Inspiratie DBase Biobased en Circulaire producten

Hernesaaren Löyly

Bouwen met FSC Hout

Circulaire Bouwmaterialen

Bouwen met sloopmateriaal, spijkerbroeken en koffiebekers?

Als het voorlopig ontwerp van de opdracht gemaakt is, kan er gekeken worden hoe het ontwerp verrijkt kan worden met demontabele bouwsystemen en welke circulaire en herbruikbare bouwmaterialen passen in de ontwerp-uitgangspunten.

Paul de Ruiter, Unilever gebouw

Paul de Ruiter is de ontwerper van het circulaire Unilever gebouw

Hieronder vind je een aantal websites waar je het aanbod van gebruikte bouwmaterialen kunt vinden. Denk aan deuren, kozijnen, vloerbedekking, (glazen) systeemwanden, vensterbanden, klinkers voor de entree en meer. Deze zijn afkomstig van sloopprojecten en bij handelaren in de omgeving. Van belang is ook om te vragen naar welke spelregels hanteert voor het leveren en terugnemen van circulaire bouwmaterialen en welke terugname garantie er voor jullie project gelden.

CO2

Het is interessant om uit te rekenen hoeveel CO2 jullie besparen door te werken met gebruikte materialen. Reken dan ook gelijk de transportkilometers mee.

Isolatie met koffiebekers

Isolatie met cellulose afkomstig van oude kranten of papieren koffiebekers is ecologisch en thermisch een goede isolatie. Net zoals isolatie van schapenwol of gerecycled textiel zoals spijkerbroeken. Informeer naar de mogelijkheden van Inblazen in compartimenten.

Circulair Design No Waste DecorationHergebruik stoffen uit woonwinkels

No Waste Decoration maakt o.a. patchwork wandbekleding van reststoffen uit woonwinkels en restbehang. Interieurstyliste Monique richt zich op dit moment met name op restaurants, woonwinkels, kinderdagverblijven en kantoorpanden die duurzaam willen inrichten. Maar ook tijdelijke / vakantiewoningen zijn interessant.

Industrieel, modern, vintage of klassiek. Alles is mogelijk. No Waste Decorations maak onder meer (bedrukte bedrijfs-)kussens, kersenpitzakken, patchwork wanden en schilderijkapstokjes. Ze gebruikt oud versus nieuw. “Dat maakt al mijn producten zeer exclusief en helemaal van deze tijd.’’

Insert heeft o.a. een soort van marktplaats voor gebruikte bouwmaterialen die opgeslagen liggen bij hun partners

 

Waar vind je gebruikte bouwmaterialen?

  • Gebruiktebouwmaterialen.com
    Dankzij de specialisten van van Liempd (Sloopbedrijf in Noord-Brabant)vinden gebruikte materialen uit onze sloopwerken hun weg terug naar de markt en in de samenleving. Uniek, want alle materialen staan online en worden opgeslagen in de materialenbank gebruiktebouwmaterialen.com
  • Insert.nl
    Insert is een collectief van sloopbedrijven groenbedrijven en civiele aannemers zonder winstoogmerk. Insert wil het hergebruik van bouwmaterialen bevorderen ism partijen in de bouwketen om samen het hergebruik van (bouw)materialen, bomen en planten verder te stimuleren.
  • Restoric.nl
    Bij Restoric (Noord Holland) vind je nieuwe en gebruikte (historische) bouwmaterialen
  • DutchReUse.com
    Naar verwachting lanceert Dutch Reuse na de zomer van 2018 de eerste fase met minimaal 70.000 stuks gebruikte bouwmaterialen

Digitale tools voor betere ontwerpen

Maatwerk met BIM & de (woning)configurator

 

Met de woningconfigurator van BuildGREEN kun je een huis of gebouw personaliseren.

De configurator is gekoppeld aan Revit® BIM-software. De woning die zelf geconfigureerd kan worden wordt dan ook in Revit gemodelleerd. Je volgt een protocol om te leren hoe het model moet worden opgebouwd. Dat model wordt vervolgens voorzien van diverse opties om uit te kiezen en dit bestand wordt door iBuildGreen omgezet. Om het niveau omhoog te brengen biedt de tool alternatieven aan voor materialen.

Eerste beweegbare fietsbrug van biocomposiet komt in Friesland

Circulaire innovaties

  • Pontiflex modulaire fietsbrug
    Pontiflex heeft een snel op te bouwen, onderhoudsvriendelijke, lichtgewicht, duurzame en ijzersterke fietsbrug ontwikkeld. Deze wordt modulair (patent!) opgebouwd uit duurzaam materiaal als biocomposiet of hergebruikt plastic. De eerste opdracht is binnen. Nu zoeken ze partners om bedrijf en product verder te ontwikkelen.
  • Slanker en lichter bouwen met E-Board prefab elementen
    Vandersanden ontwikkelde al 10 jaar geleden het gevelisolatiesysteem E-Board. Zonder spouwisolatie toe te passen kun je met het systeem meer dan de noodzakelijke isolatie-eisen halen. We brengen de isolatie met lijm aan op de buitenschil, daarna worden de panelen vastgeschroefd. De volgende stap is het lijmen van de keramische steenstrippen in de uitsparingen van de plaat en het afvoegen. 
  • Mineraal voor circulair beton
    Uit sloopbeton of restbeton maakt Circulair Mineraal grondstoffen voor de productie van nieuwbeton. In de CM-crusher wordt de oppervlakte van het zand en het grind van het beton schoon geschuurd. Hierbij verpoedert de cementsteen. De cementsteenpoeder, het zand en het grind worden gescheiden en in de gewenste korrelmaat aan de betonindustrie geleverd. De cementsteenpoeder blijkt een kalksteenachtige vulstof te zijn. Het zand en het grind hebben vrijwel dezelfde eigenschappen als voor toepassing. Door bewerking met de CM-crusher wordt dus het sloop- en restbeton voor 100% omgezet in nieuwe grondstoffen voor de betonindustrie. Hierdoor is beton onderdeel van de circulaire economie.
  • NGCM
    NGCM verbetert beton op 100% milieu- en arbovriendelijke wijze. Het gaat daardoor 2x langer mee en heeft veel minder onderhoud nodig (denk aan schoonhouden kunstwerken). De producten zijn gemaakt op basis van plantaardige, hernieuwbare materie en onschadelijk voor mens en natuur. Gebruik Delft Green om vroegtijdig problemen te voorkomen, Ice Shield om poreuze rijoppervlakken te herstellen en Concrete Crack Seal om scheurvorming in beton eenvoudig te repareren.
  • Betonbewapening met kunststofvezels
    Scholz Benelux reduceert de CO2 footprint voor de wapening van beton gebruik te maken van constructieve kunststofvezels van Convez. De vezels beschikken over een LCA/MRPI en met berekeningen conform Eurocode 2 wordt onderbouwd welke dosering noodzakelijk is. Kunststofvezels als het kan, staal als het moet. Link naar presentatie
  • Materialenpaspoort van Madaster
    Madaster is een platform dat gebruikers in staat stelt materialenpaspoorten te genereren van hun gebouw of infra-object. Met een materialenpaspoort zijn alle materialen geregistreerd, gaan deze niet meer verloren en kunnen hierdoor aan het einde van de cyclus hoogwaardig worden hergebruikt. Ook geeft Madaster inzicht in circulaire prestaties van het gebouw en de financiële waarde van de materialen.
  • Circulaire bakstenen
    New Horizon Urban Mining verwerkt reststromen uit de bouw – denk aan bakstenen, dakpannen, sanitair etc. – tot circulaire bakstenen. De stenen voldoen aan alle daarvoor geldende criteria en zijn niet duurder dan nieuwe bakstenen.
  • Isolatie van oude spijkerbroeken
    Métisse isolatie bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels. Oude kleding die verkregen wordt door inzameling en niet meer te gebruiken is als kleding wordt vervezelt en verwerkt tot een hoogwaardig isolatieproduct. De akoestische eigenschappen zijn dan ook zo goed dat Métisse isolatie uitermate geschikt is om geluidsoverlast drastisch te reduceren en nagalm te verminderen. Het materiaal is zonder irritatie te verwerken (jeukt niet), vormvast, flexibel en sterk.

milieustation Den Haag\

 

Circulair, energieneutraal, zelfvoorzienend afvalbrengstation midden in een woonwijk

Een milieustation in Den Haag is een perfect voorbeeld van circulair bouwen. Naast het ontwerp en de locatie van het afvalbrengstation zijn ook de gebruikte materialen bijzonder. Het gebouw is gebouwd van hergebruikte materialen.

  • De gevels die geluidswerend moeten zijn. Daarom is deze achter de contourplaten van de restanten van de uitgestanste grills van DAF Trucks afgedicht met hergebruikte sandwichpanelen.
  • De gebruikte glasstroken zijn afkomstig uit gesloopte gebouwen.
  • Op het dak liggen zonnepanelen die ervoor zorgen dat het gebouw energieneutraal is.
  • Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt, onder andere om de verhardingen in het afvalbrengstation schoon te maken.

De grafische vormen van de gevelpanelen zorgen voor een interessant beeld en zijn gemaakt van metalen panelen waar onderdelen van DAF Trucks uitgehaald zijn. Ook de locatie van het afvalbrengstation is interessant: midden in de wijk Transvaal.

NatuurINCLUSIEF en KlimaatAdaptief Bouwen

Als je natuurINCLUSIEF bouwt heb je gelijk een belangrijk deel van klimaatadaptief bouwen te pakken. Het overlapt elkaar. Met natuurINCLUSIEF bouwen breng je de natuur terug in de gebouwde omgeving en dat is goed voor onze gezondheid want we vinden het gezellig om jonge vogeltjes, vleermuizen en eekhoorns te zien. Maar groen op, aan en rond gebouwen zorgt er ook voor dat:

  • De temperatuur in de stad getemperd wordt
  • Water vastgehouden wordt (belangrijk bij hevige regenbuiten)
  • Vogels, vleermuizen, eekhoorns etc een nest kunnen maken
    Zwaluwen (en vleermuizen) worden met holle stenen naar Sleeuwijk gelokt om daar de jaarlijkse muggenplaag te beteugelen
natuurinclusief bouwen

Deze zwaluw heeft een prima plekje voor een nest gevonden

Er moeten miljoenen extra naar klimaatmaatregelen waarschuwen wetenschappers

 

Hittestress

In stadscentra kan het wel 7 graden warmer zijn dan in parken en het platte land. Dat komt door de hoeveelheid stenen, beton, asfalt en betume daken die de warmte vasthouden. Dat we de opwarming enigszins in de hand houden is belangrijk voor de volksgezondheid. Denk aan:

  • Geen zwarte bitumendaken meer maar groene daken en gevels
    Ook nog goed omdat het water vasthoud en fijnstof en CO2 opneemt
  • Schaduw creëren
  • Stromend water in en om gebouwen
  • Groene tuinen en straatbeplanting zoals bomen

NatuurINCLUSIEF

Bouwen waarbij we de natuur terugbrengen naar de stad is belangrijk. Het levert een bijdrage aan:

  • Een prettige leefomgeving
  • De mogelijkheden voor natuurbeleving in de stad
  • Het welzijn van mensen en dieren

Wil je een overzicht van alle mogelijkheden. Kijk dan op de pagina van De Straad

 

Tidal park, salty water, climate change, sea level rising, salination

Tidal park

 

Overstromingen

De kans op extreme buien neemt toe en de jaarlijkse neerslag ook. Daarom zijn er tegenwoordig kaarten beschikbaar die aangeven waar de grootste wateroverlast verwacht wordt. We moeten dus proberen knelpunten op te lossen door eerst water vast te houden, dan te bergen en dan af te voeren. Dan kan o.a. door:

  • Waterbassins te maken in parkachtige omgevingen
  • Buffermogelijkheden te maken, Op daken, onder de bestrating etc. Klik op de mogelijkheden van Aquaflow, een Nederlands bedrijf
  • Riolering en open water te creëren

Dit water kan dan weer worden hergebruikt voor toiletten en het besproeien van planten etc.

Tips voor het aanleggen van een groendak

Klik hier voor de pdf ‘Tips voor het aanleggen van een groen dak. 

 

Wateropvang en waterhergebruik

Systemen voor gebruik regenwater en hergebruik afvalwater

ateropvang wordt belangrijker naarmate het klimaat meer verandert. Het is nu half juli 2018 en er is de afgelopen drie maanden nauwelijks regen gevallen.

En als het regent lijkt het wel een tropische moesson en kan het rioleringssysteem het niet aan met als gevolg overstromingen.

Dus moeten we slimmer met water omgaan. Opvangen als er heel veel valt en zoveel mogelijk water hergebruiken.

Lees hier alles over:

  • Wateropvang
  • Waterhergebruik
  • Filteringsystemen
  • Ontwerpen met oog voor de natuur
  • Definities
    • Grijs Water
    • Zwart Water