakt door het pigment luciferine en het enzym luciferase wanneer deze in aanraking komen met zuurstof. Deze gloed is meestal blauw of groen.
Vuurvliegjes
Vuurvliegjes zijn de spaarlampen van de natuur. In hun lichaam bevindt zich een enzym met de naam luciferase (lettelijk “lichtdrager”). In de buik van het vuurvliegje gaat dit enzym een reactie aan met andere stoffen en zer daarbij chemische energie om in licht. Dat gebeurt erg effectief: 96% van alle energie wordt licht, in tegenstelling tot 5% bij een gloeilamp en 20% van een spaarlamp.
Waarom licht? Licht trekt andere insecten aan, die het vuurvliegje oppeuzelt. Ook speelt licht een belangrijke rol bij het aantrekken van partners.
Over het algemeen stralen vrouwtjes meer licht uit dan mannetjes.
Vuurvliegjes zorgen voor een feestelijk spektakel in Japan.
Borstvin Bultrug inspiratiebron voor windmolen
Bultruggen staan bekend om hun spectaculaire vertoningen aan het wateroppervlak, waarbij ze met hun borstvinnen op het water slaan en sprongen maken. Deze walvissen zijn een grote inspiratiebron gebleken en dan met name de bijzondere, hobbelige vorm van hun borstvinnen.
Zo heeft het bedrijf WhalePower windturbines ontwikkeld die sterk zijn geïnspireerd op de vorm van de borstvinnen van bultruggen. WhalePower heeft de wieken (ook wel rotorbladen genoemd) voorzien van hobbels, precies zoals de borstvin van de bultrug door de natuur is gevormd. Hierdoor verhogen zij de efficiëntie in apparatuur als waterpompen, ventilatoren en afzuigers.
In vergelijking met normale borstvinnen met een glad oppervlak genereren de hobbelige borstvinnen van bultruggen 32% minder weerstand en 8% meer opwaartse en/of voorwaartse kracht tijdens het bewegen in water. Het uitrusten van windturbines met deze technologie kan de efficiëntie van energieopwekking verhogen met maar liefst 20%!