Circulaire Bouweconomie: geen ontkomen aan. De Green Deal wordt leidend, laat je straks niet verrassen en kom nu samen leren.
Stichting SMARTCirculair nodigt u uit voor de masterclass Circulair Bouwen door Cor van Dijken, senior specialist circulaire economie, wetgeving en energietransitie. Cor benadrukt in deze masterclass de urgentie vanuit de EU, klimaat, maar ook de toenemende druk vanuit de maatschappij om Nederland veerkrachtig te maken zowel voor onze biodiversiteit, ruimte gebruik, en de circulaire bouweconomie.
Deze masterclass is exclusief voor koplopers in de circulaire bouweconomie die op zoek zijn naar nieuwe invalshoeken, argumenten en samenwerkingen en een impuls (vliegwiel) willen zijn van oplossingen die bijdragen aan de grootste uitdagingen van deze eeuw: klimaat & grondstoffen.
Onderwijs en bedrijven gaan met elkaar in dialoog, leren van elkaar en versterken elkaars ambities. De regelgeving vanuit de Green Deal wordt aangescherpt en nu circulair bouwen in het Kwalificatiedossier Bouw/Infra wordt opgenomen, is het hoog tijd om kennis en ervaring te delen, te verrijken en te borgen.
Gastspreker | Cor van Dijken, directeur van Stichting Building for Good en Voorzitter NEN Normcommissie Circulaire Bouweconomie & lid Europese Commissie CirculaireEconomie |
‘Het nest wat je achterlaat moet schoon zijn!’ | |
Ik ben erbij!
|
|
Deze Masterclass is de start van een serie van 3 LeerCirkels tussen november en 7 februari 2023. De ervaringen, tips en aanbevelingen worden meegenomen om structurele leercirkels op te zetten met als doel om de circulaire bouweconomie te versnellen en de samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en experts te intensiveren.
Duur: Bijeenkomsten duren maximaal drie uur.
Data: Reserveer nu alvast in uw agenda: 14 november (17-20u), 12 december (17-20u) en 7 februari (12-14u) 2023
17.00 – 17.30 uur Inloop met soep en een broodje
17.30 – 18.30 uur Masterclass door Cor van Dijken
Hoe versnellen we de circulaire bouweconomie? De studenten van nu komen straks in een hele nieuwe circulaire economie terecht!
De Europese Green Deal is het stappenplan om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Concrete wetgeving vanuit de EU wordt door landen overgenomen en het gaat hard. Heel hard. ‘Het is toch raar dat we les geven over de lineaire economie!’
18.30 – 18.45 uur Inhoudelijke discussie olv Cor van Dijken
18.45 – 19.00 uur Doorkijkje naar de onderwerpen van de komende drie LeerCirkels
Vraag: hoe gaan we alle kennis, tips en wellicht voorvloeiende lesmaterialen vastleggen?
19.00 – 20.00 uur Gelegenheid tot napraten en netwerken
Ik ben erbij!
![]() |
‘Inspirerende en motiverende manager waarvoor ik met veel plezier heb mogen samenwerken aan diverse BREEAM trajecten en Circulaire (materiaalpaspoort) vraagstukken voor Nexteria.‘
‘Cor heeft een erg brede technische en praktische kennis op het vlak van duurzame installaties, bouwmethodes en materialen en de milieu impact ervan.’
‘Cor is een wandelende vraagbaak op het gebied van circulaire economie, duurzaam bouwen en regelgeving.’
‘Ik geloof in de circulaire economie als nieuw economisch model en juich alle ontwikkelingen in deze transitie toe. Ik pleit als Adviesbureau COR (Circular Organisation for Rebuild) en CEO van Stichting Building for Good voor een nieuwe vorm van circulair bouwen, waar gebiedsontwikkeling, brandstofschaarste, natuurinclusief en biobased bouwen, grondstoffenschaarste en biodiversiteit als belangrijkste pijlers bovenaan staan.
Circulair en CO2 neutraal bouwen met oog voor alle stakeholders. Alleen samen kunnen we werken aan een betere vrij indeelbare omgeving die we schoon kunnen achterlaten voor de volgende generatie.
De klimaatdoelstellingen zijn alleen mogelijk door hergebruik van materialen en het toepassen van biobased bouwmaterialen. Let op: de EU Green Deal is dagelijks op elk moment van de dag te volgen. Het wordt een harde boodschap. Als je als bedrijf niets doet komt dat Kodak momentje eraan!’
Deze masterclass en de komende drie LeerCirkels bieden verdieping op de onderwerpen die je helpen om als bedrijf beter voorbereid te zijn op de toekomst en je studenten mee te nemen in de nieuwe wereld van de circulaire economie. In deze korte bijeenkomsten krijg je de mogelijkheid om interactief te leren van de meest ervaren mensen uit de praktijk en het onderwijs.
Voor bedrijven en docenten die willen bewegen, die begrijpen dat stilstaan geen optie is en die samen een vliegwiel vormen met bijdragen aan een groen herstel om de samenleving duurzaam, gezond, groen en veerkrachtig te maken. Daarom beperken we de deelname tot maximaal 60 deelnemers.
Over Stichting SMARTCirculair
Stichting SMARTCirculair heeft zich ontwikkeld tot een projectbureau dat is gespecialiseerd in het verbinden van Onderwijs, Ondernemers en Overheid rond de klimaatthema’s circulair bouwen en de energietransitie. Met deze thema’s en ontwerpopdrachten gaan leerlingen- en studententeams op hun creatieve, eigen’wijze’ en soms ook eigengereide manier aan de slag wat leidt tot verfrissende productconcepten.
Slimme innovatieve concepten voor de circulaire bouw- en energietransitie waarmee we bijdragen aan de human capital agenda, de klimaatambities en het circulair, toekomstbestendig worden in een snel veranderende wereld.
Wij geloven dat in elke student iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SMARTCirculair organiseert ontwerpwedstrijden voor mbo-studententeams in de circulaire bouweconomie en energietransitie.
In 2022 heeft Stichting SMARTCirculair we met mbo-docenten en experts rondetafelgesprekken gevoerd over de wijzigingen die in het Kwalificatiedossier van de Middenkaderfunctionaris Bouw / Infra moeten worden aangebracht om de circulaire bouweconomie te kunnen borgen.
Een deel van de adviezen is begin september 2022 overgenomen door de S-BB werkgroep en gevalideerd door de Sectorkamer. Lesmateriaal en examinering worden dit schooljaar gereed gemaakt voor schooljaar 2023-2024 als het nieuwe KD ingaat. Nu wordt het tijd om samen te leren en te versnellen als vliegwiel voor de circulaire economie van morgen.
Stichting SMARTCirculair organiseert deze masterclass en leercirkels in samenwerking met de RVO Transitieagenda Circulaire Bouweconomie met als doel om van elkaar te leren om te kunnen versnellen.