Locatie onderzoek studenten van het Friesland College dat aan het wegensteunpunt werkt in Quatrebras.
Op 30 oktober was er dan eindelijk de lang verwachtte Kick Off voor het studententeam van het Friesland College.
In opdracht van de Provincie Friesland gaat het studententeam een 100% circulair ontwerp maken van het wegensteunpunt bij Quatrebras.
De projectleiders Keimpe Strikwerda, afdelingshoofd Provinciale Waterstaat en Jelmer Kloosterman coordinator Vastgoedbeheer, zijn de twee begeleiders van het studententeam met John Bus als centraal aanspreekpunt namens de provincie, voor alle vragen. Behalve coordinator voor SLIMCirculair is John Bus programmamanager Energietransitie voor de Provincie Friesland.
Friesland College kick off 30 okt 2018
Wegensteunpunt Quatrebras
Het is geen kleine opdracht, het wegensteunpunt in Quatrebras. Er moet een ontwerp komen voor 8 werkplekken, een overlegruimte en een kleine overlegruimte, een kantine, douches en toiletten uiteraard. Daarnaast is er behoefte aan:
een opslagloods
een werkplaats
een stalling voor 6 vrachtwagens
waarmee zout gestrooid wordt in de winter
een opslagruimte voor heel veel strooizout
die voldoet aan alle milieu-eisen
22 mei 2019: Team Friesland is op de radio van Omroep Friesland. Wil je een lesje Fries? Luister dan naar de uitzending.
Ja, ja, ons radio avontuur is ook een feit!
Wij zijn te horen in de radio uitzending van 7 tot 8 uur (op 38:10 min.)
Klik op de foto om de uitzending te horen. De muziek is perfect trouwens en docent Jan Witteveen geeft uitleg over het ontworpen wegensteunpunt Quatrebras
Criteria van de provincie Friesland
De provincie heeft de criteria voor het steunpunt geformuleerd en gedeeld met het studententeam
Energieke, gezonde werkomgeving
100% circulaire grondstoffen
Flexible en klimaatadaptief
Zelfvoorzienend
Maak optimaal gebruik van de beschikbare omgeving
dus of het complex op kan gaan in de omgeving, waarbij rekening wordt gehouden met natuurinclusiviteit waarbij de ecologie meegenomen gaat worden in de ontwerpen en dat met de hoogste circulaire ambitie!
Criteria voor de inrichting van de binnen- en buitenruimten
Zo ecologisch, milieuvriendelijke, bio-divers, klimaatadaptief en besparend mogelijk.
Dus denk aan:
Energie- en waterbesparende kranen, douches, vaatwasser/wasmachine etc.
Een lichtplan
Het inrichten van het terrein met functionaliteiten voor wateropvang- en hergebruik
Circulair inrichtingsmateriaal en scheidingswanden
…
We hopen dat het Nordwin College zich gaat buigen over de inrichting want het is voor het Friesland College wat veel als ze alles willen meenemen.
De meeste wegensteunpunten zijn saaie jaren 70 gebouwen. Dat dat anders kan, dat gaat het studententeam van het Friesland College bewijzen.
Project mijlpalen
Sept – okt ’18 Voorbereidingen projectgroep
30 okt ’18 Kick off bij de opdrachtgever
Nov. ’18 Locatie onderzoek Quatrebras
Er zijn drie studentengroepen die ieder een beeld over een mogelijke opstelling van gebouwen presenteren. Uit deze drie mogelijkheden zal er één gekozen worden dat verder uitgewerkt wordt. Hieruit volgt een voorlopig ontwerp.
19 dec. ’18 Presentatie voorlopig ontwerp aan de opdrachtgever
Logo studententeam
De studenten zijn zich al sinds september aan het voorbereiden op de opdracht. Met het opbouwen van kennis over circulaire bouwmaterialen, breed inzicht in technieken en installaties en ze onderzochten de mogelijkheden van biobased bouwmaterialen.
Omdat het allemaal wat lang duurde hebben ze zelfs al een logo ontwikkeld dat op de shirts en vesten gaat komen.
Keimpe Strikwerda sponsort de shirts en vesten
Keimpe Strikwerda zei spontaan dat hij de shirts en vesten sponsort.
Het is een ambitieus team met jongens en meisjes die weten waar ze het over hebben en een docententeam dat ze op alle mogelijke manieren ondersteunt.
Strooiwagen op het wegensteunpunt van de provincie Friesland
Reviews van scholen, gemeenten, provincies, bedrijven en organisaties
"ik heb ervaren hoe belangrijk goed teamwork is. Verder de tip voor nieuwe teams: Doe veel onderzoek en probeer zoveel mogelijk op te steken van dingen die je nog nooit bent tegen gekomen want elke dag leer je weer wat nieuws."
Studentdeelnemer tijdens de finale in juni 2021
Bouw OntwerpChallenge
'Het studententeam heeft een mooi ontwerp gemaakt voor een modulair recycle centrum. We kunnen nog niet volledig uitvoeren maar onderdelen van hun adviezen al wel toepassen in huidige milieustraten.'
Bas Grol, omgevingsvisie gemeente Utrecht
"Iedereen is super enthousiast over de wedstrijd.... en we werken heel hard aan de pitch. Tegelijkertijd zijn we bezig met het maken van een maquette die we heel graag tijdens het pitch willen laten zien."
Elissar Alradi, student Techniek College Rotterdam
"Gisteren hebben jullie 3e jaar bol 4 een presentatie gegeven aan new builders groepen. Naar mijn bescheiden mening mogen jullie de studenten een geweldig compliment geven.
Ze zijn in de opstartfase van het project en hebben al een mooie presentatie gegeven van de ontwikkelingen tot nu toe. Al snel werd duidelijk dat er veel informatie op te halen viel bij de luisteraars. Dat werd dan ook volop gedaan.
Bij ons groepje ging het al snel weer over circulair. De volwassen bijdragen van de BOL 4 3e jaars was indrukwekkend en buitengewoon inspirerend voor alle aanwezigen.
Uit de groep van Hendrik hoorde ik de zelfde geluiden. Voor mij een prachtig voorbeeld hoe bedrijfsleven en onderwijs elkaar op een inspirerende manier kunnen vinden.
Ik begin steeds meer te begrijpen waar dat grote aantal aanmeldingen voor volgend jaar vandaan komt.