Track Record

Kansrijke Innovaties

Waterstofbuffering

Studententeam

Team Twente ontwikkelde een energiebuffering van groene waterstof in (hergebruikte cilinders)

Haalbaar en opschaalbaar

Het team heeft de businesscase doorgerekend en komt op een heel acceptabele investering waarmee een hele wijk van energie voorzien kan worden. Via juryvoorzitter Ruud Koornstra zijn Menno en Lucien met het team gaan praten over de innovatie. Op basis daarvan wordt de berekening opnieuw gedaan kijkt het team naar de wetgeving omtrent opslag in de wijk, naar de regelgeving mbt het certificeren, van de cilinders en het transport.

Resultaat

Het team presenteerde de waterstofinnovatie tijdens de finale op 14 juni 2019. De doorontwikkeling van de propositie, berekeningen etc lopen door t/m de zomer 2020. Het team is gedreven om de waterstofopslag in de markt te gaan zetten.

 

 

Zeewierisolatie

Studententeam

Team Ad Fundum (Scalda) uit Vlissingen ontwikkelde een isolatieconcept van zeewier.

Haalbaar en opschaalbaar

Het team maakte de voordelen zichtbaar tijdens de finale: een negatieve CO2 footprint, een gezond, ademend binnenklimaat met een goede isolatiewaarde, passend bij de Zeeuwse economie. Climate Cleanup heeft de kracht van zeewier onderzocht, jurylid Sven Jense helpt het team bij de doorontwikkeling van het product.

Resultaat

Het team presenteerde de zeewierinnovatie tijdens de finale op 14 juni 2019. De doorontwikkeling start in september 2019. Een deel van de hoofdprijs van 5.000 zal hiervoor gebruikt worden.

Klimaatbassin

Studententeam

Team Da Vinci uit Hardinxveld - Giessendam ontwikkelde een klimaatbassin met helofytenfilder om 'De Deelfabriek' in de voormalige scheepsloods op temperatuur te houden.

Haalbaar en opschaalbaar

Het team maakte de voordelen zichtbaar tijdens de finale: 'drijvende' units in een waterbassin. Het water wordt overdag gebruikt om het gebouw en de apparatuur te koelen waardoor ook de PV meer oplevert. Dit bespaart veel energie.

Resultaat

Het team presenteerde de herbestemming van de Biesboschhal tijdens de finale op 14 juni 2019. De opdrachtgever, de gemeente Dordrecht, beraadt zich over vervolgstappen ten aanzien van de realisatie van het ontwerp.

Dubbele gevel voor natuurlijke ventilatie

Studententeam

Team Amsterdam ontwikkelde een dubbele gevel om de recycle boulevard Amsterdam van aangename binnentemperatuur te voorzien.

Haalbaar en opschaalbaar

Het team maakte de voordelen zichtbaar tijdens de finale: een dubbele gevel voor natuurlijke ventilatie. De recycle boulevard moet over 15 jaar eenvoudig omgebouwd kunnen worden naar appartementen voor ouderen en studenten. De dubbele gevel en de circulaire systeembenadering zorgen ervoor dat dit voordelig kan worden uitgevoerd.

Resultaat

Het team presenteerde het ontwerp van de Recycle Boulevard tijdens de finale op 14 juni 2019. De opdrachtgever, de gemeente Amsterdam organiseert een marktconsultatie in Pakhuis de Zwijger om het project te kunnen realiseren.

Modulaire appartementen units

Studententeam

Team Amersfoort ontwikkelde modulaire appartement units die in het voormalig belastingkantoor Amersfoort 'geschoven' kunnen worden.

Haalbaar en opschaalbaar

De materialen blijven zichtbaar en traceerbaar in het ontwerp. De prefab units zijn lucht dicht, damp open vanwege de kalk-hennep isolatie en kunnen zelfs drijven!

De dubbele gevel en de circulaire systeembenadering zorgen ervoor dat dit voordelig kan worden uitgevoerd.

Resultaat

Via de Raad van Founding Fathers, Cor van Dijken is het ontwerp verder in behandeling in samenwerking met Hein Reusken (the HETOFFIS group) specialist in circulair bouwen.

Betaalbare uitbreidbare studentenwoningen

Studententeam

Team Stadskanaal ontwikkelde een campusachtige omgeving met betaalbare (studenten)woningen voor twintigers. Circulair, energieneutraal en passend in het landschap.

Haalbaar en opschaalbaar

De campus-achtige omgeving met 15 woningen en gemeenschappelijk ruimte is de basis voor een creatieve hotspot voor jong volwassenen die elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en vooral ook in Stadskanaal blijven. Het betaalbare en sociale element is waardevol voor gemeente en woningbouwcorporatie.

Resultaat

De samenwerkende opdrachtgevers willen het project verder brengen. De eerste overleggen daarover zijn half november 2020

Circulaire eco-community met 17 woningen

Studententeam

Team Landstede Harderwijk ontwikkelde de eco-community in Roosendaal waar jong en oud samenwonen in (grote) tiny houses.

Haalbaar en opschaalbaar

De huizen worden van warmte en elektriciteit voorzien door slimme energiesystemen inclusief een batterij. Uitbreidbare houtbouw zorgt voor een CO2 negatieve impact en een heerlijk, gezond leefklimaat. Bovendien zijn deze woningen betaalbaar en levensloop bestendig ontworpen

Resultaat

Dit team heeft met het ontwerp gewonnen in 2020. Het totale ontwerp is eenvoudig over te nemen voor initiatieven overal in het land.

Gerealiseerde projecten 2019

Kantoorgebouw wordt herbestemd voor Kamers met Kansen

Studententeam

Team Nieuwegein ontwierp de metamorfose voor kantoorpand Luifelstede. Studenten bouw en installatie voerde de verbouwing uit 'met de winkel open'.

Haalbaar en opschaalbaar

De benedenverdieping moest een uitnodigend ontmoetingscentrum worden dat volledig circulair, budgetneutraal en binnen 14 dagen gerealiseerd is.

TEST

Resultaat

De studenten wilden van het hokkerige gevoel naar een flexibele indeling voor bijvoorbeeld een huiswerkklas. Een verzamelruimte die overzicht biedt en daardoor een veilige ontmoetingsplek wordt.

  • Dat betekent dat er gekozen is voor licht doorlatende kozijnen in de gang, afkomstig van een woontoren die ontmanteld wordt
  • Nieuwe tapijttegels die aangekocht konden worden met de opbrengst van de verkochte sloopmaterialen en flexibele scheidingswanden die meegenomen kunnen worden naar de volgende locatie van 'Kamers met Kansen'.

Huizenbezitters krijgen energieadvies in Emmen

Studententeam

Team Drenthe uit Emmen onderzocht woningen in de wijk Emmerhout. De bewoners kregen behalve energiebesparende maatregelen ook een ontwerp voorgeschoteld van een biobased schil om hun woning te transformeren naar een nul-op-de-meter woning.

Haalbaar en opschaalbaar

De onderzoeken en het ontwikkelde adviesrapport en ontwerpconcept is geschikt voor 4000 tot 5000 huurwoningen van de woningbouwvereniging van dit type in Nederland.

TEST

Resultaat

De studenten hebben studies uitgevoerd, concepten ontwikkeld om de wijk energieneutraal te maken maar ook een ontwerp gemaakt waarbij bestaande woningen voorzien worden van een circulaire schil zodat de woning energieneutraal en blijft ‘ademen’.

Snel realiseerbare kansrijke projecten 2019

Studentenhuisvesting Wageningen

Studententeam

Team Moveable Student uit Ede ontwierp de studentenhuisvesting voor 100 studenten in Wageningen

Haalbaar en opschaalbaar

100% modulair ontwerp met smart building klimaatsysteem en smart systems om de bewoners te voorzien van optimale service

TEST

Resultaat

De studenten werkten in opdracht van 'De Meeuw' met de units van De Meeuw, in samenwerking met Idealis Studentenhuisvesting in Wageningen. Omdat deze vorm van circulaire bouw binnen 6 weken door de raadprocedure zou moeten kunnen, en Wageningen kampt met te weinig studentenhuisvesting, lijken de lichten voor de realisatie snel op groen te kunnen gaan. In minder dan 6 weken kan vervolgens het pand gebouwd en opgeleverd worden.

Fietsenstalling Hoogeveen

Studententeam

Team Alfa College, Hoogeveen ontwierp een 100% circulaire fietsenstalling als uitbreiding voor de school

Haalbaar en opschaalbaar

Het ontwerp is ontwikkeld en doorgerekend. De bouw maakt gebruik van de 'sloopmaterialen' afkomstig uit de uitbreiding van het bestaande schoolpand. Komend schooljaar zal de bouw en verbouwing plaats vinden

TEST

Resultaat

In samenwerking met NICE zal de fietsenstalling met douches en toiletten gerealiseerd worden. Aanvullend wordt de eerste Drentse marktplaats voor bouwmaterialen in een loods naast de school gerealiseerd om alle bouwmaterialen afkomstig uit de verbouwing, uitbreiding van de school, een herbestemming te kunnen geven in de regio.

Eco Office Doetinchem

Studententeam

Team Graafschap College, Doetinchem ontwierp een 100% circulair, eco-office dat fungeert als mobiel kantoor voor medewerkers van de gemeente Doetinchem die een tijdelijk kantoor in de wijk of in een dorpskern willen hebben om bewoners te kunnen helpen en adviseren.

Haalbaar en opschaalbaar

Het ontwerp is ontwikkeld en doorgerekend. De kosten zijn - zeker in seriematige productie - interessant. Dit mobiel kantoor kan voor legio doeleinden gebruikt worden omdat het zelfvoorzienend is en eenvoudig te transporteren op een vrachtwagen.

TEST

Resultaat

Wie springt hierin?