RijnIJssel ontwerpt circulair paviljoen in het Bestuurskwartier

Ontwerp met geoogste materialen van circulair paviljoen Bestuursgebied Arnhem

Voor de zomer 2020 willen provincie en Rijk het circulair delven aanbesteden en zijn nu op zoek naar afzetmogelijkheden voor de vrijkomende materialen tbv hoogwaardig hergebruik.

Bestuursgebied Arnhem krijgt circulair paviljoen

Het Bestuurskwartier in het centrum van Arnhem is een uniek gebied. De gebouwen van gemeente, provincie en Rijk worden deels ontmanteld en verder verduurzaamd. Daarmee heeft het Bestuursgebied de potentie van voorbeeldfunctie van integrale circulaire gebiedstransformatie. De samenwerkende bestuurders gaven het studententeam RijnIJssel de ontwerpopdracht voor een circulair paviljoen  opgebouwd uit bouwmaterialen die geoogst gaan worden uit vooral gebouw Princenhof A.

De studenten van het RijnIJssel krijgen de kans om een kantoor gebouw figuurlijk te ontmantelen en van alle geoogste materialen een nieuw circulair gebouw te maken.

  • Doel is om zoveel mogelijk gebruik te maken van bouwmaterialen uit de bestaande gebouwen
  • Het nieuwe gebouw krijgt de functionaliteit paviljoen voor inwoners, bedrijven en belangstellenden uit (de wijde omgeving van) Arnhem
  • Circulair, groen, energieneutraal en liever nog leverend, klimaatpositief, innovatief, uitdagend, mediacommunicatie en aandacht voor de biodiversiteit. Het zit er allemaal in
  • Het bestuursgebied is gelegen in het hart van Arnhem, tegen de Rijn. Een prachtige lokatie voor ontspanning en inspiratie over de mogelijkheden van de circulaire economie

Studententeam ABC

  • 19 studenten 3de jaars bouwkunde

zien kansen en maatregelen voor verduurzaming: hergebruik van materialen, energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en klimaatpositief ontwerpen en bouwen.

 

Bekijk de video’s

Herontwikkeling bestuurskwartier

Om de herontwikkeling mogelijk te maken, is besloten de gebouwen: voormalig Gelders Archief aan Markt 1 en het kantoorgebouw van de provincie aan de Prinsenhof te ontmantelen en zo mogelijk, circulair te delven.

Door deze ‘circulaire delving’ ontstaat ruimte voor de ontwikkeling van een circulair paviljoen en op termijn de herontwikkeling van de Prinsenhof en de realisatie van een nieuw deel van de Rechtbank.

Rapporten

Illustrerende poster en foto’s

Over het team

Teamleden

Siem Aarntzen, Marwa Ahmazai, Sinan Albayrak, Nada Amzour, Ahmad Balaksi, Max van den Berg, Ugene Boonstra, Sep Glerman, Steven Hilbrants, Samuel Hovsepyan, Pjotr Hummelink, Tijs Kampschreur, Mariel van der Kwast, Henry Laldee, Arjan Rahimi Saheli, Danny Roovers, Maud Schinkel, Robin Trai Tin Woei, Youri Vens

Begeleidende docenten

  • Dave van den Bergh, docent bouwkunde
  • Harold Zeitzen, docent bouwkunde

Over de opdrachtgever

Provincie Gelderland

  • Maik Knuiman, manager gebiedsgerichte verduurzaming Bestuurskwartier Arnhem
  • Angela van Nordennen, circulaire materialen makelaar
  • Brigitte Willems, Onderwijs en Arbeidsmarkt