[ssba]

Kick off SLIMCirculair presentaties staan online

Frank van Ooijen, de Meeuw Modulaire Bouw 1

Frank van Ooijen (De Meeuw Oirschot) laat zien dat modulair bouwen een flinke CO2 reductie oplevert.

Studententeams uit heel Nederland waren naar Nieuwegein afgereisd voor de kick off van de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair ’18-’19.

Deze challenge waarin 17 studententeams ontwerpen maken voor hun lokale opdrachtgever, kunnen de bouw doen kantelen van een enorme CO2-verslinder naar gezonde, energieneutrale of energieleverende droomgebouwen met een minimale CO2 footprint.

 

De presentaties van de Kick Off SLIMCirculair ’18-’19 vind je hieronder

Introductie van SLIMCirculair door Tanja Nolten

Upcycling door Velux

Ronald Bal van Velux liet het productieproces zien van oude gebruikte balken en dakspanten tot circulaire kozijnen en deuren. Het kan dus maar het vereist anders nadenken over hoe we materialen in de kringloop kunnen houden. Het Deense bedrijf met vestigingen in heel Europa heeft duurzaamheid in de genen en blijft op zoek naar kansen waarmee ze bedrijf kunnen verduurzamen.

Bouwen met Biobased Bouwmaterialen door Renz Pijnenborgh

Er was veel aandacht voor het bouwen met natuurlijk bouwmaterialen door Renz Pijnenborgh van Archi3O. “Want als je goed bouwt en renoveert heb je nog nauwelijks energie nodig en is de energierekening snel naar nul te brengen.

”Stop met chemische materialen. Het is niet nodig en niet gezond. Bouwen met natuurlijke bouwmaterialen is eco-logisch en toekomstbestendig.”

 

Modulair bouwen om de CO2 footprint te verkleinen

De Meeuw in Oirschot maakt al dertig jaar ‘plug and play’ units die tot drie hoog gestapeld kunnen worden en direct benut kunnen worden voor bewoning, scholen en kantoren. Een geweldig voorbeeld van modulaire bouw want de units zijn eenvoudig uit te breiden en als ze niet meer nodig zijn, worden ze eenvoudig gedemonteerd en in de fabriek weer volledig gerenoveerd voor hergebruik.

Frank van Ooijen: “Wij nodigen jullie uit om mee te denken over hoe we de modulaire units verder kunnen verduurzamen met biobased bouwmaterialen om ze nog eco-vriendelijker en gezonder te maken.”

Ben irritant en EigenWijs

Guus van der Ven van Roggebotstaete vertelt wat dwarsdenken kan opleveren. Een voormalig sterk verontreinigd terrein in Amsterdam is door creatief denken in oplossingen getransformeerd tot een woon/werkgebied voor innovators die zich hebben gehuisvest in opgekochte oude woonboten en zelf compost produceren waarmee ze het terrein steeds schoner en groener maken.

Nr #1 bibliotheek van de wereld

Evelien van Veen is de architect achter de ‘Beste Bibliotheek van de Wereld’. Zij transformeerde de voormalig School7 in het hart van Den Helder tot een bibliotheek waarin mensen zich helemaal thuis voelen. De bibliotheek is in 2017 geopend en de kritieken zijn lovend.

Mensen van alle leeftijden zien het als hun tweede woonkamer en maken massaal gebruik van dit warme gebouw. En dat niet alleen: De bibliotheek wordt zelfs gebruikt voor bruiloften en uitvaarten.

Van Veen: “Circulair bouwen is meer dan natuurinclusief, energieneutraal en klimaatadaptief. De nieuwe bibliotheek School7, is gehonoreerd tot beste bibliotheek van de wereld omdat het gebouw een sociaalinclusieve waarde heeft.”

Ruud Koornstra over de jury en de teams

Een voor een werden de teams door Ruud Koornstra naar voren gehaald en voorgesteld. Dat leverde emoties op want het Koning Willem 1 College in Den Bosch kwam met 40 studenten naar het podium en een dappere studente van het ROC Nijmegen vertegenwoordigde als enige haar team dat de Waalhaven gaat verduurzamen.