Inspiratie DBase Biobased en Circulaire producten

FSC Hout en Vezelmaterialen

Hernesaaren Löyly

Bouwen met FSC Hout

In de ontwerp ="allowfullscreen">

Park 20|20 Hoofddorp is nagenoeg 100% circulair

Material Experience trailer

Familie woont 3 jaar in een zelfvoorzienend huis in Rotterdam

Google ook eens op Architect@Work en MaterialDistrict die gehouden wordt van 12 - 14 maart 2019 in Rotterdam

 

Manon is student Bouwkunde aan het MBO College Hilversum. Bekijk haar bijzondere verhaal waarin ze haar eigen huis tekende.

Klimaatadaptie - Slim regenwater opvangen en hergebruiken

Inspiratie op het Pinterest Bord SLIMCirculair '18-'19


Circulaire Bouwmaterialen

Bouwen met sloopmateriaal, spijkerbroeken en koffiebekers?

Als het voorlopig ontwerp van de opdracht gemaakt is, kan er gekeken worden hoe het ontwerp verrijkt kan worden met demontabele bouwsystemen en welke circulaire en herbruikbare bouwmaterialen passen in de ontwerpuitgangspunten.

hergebruik deuren als circulaire bouwmaterialenHieronder vind je een aantal websites waar je het aanbod van gebruikte bouwmaterialen kunt vinden. Denk aan deuren, kozijnen, vloerbedekking, (glazen) systeemwanden, vensterbanden, klinkers voor de entree en meer. Deze zijn afkomstig van sloopprojecten en bij handelaren in de omgeving. Van belang is ook om te vragen naar welke spelregels hanteert voor het leveren en terugnemen van circulaire bouwmaterialen en welke terugname garantie er voor jullie project gelden.

CO2

Het is interessant om uit te rekenen hoeveel CO2 jullie besparen door te werken met gebruikte materialen. Reken dan ook gelijk de transportkilometers mee.

Isolatie met koffiebekers

Isolatie met cellulose afkomstig van oude kranten of papieren koffiebekers is ecologisch en thermisch een goede isolatie. Net zoals isolatie van schapenwol of gerecycled textiel zoals spijkerbroeken. Informeer naar de mogelijkheden van Inblazen in compartimenten.

Hergebruik stoffen uit woonwinkels

Circulair Design No Waste DecorationNo Waste Decoration maakt o.a. patchwork wandbekleding van reststoffen uit woonwinkels en restbehang. Interieurstyliste Monique richt zich op dit moment met name op restaurants, woonwinkels, kinderdagverblijven en kantoorpanden die duurzaam willen inrichten. Maar ook tijdelijke / vakantiewoningen zijn interessant.

Industrieel, modern, vintage of klassiek. Alles is mogelijk. No Waste Decorations maak onder meer (bedrukte bedrijfs-)kussens, kersenpitzakken, patchwork wanden en schilderijkapstokjes. Ze gebruikt oud versus nieuw. "Dat maakt al mijn producten zeer exclusief en helemaal van deze tijd.’’

Waar vind je gebruikte bouwmaterialen?

 • Gebruiktebouwmaterialen.com
  Dankzij de specialisten van van Liempd (Sloopbedrijf in Noord-Brabant)vinden gebruikte materialen uit onze sloopwerken hun weg terug naar de markt en in de samenleving. Uniek, want alle materialen staan online en worden opgeslagen in de materialenbank gebruiktebouwmaterialen.com
 • Insert.nl
  Insert is een collectief van sloopbedrijven groenbedrijven en civiele aannemers zonder winstoogmerk. Insert wil het hergebruik van bouwmaterialen bevorderen ism partijen in de bouwketen om samen het hergebruik van (bouw)materialen, bomen en planten verder te stimuleren.
 • Restoric.nl
  Bij Restoric (Noord Holland) vind je nieuwe en gebruikte (historische) bouwmaterialen
 • DutchReUse.com
  Naar verwachting lanceert Dutch Reuse na de zomer van 2018 de eerste fase met minimaal 70.000 stuks gebruikte bouwmaterialen

Maatwerk met BIM & de (woning)configurator

ibuildgreen BIM Woningconfiguratori

Met de woningconfigurator van BuildGREEN kun je een huis of gebouw personaliseren.

De configurator is gekoppeld aan Revit® BIM-software. De woning die zelf geconfigureerd kan worden wordt dan ook in Revit gemodelleerd. Je volgt een protocol om te leren hoe het model moet worden opgebouwd. Dat model wordt vervolgens voorzien van diverse opties om uit te kiezen en dit bestand wordt door iBuildGreen omgezet. Om het niveau omhoog te brengen biedt de tool alternatieven aan voor materialen.

Circulaire innovaties

 • Pontiflex modulaire fietsbrug
  Pontiflex heeft een snel op te bouwen, onderhoudsvriendelijke, lichtgewicht, duurzame en ijzersterke fietsbrug ontwikkeld. Deze wordt modulair (patent!) opgebouwd uit duurzaam materiaal als biocomposiet of hergebruikt plastic. De eerste opdracht is binnen. Nu zoeken ze partners om bedrijf en product verder te ontwikkelen.
 • Slanker en lichter bouwen met E-Board prefab elementen
  Vandersanden ontwikkelde al 10 jaar geleden het gevelisolatiesysteem E-Board. Zonder spouwisolatie toe te passen kun je met het systeem meer dan de noodzakelijke isolatie-eisen halen. We brengen de isolatie met lijm aan op de buitenschil, daarna worden de panelen vastgeschroefd. De volgende stap is het lijmen van de keramische steenstrippen in de uitsparingen van de plaat en het afvoegen. 
 • Mineraal voor circulair beton
  Uit sloopbeton of restbeton maakt Circulair Mineraal grondstoffen voor de productie van nieuwbeton. In de CM-crusher wordt de oppervlakte van het zand en het grind van het beton schoon geschuurd. Hierbij verpoedert de cementsteen. De cementsteenpoeder, het zand en het grind worden gescheiden en in de gewenste korrelmaat aan de betonindustrie geleverd. De cementsteenpoeder blijkt een kalksteenachtige vulstof te zijn. Het zand en het grind hebben vrijwel dezelfde eigenschappen als voor toepassing. Door bewerking met de CM-crusher wordt dus het sloop- en restbeton voor 100% omgezet in nieuwe grondstoffen voor de betonindustrie. Hierdoor is beton onderdeel van de circulaire economie.
 • NGCM
  NGCM verbetert beton op 100% milieu- en arbovriendelijke wijze. Het gaat daardoor 2x langer mee en heeft veel minder onderhoud nodig (denk aan schoonhouden kunstwerken). De producten zijn gemaakt op basis van plantaardige, hernieuwbare materie en onschadelijk voor mens en natuur. Gebruik Delft Green om vroegtijdig problemen te voorkomen, Ice Shield om poreuze rijoppervlakken te herstellen en Concrete Crack Seal om scheurvorming in beton eenvoudig te repareren.
 • Betonbewapening met kunststofvezels
  Scholz Benelux reduceert de CO2 footprint voor de wapening van beton gebruik te maken van constructieve kunststofvezels van Convez. De vezels beschikken over een LCA/MRPI en met berekeningen conform Eurocode 2 wordt onderbouwd welke dosering noodzakelijk is. Kunststofvezels als het kan, staal als het moet. Link naar presentatie
 • Materialenpaspoort van Madaster
  Madaster is een platform dat gebruikers in staat stelt materialenpaspoorten te genereren van hun gebouw of infra-object. Met een materialenpaspoort zijn alle materialen geregistreerd, gaan deze niet meer verloren en kunnen hierdoor aan het einde van de cyclus hoogwaardig worden hergebruikt. Ook geeft Madaster inzicht in circulaire prestaties van het gebouw en de financiële waarde van de materialen.
 • Circulaire bakstenen
  New Horizon Urban Mining verwerkt reststromen uit de bouw - denk aan bakstenen, dakpannen, sanitair etc. - tot circulaire bakstenen. De stenen voldoen aan alle daarvoor geldende criteria en zijn niet duurder dan nieuwe bakstenen.
 • Isolatie van oude spijkerbroeken
  Métisse isolatie bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels. Oude kleding die verkregen wordt door inzameling en niet meer te gebruiken is als kleding wordt vervezelt en verwerkt tot een hoogwaardig isolatieproduct. De akoestische eigenschappen zijn dan ook zo goed dat Métisse isolatie uitermate geschikt is om geluidsoverlast drastisch te reduceren en nagalm te verminderen. Het materiaal is zonder irritatie te verwerken (jeukt niet), vormvast, flexibel en sterk.

Circulair, energieneutraal, zelfvoorzienend afvalbrengstation midden in een woonwijk

milieustation Den Haag

Een milieustation in Den Haag is een perfect voorbeeld van circulair bouwen. Naast het ontwerp en de locatie van het afvalbrengstation zijn ook de gebruikte materialen bijzonder. Het gebouw is gebouwd van hergebruikte materialen.

 • De gevels die geluidswerend moeten zijn. Daarom is deze achter de contourplaten van de restanten van de uitgestanste grills van DAF Trucks afgedicht met hergebruikte sandwichpanelen.
 • De gebruikte glasstroken zijn afkomstig uit gesloopte gebouwen.
 • Op het dak liggen zonnepanelen die ervoor zorgen dat het gebouw energieneutraal is.
 • Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt, onder andere om de verhardingen in het afvalbrengstation schoon te maken.

De grafische vormen van de gevelpanelen zorgen voor een interessant beeld en zijn gemaakt van metalen panelen waar onderdelen van DAF Trucks uitgehaald zijn. Ook de locatie van het afvalbrengstation is interessant: midden in de wijk Transvaal.

NatuurINCLUSIEF en KlimaatAdaptief Bouwen

Als je natuurINCLUSIEF bouwt heb je gelijk een belangrijk deel van klimaatadaptief bouwen te pakken. Het overlapt elkaar. Met natuurINCLUSIEF bouwen breng je de natuur terug in de gebouwde omgeving en dat is goed voor onze gezondheid want we vinden het gezellig om jonge vogeltjes, vleermuizen en eekhoorns te zien. Maar groen op, aan en rond gebouwen zorgt er ook voor dat:

 • De temperatuur in de stad getemperd wordt
 • Water vastgehouden wordt (belangrijk bij hevige regenbuiten)
 • Vogels, vleermuizen, eekhoorns etc een nest kunnen maken
  Zwaluwen (en vleermuizen) worden met holle stenen naar Sleeuwijk gelokt om daar de jaarlijkse muggenplaag te beteugelen

natuurinclusief bouwen

Met deze nestkastjes komen de mussen terug in de stad

Overstromingen

De kans op extreme buien neemt toe en de jaarlijkse neerslag ook. Daarom zijn er tegenwoordig kaarten beschikbaar die aangeven waar de grootste wateroverlast verwacht wordt. We moeten dus proberen knelpunten op te lossen door eerst water vast te houden, dan te bergen en dan af te voeren. Dan kan o.a. door:

 • Waterbassins te maken in parkachtige omgevingen
 • Buffermogelijkheden te maken, Op daken, onder de bestrating etc. Klik op de mogelijkheden van Aquaflow, een Nederlands bedrijf
 • Riolering en open water te creëren

Dit water kan dan weer worden hergebruikt voor toiletten en het besproeien van planten etc.

Hittestress

In stadscentra kan het wel 7 graden warmer zijn dan in parken en het platte land. Dat komt door de hoeveelheid stenen, beton, asfalt en betume daken die de warmte vasthouden. Dat we de opwarming enigszins in de hand houden is belangrijk voor de volksgezondheid. Denk aan:

 • Geen zwarte bitumendaken meer maar groene daken en gevels
  Ook nog goed omdat het water vasthoud en fijnstof en CO2 opneemt
 • Schaduw creëren
 • Stromend water in en om gebouwen
 • Groene tuinen en straatbeplanting zoals bomen

NatuurINCLUSIEF

Bouwen waarbij we de natuur terugbrengen naar de stad is belangrijk. Het levert een bijdrage aan:

 • Een prettige leefomgeving
 • De mogelijkheden voor natuurbeleving in de stad
 • Het welzijn van mensen en dieren

Wil je een overzicht van alle mogelijkheden. Kijk dan op de pagina van De Straad

(met dank aan Irene Mulder, gemeente Den Haag).

Tips voor het aanleggen van een groendak

 

Systemen voor gebruik regenwater en hergebruik afvalwater

Sustainable infrastructure, climate change, water crisis, drought, floods

Waterhergebruik kun je ook speels gebruiken

Wateropvang wordt belangrijker naarmate het klimaat meer verandert. Het is nu half juli 2018 en er is de afgelopen drie maanden nauwelijks regen gevallen.

En als het regent lijkt het wel een tropische moesson en kan het rioleringssysteem het niet aan met als gevolg overstromingen.

Dus moeten we slimmer met water omgaan. Opvangen als er heel veel valt en zoveel mogelijk water hergebruiken.

Lees hier alles over:

 • Wateropvang
 • Waterhergebruik
 • Filteringsystemen
 • Ontwerpen met oog voor de natuur
 • Definities
  • Grijs Water
  • Zwart Water

Inspiratie

Onderhoud kun je regelen

Het BREEAM Vleermuizenhotel

vleermuizenhotel

in juni 2018 presenteerde Reno Hofman, student aan het Friesland College zijn ontwerp van het vleermuizenhotel aan zijn opdrachtgever, de gemeente Ooststellingwerf. Een van de eisen was dat het 'gebouw' moest voldoen aan de BREAAM-eisen.

Reno maakt in zijn ontwerp gebruik van (gebruikte) rioolbuizen met een diameter van 2 meter met een naadopening in de Meranti houten ronde deur van circa 5 cm dik zodat de vleermuizen naar binnen en buiten kunnen. Door geperforeerde bakstenen in de rioolbuis te bevestigen, kunnen vleermuizen hun nesten bouwen. Plaats je de rioolbuis onder een talud dan is het daar lekker rustig, donker en vochtig dus een perfect Vleermuizenhotel.

Volgens het onderzoek dat Reno uitvoerde blijkt dat de meest geschikte oriëntatie voor een vleermuizenhotel een zuid- of westgevel. De begroting bleef ruim binnen het budget en voldeed aan het volledige plan van eisen van de opdrachtgever. Een mooi voorbeeld van natuurINCLUSIEF bouwen!

Contact

Reno Hofman
renogow@gmail.com

SLIM Energie Opwekken en Gebruiken

"Nul op de Meter of Beter." Dat zei Ruud Koornstra, juryvoorzitter van SLIMCirculair '18-'19. Dat kan natuurlijk maar begint bij het feit dat we in goed geisoleerde huizen en LED-verlichting waardoor we minder energie nodig hebben. En daarnaast gaan we steeds meer energie opwekken. Met zonnepanelen, aardwarmte, warmtepompen, windenergie, biogas etc. En daarnaast worden energieystemen steeds slimmer. In gebouwen met slimme meters, licht op bewegingsmelders en domotica. Slimme energiesystemen zijn nodig om het elektriciteitsnet toegankelijk te maken voor groene energiebronnen. Bovendien houden we met slimme energiesystemen balans op het net. En dat scheelt miljoenen voor netverzwaring.

Het energiesysteem van de toekomst ziet er heel anders uit dan we altijd gewend zijn geweest. Het klassieke gas verdwijnt. Nederland gaat massaal over op elektrisch koken, stoken etc.

En elk jaar komen er duizenden nieuwe stroomleveranciers bij. Denk aan alle particulieren en samenwerkende particulieren in coöperaties die zelf groene stroom opwekken en terugleveren of opslaan in een (auto)batterij. Ook de industrie neemt maatregelen om het verbruik te reduceren en alternatieve hernieuwbare energiebronnen te implementeren. En dat is nodig want die verbruiken veruit de meeste energie.

Zonenergie

 • 10 Zon showcase projecten
  Ter inspiratie. Om te laten zien dat er zoveel meer energie te halen is uit deze prachtige voorbeelden.
  Een mooi plug and play voorbeeld van een mobiel zonnepaneel vind je hier
 • Zonneboiler
  De zon kun je niet alleen gebruiken om elektriciteit te produceren, je kunt er ook je kraan- of douchewater mee verwarmen. Dat doe je met een zonneboilerEen zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak van je woning, die via een buizenstelsel is aangesloten op een voorraadvat met water. Dit water wordt dankzij de zonne-energie verwarmd. Dit kun je gebruiken voor het verwarmen van tapwater en soms je woning.
 • Energie opwekken met een folie op het raam of energieleverende gevelpanelen?
  Het is er allemaal
  PowerWindow - ofwel Physee zoals ze zicht tegenwoordig noemen - ontwikkelde een speciale raamcoating waardoor het raam functioneert als een zonnepaneel
  Dankzij de coating wordt ook de warmtestraling tegengehouden waardoor de PowerWindow ook een betere isolatie biedt dan een normaal raam.
  Exasun is een van de leveranciers van zonopwekkende gevelpanelen.
  Zonnepanelen op daken zijn inmiddels wel bekend, soortgelijke panelen voor op de gevel echter nog een stuk minder. Door middel van PV-panelen (photovoltaic panelen) op de gevel kun je zonlicht omzetten in elektriciteit en dus zelf energie opwekken.

Algen

Er wordt wel eens gezegd dat Algen nog meer energie opleveren dan zonenergie. Het bedrijf Colt International, met onder meer een vestiging in het Cuijkse Katwijk, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor duurzaam en dynamisch wonen: met algen in je gevel.

algen leveren energie voor het gebouw

Algen wekken energie op in de ramen

 

Waterstof

Warmtepompen

Windenergie

smart building SLIMCirculair

De toekomst is Smart

Enkele oplossingen voor die gebouwen slimmer maken. Slim betekent natuurlijk slimme ict. De hardware moet modulair te koppelen zijn en de software moet op maat gemaakt kunnen worden. Je kunt zoeken naar bedrijven gespecialiseerd in gebouwklimaat en regeltechniek.

Voorbeelden

 • Efficiente gebouwen
  Bedrijven willen hun kantoren flexibeler kunnen inrichten en indelen. Ingebouwde sensoren in het (systeem)plafond kunnen dan handig zijn.
 • Comfort (klimaat op maat)
  Tegenwoordig zijn er ook integrale oplossingen voor de aansturing van klimaatinstallaties, lucht, akoestiek, verlichting, zonwering en toegangssystemen. Wil je daar meer over weten? Informeer dan bij naar modulaire gebouwbeheersystemen die het verschil maken.
 • Automatisering en gemak
  De verzamelde data wordt gebundeld in rapportages voor de klant die aantonen wat het energieverbruik en de prestaties van het gebouw zijn waardoor een gebouweigenaar daarop kan sturen