Video’s

In de SMARTCirculair playlist op Youtube vind je alle video’s van de teams, de landelijke evenementen en videoterugblikken en bijzondere highlights.

 

Bereid je voor op de finale op 7 oktober

Raoul Vleugels: “Maak het jezelf niet te moeilijk!”

Architect Raoul Vleugels maakt deel uit van de SMARTCirculair jury. Hij is gespecialiseerd in circulair bouwen met natuurlijke bouwmaterialen. In deze video geeft Raoul aan wat hij belangrijk vindt tijdens de beoordeling van de ingezonden ontwerpen. Vorig jaar speelde Raoul een cruciale rol bij de jurering. Zijn statement: “Maak het jezelf niet te moeilijk!”

Sven Jense: “Breng het klimaat, natuur en voedselprobleem bij elkaar”

Hoe kun je het klimaatprobleem verbinden met voedselvoorziening en de architectuur van de stad? Er een geheel van maken, dat is de boodschap volgens Sven. De uitdaging wordt daarmee kleiner in plaats van groter.

Yvonne Boerakker, jurylid Energie wil graag terugzien wat jullie concept tot het winnend ontwerp maakt.

De onderbouwing is voor Yvonne belangrijk, evenals jullie keuze. Want waarom heb je niet gekozen voor een van die andere briljante ideeën die ongetwijfeld de revue zijn gepasseerd.

SMARTCirculair juryvoorzitter Ruud Koornstra: “Jullie zijn ongelooflijk belangrijk voor de toekomst van Nederland. Ga ervoor en laat je niet belemmeren.”

SMARTCirculair Excellencedag 22 januari 2020 video’s

 

Ruud Koornstra: SMARTCirculair is onwijs belangrijk!

Aan het woord:

 • Naomi Montenegro Navarro, TNO
 • Ruud Koornstra, nationale energiecommissaris en juryvoorzitter SMARTCirculair
 • Jan van Waaij, Deltion
 • Koen Paardenkooper, teamcaptain ROC MN Nieuwegein

 

SMARTCirculair 2020 – waarop let de jury?

Aan het woord:

 • Ruud Koornstra, juryvoorzitter SMARTCirculair
 • Coen van Rooyen, jurylid criterium haalbaar en opschaalbaar
 • Met tips van Koen Paardenkooper, Jan Witteveen en Naomi Montenegro Navarro

SMARTCirculair 2020 – Wat is het doel van de Excellencedag?

Aan het woord:

 • Peter Kreukniet, Stichting Insert
 • Joost Verheus, Rijnboutt architecten
 • Naomi Montenegro Navarro, TNO
 • Anne Wilbers en Meie Kleiburg, De Jonge Klimaatbeweging
 • Clemens Heuker of Hoek, ROC van Twente
 • Jan Witteveen, Friesland College
 • Charles Nijssen, Provincie Overijssel

 

Waarom is SMARTCirculair belangrijk voor de provincie Overijssel?

Aan het woord:

 • Charles Nijssen, provincie Overijssel
 • Clemens Heuker of Hoek: ROC van Twente
 • Jan van Waaij: Deltion College Zwolle

Trailer SMARTCirculair Excellencedag 2020

Ruim 250 studenten, docenten, bedrijven en overheden konden kiezen uit 3 rondes van 15 parallelle workshops, masterclasses en experimenteerlabs over de transitie naar de circulaire economie. Het zaadjes is gepland, we kijken uit naar de pitches van de teams tijdens de finale op 17 juni regio Utrecht.


SMARTCirculair 2019


SMARTCirculair finale 14 juni 2019

Tanja Nolten, initiatiefnemer en directeur SMARTCirculair opende de finale op 14 juni 2019 en dankt alle studenten.

“Jullie hebben alle verwachtingen overtroffen. Van opdrachtgevers, docenten en wellicht zelfs van je zelf.”

Topprestaties uit heel Nederland

 

Juryvoorzitter Ruud Koornstra spreekt zijn waardering uit voor de teams

Anne-Marie Rakhorst (rechts in beeld) was de beste en meest enthousiaste dagvoorzitter die we ons konden wensen. Zij was erg onder de indruk van de pitches van de teams. Dat beaamde Ruud Koornstra: “Wat een hoog niveau!”

Het Graafschap houdt ons op de hoogte met een VLOG

Wil je meer over ons weten of op de hoogte te blijven? Volg onze social media accounts!

Scalda wint de communicatieprijs SLIMCirculair

Tijdens de SLIMCirculair Landelijke Excellence Dag kwam het juryteam: Rob de Vrind (Duurzaam MBO), Tessa Krijgsman (MBO Nederland), Luka Driessen (HRO) en voorzitter Lars van Beusekom (Ecomarketeer) unaniem tot het eindoordeel: #AdFundum krijgt de Drone!

Team Friesland in Actie!

Het team van het Friesland College en het mbo Life Sciences in Leeuwarden maken een ontwerp voor het wegensteunpunt in Quatrebras. Het is grote, uitdagende opdracht maar dat is goed want de Friezen barsten van het talent. Dat bleek bij de presentatie van de eerste ontwerpen!

Graafschap College op RegioTV

Het Graafschap College in Doetinchem was op de regionale TV, in de krant ‘De Gelderlander’ en op Omroep Gelderland (klik op de link voor het artikel). De studenten hebben een fantastische opdracht en timmeren flink aan de weg. Zij ontwerpen een ontvangststation voor mobiele milieustraten in Doetinchem en omgeving en willen de bevolking meenemen in het circulair houden van materialen en grondstoffen.

Twente in Actie!

Het MBO uit Hengelo – Team Twente – heeft een video impressie gemaakt waarbij we inzicht krijgen hoe professioneel ze bezig zijn met de opdracht van de gemeente Hengelo om het ontwerp voor een eco-community te maken. De opdrachtgever is behalve de gemeente Hengelo ook een groep toekomstige bewoners.

Team Friesland

Het team van het Friesland College en het mbo Life Sciences in Leeuwarden maken een ontwerp voor het wegensteunpunt in Quatrebras. Het is een enorm uitdagende opdracht en dat komt goed uit. Want de Friese studenten barsten van de talenten die met de eerste ontwerpen, de opdrachtgever al bijna van de stoel lieten vallen van enthousiasme.

DordtYart, herbestemmingsproject voor Da Vinci

DordtYart in Dordrecht wordt onder handen genomen door het team van Da Vinci in Giessendam. De kick off was maandag 17 december. De directeur van Da Vinci, de wethouder van Dordrecht, RTV Dordrecht en Circelstad Dordrecht waren aanwezig om het belang van deze herbestemming voor de studenten te onderstrepen.

Den Bosch werkt met 8 studententeams aan de mooiste Tiny House Ontwerpen voor de toekomstige bewoners

Welk ontwerp gaat er straks naar de landelijke finale en wat wordt de keuze van de toekomstige bewoners. Het blijft nog even spannend in Den Bosch.

Het Koning Willem 1 College heeft via Video vastgelegd hoe intensief de studenten aan de slag zijn met het ontwerpen van Tiny Houses voor de toekomstige bewoners van Minitopia in Den Bosch.

Het Graafschap College stelt het team voor

Alfonso Wolbert, architect van ARX Architecten gaat de studenten begeleiden in hun ontwerp van een mobiel ontvangstcentrum voor de grondstoffenhub voor de regio Doetinchem.

Communicatie

De studenten gaan niet alleen voor het ontwerp. Ook de communicatie wordt heel belangrijk om de bewoners mee te krijgen. We gaan het meemaken!

250 studenten veroorzaken revolutie in de bouw

Nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra is juryvoorzitter van SMARTCirculair. Hij breekt graag een lans voor het MBO omdat hij de kracht van jongeren in de techniek kent. Koornstra: “Zij komen met onverwachte invalshoeken.
De gevestigde orde zou meer naar deze studenten moeten luisteren want zij zorgen voor innovaties en komen met ideeën die ervoor zorgen dat we de klimaatdoelstellingen kunnen halen.”

HighLights Landelijke Excellence Dag

Pitchtrainingen werden gegeven door het Futurelab van Volker Infra door Niek Ridderbos en Martinus van de Ruitenbeek

Reacties: “Zeldzaam goede training. Hier gaan we de finale mee winnen”