Technova – De Meeuw prefab units kunnen ook ingezet worden voor studentenhuisvesting
Het Technova Team gaat met een geweldige opdracht naar huis. Het verduurzamen van de circulaire prefab units van De Meeuw en het ontwerp van studentenhuisvesting in Ede/Wageningen. De studentenhuisvesting (100 studenten) wordt ontworpen in samenwerking met studentenhuisvesting Idealis.
Modulair, en waar mogelijk nog verder verduurzaamd door toepassing van natuurlijke bouwmaterialen en groene daken. Dat is de uitdaging van het studententeam.
Beschrijving:
De Meeuw heeft volop ervaring met modulaire bouw. Ze bestaan al bijna 100 jaar. Maar nu vindt De Meeuw dat het tijd wordt voor een volgende stap door materiaalgebruik eens stevig onder de loep te nemen. En als dat dan gelijk toegepast kan worden in de toekomstige studentenhuisvesting in Ede/Wageningen past dat natuurlijk uitstekend bij de Universiteit Wageningen en de opdracht van het Technova studententeam dat deelneemt aan SLIMCirculair.
Kick off 13 februari 2019
Update van Technova:
Deze week hebben we kick off gehad voor de wedstrijd SLIMCirculair. Hiervoor doen wij een project voor Idealis. Onze opdracht is dat wij 100 studenten woningen realiseren die volledig circulair moeten zijn. Dit doen wij samen met De Meeuw, De Meeuw is een bedrijf die zich inzet voor bouwmethodes waarbij men circulair kan bouwen.
Deze week zijn we bij verschillende ondernemingen geweest die zich inzetten voor duurzaamheid en circulaire bouwmaterialen. Waarvoor dank Raab Karcher en TechTron Groep BV. Ook hebben wij gastlessen gehad van Roza ontwerpburo en Synargio architecten waardoor wij een andere kijk hebben gekregen op duurzaam en circulair bouwen. Ook hebben we geleerd hoeveel er mogelijk is met 3D beton printen, met name over de vormgeving van een gebouw.
Mocht u geïnteresseerd zijn om onze ontwikkelingen te volgen is dat mogelijk op onze LinkedIn pagina Moveable Student.
Dankzij de bovenstaande organisaties hebben we een hoop kennis opgedaan voor ons project. Natuurlijk staan wij open voor extra ideeën op het valk van circulair bouwen en duurzame energie. Wij als staan als studenten open voor alles. Elke opmerking of tip zullen wij meenemen als optie in ons project. Wees dus vooral niet bang om contact op te nemen met ons. We stellen dat zeer op prijs!
Technova start 15 februari
De klas is opgedeeld in twee studententeams die op 15 februari zijn gestart met de ontwerpopdracht. Er was dus nog even tijd om de opdracht verder te kaderen maar de coördinerend docent Johan van der Made is enthousiast. Voordat hij bij De Meeuw aanschoof had hij al een afspraak gearrangeerd met Studentenhuisvesting Ede/Wageningen om te peilen of zij behoefte hebben aan modulaire huisvesting die op termijn voor nieuwe doeleinden gebruikt kan worden of gedemonteerd en ergens anders weer opgebouwd. De reactie was positief.
2 teams, 2 ontwerpen
Eerste impressie na vier weken hard werken
Team Moveable Student
Eerste ontwerp van het team Moveable Student
Moveable Student is een partnership, dat bestaat uit 5 bevlogen studenten. Wij staan voor een duurzame toekomst en een toekomst waarin iedereen kan wonen op de plek die wenselijk is. Hij/zij kan dan studeren en wonen op de plek waar zij dat willen.
Duurzaam wonen voor studenten, door studenten.
Wil je op de hoogte blijven van de vorderingen van dit team? Hou dan de site in de gaten: MoveableStudent.nl
Team 2 Technova College
Dit team laat zien dat de huisvesting naast een grote woontoren gesitueerd wordt op het terrein van de campus. Zodra er meer informatie van team twee beschikbaar is, delen we dit via deze pagina.
De Meeuw Woon/Werkoplossingen met modulaire units
Het studententeam van het Technova College gaat de units optimaal circulair maken. We zijn benieuwd!
Video
Video over het systeem van De Meeuw dat toegepast is voor studentenhuisvesting in Amsterdam
New Builders Bijeenkomst 2 april
terugblik door docent
Gisteren hebben jullie 3e jaar bol 4 een presentatie gegeven aan de new builders groepen. Naar mijn bescheiden mening mogen jullie de studenten een geweldig compliment geven. Ze zijn in de opstartfase van het project en hebben al een mooie presentatie gegeven van de ontwikkelingen tot nu toe.
Al snel werd duidelijk dat er veel informatie op te halen viel bij de luisteraars. Dat werd dan ook volop gedaan. In het programma na het eten werd een korte weergave van de new builder gegeven. Wat houd die mannen eigenlijk bezig? Bij ons groepje ging het al snel weer over circulair. De volwassen bijdragen van de BOL 4 3e jaars was indrukwekkend en buitengewoon inspireren voor alle aanwezigen.
Ook uit de groep van Hendrik hoorde ik de zelfde geluiden. Voor mij een prachtig voorbeeld hoe bedrijfsleven en onderwijs elkaar op een inspirerende manier kunnen vinden. Ik begin steeds meer te begrijpen waar dat grote aantal aanmeldingen voor volgend jaar vandaan komt.
Reviews van scholen, gemeenten, provincies, bedrijven en organisaties
“Als alle vrijkomende massa uit de sloop zo hoogwaardig mogelijk wordt toegepast, is dat genoeg voor maar 20% van de vraag. De overige 80% moeten we dus gaan invullen met hernieuwbare, biobased materialen en dat betekent voor het grootste deel hout.”Lees ook het TNO onderzoek 'upcyclen in de bouw' in 2020
Irma Thijssen, RVO circulaire bouweconomie
"Iedereen is super enthousiast over de wedstrijd.... en we werken heel hard aan de pitch. Tegelijkertijd zijn we bezig met het maken van een maquette die we heel graag tijdens het pitch willen laten zien."
Elissar Alradi, student Techniek College Rotterdam
'De manager van het stagebedrijf vroeg aan de student wat de school aan duurzaamheid deed tijdens de opleiding bouwkunde. Ze keek me vragend aan want het antwoord was 'niets'. Wij leiden klassiek op omdat de bedrijven in onze regio traditioneel bouwen. Maar dit is wel precies waarom we deelnemen aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge. Daarin komen onze studenten alle facetten van de circulaire bouweconomie tegen. Wij streven ernaar om circulaire ambassadeurs af te leveren die in de toekomst het verschil gaan maken.'
Johan van er Made, kerndocent bouwkunde Technova Ede
Johan van der Made, docent bouwkunde Technova Ede
Technova
"Het team van het Friesland College heeft boven verwachting gepresteerd!"