SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge voor mbo-studententeams

Hoogtepunten SMARTCirculair 2021

 • Eind januari 2021
  Landelijke Excellence Dag
  Boordevol met parallelle workshops, experimenteerlabs, trainingen en masterclasses
 • 28 mei 2021
  Inleveren modellen en rapporten
 • 16 juni 2021
  Finale SMARTCirculair 2021

In de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge strijden multidisciplinaire studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever.

Nieuwbouw – Herbestemming – Renovatie

Komend schooljaar deelnemen?

Meld je team hier aan

Dit kun je winnen!

 • De hoofdprijs is € 5.000!
 • 4 special awards van € 250
 • De publieksprijs is € 1.000

Heel veel succes!

Alles over de jury en de finale

Klik hier en lees alles over de jury en dit is de link naar de Raad van Founding Fathers

Klik hier over de uitgewerkte criteria en de jurybeoordeling op 16 juni 2021

Klik hier en lees wat je moet aanleveren aan de finale en je pitch en de publieksprijs

Ontwerpcriteria

 • SMART energieneutraal/energieleverend
 • Natuurinclusief / Biodivers
 • Circulair, biobased ontwerp
  flexibel, modulair en klimaatpositief
 • Haalbaar en opschaalbaar (constructief en financieel)
 • Communicatie & multimedia campagnes
Joshua, Team Amsterdam 2019, won met zijn team een special Award met de RecycleBoulevard Amsterdam. Bekijk zijn tips. Op hun website vind je alle info over het ontwerp.

Ter inspiratie voor de finale op 16 juni 2021

Kijk ook nog even terug naar de prijsuitreiking tijdens de finale 2019 met Raoul Vleugels, Ruud Koornstra en Anne-Marie Rakhorst

Je kunt de hele Finale 2020 terugzien op Youtube/SMARTCirculair

Over SMARTCirculair

In de nationale ontwerpwedstrijd SMARTCirculair strijden multidisciplinaire mbo studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzaam en circulaire ontwerp voor een lokale opdracht(gever). De Kick Off van de challenge was tijdens de finale in oktober 2020 maar de meeste teams starten in februari 2021. De finale is op 16 juni 2021.

Track Record

Slimme Energie en Circulaire Bouw: 2 gescheiden lijnen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in deze challenge. Klik hier voor het track record

Ruud Koornstra, juryvoorzitter van de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair onderstreept het belang van de innovatiekracht van studenten voor de klimaatopgaven en de Nederlandse economie.
“Als we echt de wereld willen redden. Als we onze positie willen pakken in de wereld. Dan kunnen we alleen maar bouwen op mensen zoals jullie. Ik heb jullie uitgedaagd tijdens de kick off en jullie hebben mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt!”

Voor opdrachtgevers

Heeft u een ontwerpopdracht nieuwbouw, herbestemming, renovatie en wilt u een verfrissend, circulair ontwerp? Lees dan meer

Contact

 • SMARTCirculair
 • Tanja Nolten
 • tanja@smartcirculair.com
 • 06 16342889

"We hebben een uitdaging: we moeten naar schaal en snelheid. Bedrijven, onderwijs en overheden moeten kijken naar de gezamenlijke impact. We zijn al ongelooflijk ver gekomen. De komende tien jaar gaat dat versnellen."

Thomas Rau

Rau

“De realiteit is dat we alle mogelijke oplossingen moeten aangrijpen om duurzaam te bouwen, en dat is precies wat jullie hebben gedaan. Vaak worden MBO’ers neergezet als ‘de handjes’ van onze samenleving, maar jullie zijn de mensen die het verschil gaan maken.”

Ruud Koornstra, juryvoorzitter en nationale energiecommissaris

nationale energiecommissaris

"Gisteren hebben jullie 3e jaar bol 4 een presentatie gegeven aan new builders groepen. Naar mijn bescheiden mening mogen jullie de studenten een geweldig compliment geven.

Ze zijn in de opstartfase van het project en hebben al een mooie presentatie gegeven van de ontwikkelingen tot nu toe. Al snel werd duidelijk dat er veel informatie op te halen viel bij de luisteraars.  Dat werd dan ook volop gedaan.

Bij ons groepje ging het al snel weer over circulair. De volwassen bijdragen van de BOL 4 3e jaars was indrukwekkend en buitengewoon inspirerend voor alle aanwezigen.

Uit de groep van Hendrik hoorde ik de zelfde geluiden. Voor mij een prachtig voorbeeld hoe bedrijfsleven en onderwijs elkaar op een inspirerende manier kunnen vinden.

Ik begin steeds meer te begrijpen waar dat grote aantal aanmeldingen voor volgend jaar vandaan komt.

Wees trots!"

Adriaan van Doleweerd, Technova College Ede

Technova College Ede

"We hebben een mooi project. Als ik langer de tijd had gehad, had ik de tijd gehad om nog meer te onderzoeken."

Student Techniekcollege Rotterdam

Techniekcollege Rotterdam