Biobased en Circulair ONTWERPEN EN BOUWEN

Constructie berekenen

Klik op deze link om het Excelblad te downloaden waarmee je een aantal verschillende constructies kunt berekenen zoals een sedumdak.

Biobased Bouwmaterialen

HennepBeton

HennepBeton voor raam/deurkozijnen

 

strotec prefab met stro

Strotec prefab met stro

Lucht dicht - damp open prefab afgewerkt met leem van Strotec zorgen voor veel vrijheid in het ontwerp, lage bouwkosten, weinig installatie nodig en een gezond binnenklimaat

De Columbuswoning staat voor biobased, veel ontwerpvrijheid en een snel bouwproces

Houten Balken, Planken, Vloerplaten, Gevelplaten

Romsdal Folk Museum, Noorwegen

FSC Hout

Door beton en staal te vervangen door FSC-hout neemt de CO₂-uitstoot in de bouwsector af met meer dan 30%. Zelf als opdrachtgever, bouwbedrijf of houtleverancier de impact van FSC-hout in uw project meten?

Bereken met de FSC Impactcalculator en Bosberekentool het effect van je keuze voor hout als bouwmateriaal op het Klimaat en de Biodiversiteit.

Houten balken
gevel, wand en plafond

Fungiblokken van graanschillen

The living Hy-Fi in New York is gemaakt van graanschillen

 

In 2014 heeft architect David Benjamin in New York het gebouw 'The living Hy-Fi' gerealiseerd. Het gebouw is helemaal opgetrokken uit fungiblokken van graanschillen. Na montage van de blokken groeiden deze verder aan elkaar vast, om de torens meer stijfheid te geven.

Bamboe

Bamboe wordt in Azië al eeuwen gebruikt als constructiemateriaal. In Noordwest-Europa krijgt het pas de laatste decennia de aandacht. In Nederland wordt ook bamboe geproduceerd.

Biobased isolatiemateriaal

Mycelium

Tijdens de groei van schimmels op vezelige en voedzame restmaterialen uit de landbouw wordt een dicht netwerk van mycelium gevormd. Dit groeien vindt plaats in een mal en wordt beëindigd door het onder druk verhitten van de blokken. Afhankelijk an de soort mycelium, vezels en voedsel en de druk, kunnen de materialen hard zijn maar ook rubberachtig.

Kalkhennep (eventueel met vlas)

Met kalkhennep, een mengsel van kalk en de houtige delen van de hennepsteel kunnen buitenmuren, wanden en zelfs daken worden geïsoleerd. Kalkhennep heeft een interessante vochtregulerende werking, waardoor een comfortabel en gezond binnenklimaat te bereiken is. Kalkhennep is los te verwerken maar er zijn ook kalkhennepstenen en het is te prefabriceren met bijvoorbeeld een hout-skeletconstructie. Vlas kan het materiaal versterken.

Link naar de productencatalogus van Isohemp

Riet, stro en wieren

Riet, stro en wieren mogen dan al eeuwenoud zijn, ze waren enigszins in de vegetelheid geraakt. Het zijn stuk voor stuk lokale, duurzame producten met een lange levensverwachting. Ze reproduceren zich elk jaar en kunnen worden gedroogd door de zon en de wind. Daarnaast isoleren ze, zijn ze brandveilig te maken en hebben ze goede akoestische eigenschappen.

Het 'Aardehuis' van Martin Rauch

Martin Rauch heeft bekendheid gekregen door een techniek te gebruiken die bekend staat als "geramde aarde" om kachels, muren, vloeren en hele huizen te maken, waaronder zijn eigen villa die op een heuvel in Oostenrijk is gebouwd.

 

Toegevoegde waarden biobased isolatiemateriaal

  1. Sterk, stijf en licht
  2. Trilling, impact en kaoestiek
  3. Gezondheid, well-being
  4. Thermohygrisch: warmte- en vochtabsorberend
  5. Minimale milieubelasting
  6. Lange levensduur, brandwerend
  7. Eigenzinnig, vormvrij natuurlijke uitstraling

Nog meer isolatiemateriaal

Wat is geëxpandeerde kurk?

Elke 10 jaar wordt de schors van de kurkeik 'geschild'. Vervolgens wordt de schors in korrels gebroken en geëxpandeerd door oververhitting met stoom. Tijdens die verhitting komen natuurlijke harsen vrij die de korrels binden, maar ook stoffen (suberine en was) die de geëxpandeerde kurk tegen rot beschermen.

Design Inspiratie

Interieur

Park 20|20 Hoofddorp is nagenoeg 100% circulair

Inspiratie op het Pinterest Bord SLIMCirculair '18-'19


Milieuvriendelijk brandvertragend impregneren

Hout en plaatmateriaal, in voor publiek toegankelijke gebouwen, moet voldoen aan een brandveiligheidklasse. De nieuwe Europese  EU-norm is EU-norm 13501-1 klasse B, s2 & d0 classificatie voor Lariks, Western Red Ceder, Vuren Multiplex, Grenen en Beuken.

Hout kan geïmpregneerd worden met boorvrije, brandvertragende zouten middels de vacuüm-druk methode. Als hout autoclaaf (vacuüm druk cabine) brandvertragend geïmpregneerd is, voldoet het aan Euroklasse-B volgens NEN EN 13501-1. Ook als het afgewerkt wordt met moderne, matte verfsystemen voor binnen- en buitentoepassingen, wordt Euroklasse-B behouden.

Als brandvertragend geïmpregneerd hout wordt toegepast in een buitenomgeving, moet hout afgewerkt worden. Bij binnentoepassingen is dit niet noodzakelijk.

Circulaire Bouwmaterialen

Bouwen met sloopmateriaal, spijkerbroeken en koffiebekers?

Als het voorlopig ontwerp van de opdracht gemaakt is, kan er gekeken worden hoe het ontwerp verrijkt kan worden met demontabele bouwsystemen en welke circulaire en herbruikbare bouwmaterialen passen in de ontwerp-uitgangspunten.

Video over circulair bouwen

Circulaire uitgangspunten

  • zo weinig mogelijk inbreuk op de grondstofgebruik
  • afvalvrij ontwerpen en bouwen
  • recyclebaarheid gebruikte materialen
  • flexibiliteit en herbruikbaarheid inrichting
  • verschillende levenscycli van de verschillende onderdelen
  • materiaalleveranciers zijn co-maker

TIP

Het is sterk als je met een CO2 berekening laat zien wat jullie ontwerp scheelt ten opzichte van een klassiek ontwerp

Wat zijn bio-composieten?

Bio-composieten zijn opgebouwd uit natuurlijke vezels als vlas en hennep. Deze worden in de vorm van geweven, uni-directionele of non-woven matten doordrenkt met een gedeeltelijk biologisch hars. Samen vormen zij een sterk, stijf en licht constructiemateriaal.

Hergebruik van bouwmateriaal

Hieronder vind je een aantal websites waar je het aanbod van gebruikte bouwmaterialen kunt vinden. Denk aan deuren, kozijnen, vloerbedekking, (glazen) systeemwanden, vensterbanden, klinkers voor de entree en meer. Deze zijn afkomstig van sloopprojecten en bij handelaren in de omgeving. Van belang is ook om te vragen naar welke spelregels hanteert voor het leveren en terugnemen van circulaire bouwmaterialen en welke terugname garantie er voor jullie project gelden.

Citumen - gerecycled bitumen op het dak

Icopal lanceerde de Citumen (gerecycled bitumen) in 2018. Deze spectaculaire doorbraak in circulaire dakbedekkingen levert een besparing op van 400 ton CO2-uitstoot per jaar!

Citumen is gerecycled bitumen

CO2

Het is interessant om uit te rekenen hoeveel CO2 jullie besparen door te werken met gebruikte materialen. Reken dan ook gelijk de transportkilometers mee.

hergebruik deuren als circulaire bouwmaterialen

Isolatie met koffiebekers

Isolatie met cellulose afkomstig van oude kranten of papieren koffiebekers is ecologisch en thermisch een goede isolatie. Net zoals isolatie van schapenwol of gerecycled textiel zoals spijkerbroeken. Informeer naar de mogelijkheden van Inblazen in compartimenten.

Circulair tapijt van opgeviste visnetten door Interface

Circulair tapijt van opgeviste visnetten door Interface

Tapijt van plastic uit de oceanen

Honderden Filippijnen verzamelen visnetten uit de oceaan. Van die visnetten maakt Interface de meest mooie tapijten. En natuurlijk krijgen de vissers geld voor hun teruggewonnen 'zeeplastic'. De kleuren en texturen weerspiegelen de golvende golven van onze oceanen en zeeën, in mengsels van wervelende saffieren, waterige aquamarijnen en turbulente tentakels.

Video

Waar vind je gebruikte bouwmaterialen?

  • Gebruiktebouwmaterialen.com
    Dankzij de specialisten van van Liempd (Sloopbedrijf in Noord-Brabant)vinden gebruikte materialen uit onze sloopwerken hun weg terug naar de markt en in de samenleving. Uniek, want alle materialen staan online en worden opgeslagen in de materialenbank gebruiktebouwmaterialen.com
  • Insert.nl
    Insert is een collectief van sloopbedrijven groenbedrijven en civiele aannemers zonder winstoogmerk. Insert wil het hergebruik van bouwmaterialen bevorderen ism partijen in de bouwketen om samen het hergebruik van (bouw)materialen, bomen en planten verder te stimuleren.
  • Restoric.nl
    Bij Restoric (Noord Holland) vind je nieuwe en gebruikte (historische) bouwmaterialen
  • DutchReUse.com
    Naar verwachting lanceert Dutch Reuse na de zomer van 2018 de eerste fase met minimaal 70.000 stuks gebruikte bouwmaterialen
  • NewHorizon.nl
    New Horizon Urban Mining is in slechts drie jaar een top 5 sloopbedrijf geworden en vooral een opvallende voortrekker op het gebied van circulair slopen en bouwen. Zij werken samen met het Urban Mining Collective. Contact: Michel Baars

Maatwerk met BIM & de (woning)configurator

ibuildgreen BIM Woningconfiguratori

Met de woningconfigurator van BuildGREEN kun je een huis of gebouw personaliseren.

De configurator is gekoppeld aan Revit® BIM-software. De woning die zelf geconfigureerd kan worden wordt dan ook in Revit gemodelleerd. Je volgt een protocol om te leren hoe het model moet worden opgebouwd. Dat model wordt vervolgens voorzien van diverse opties om uit te kiezen en dit bestand wordt door iBuildGreen omgezet. Om het niveau omhoog te brengen biedt de tool alternatieven aan voor materialen.

Flexibel bouwen zorgt voor meer circulair beton

Beton is in vele sterktes samen te stellen, van normale tot (zeer) hoge en ultra hoge sterkte. Op dit moment zijn sterkteklassen tot en met C90/105 opgenomen in de voorschriften Beton (NEN-EN 206/NEN 8005).

Soorten wapening

Er zijn drie manieren te onderscheiden, die ook gecombineerd kunnen worden: met traditioneel betonstaal, met voorspanning, of (minder voorkomend) met staal-, koolstof-, glas- of textielvezels. Slankere constructies vragen om een ander wapeningsontwerp. Met 3D-printen van beton is bekistingsmateriaal overbodig

Circulair beton

  • (Kanaalplaat)vloeren van beton waarin geopolymeren de cement vervangen denk aan industriële minerale reststoffen, alkaliën, activator en gepatenteerde additieven.
    Het resultaat is een vloer met 80% CO2-reductie, vergeleken met een betonvloer met Portland cement. Ook heeft dit beton een uiterst lage MKI-score en carbon footprint. Tot slot is dit beton volledig circulair: het is weer te vermalen tot poeder, dat weer als grondstof dient voor nieuw beton. Maar het kan ook probleemloos worden gecombineerd met cementgebonden beton - SQAPE geopolymeertechnologie
  •  Fundering en heipalen van beton 30% samengesteld uit hergebruikt granulaat, bijvoorbeeld van bouwafval
  • Beton waarbij hoogovenslakken dienen als cementvervanger en het verlengen van de benodigde hardingstijd
  • Beton met miscanthus (olifantsgras) is geschikt voor o.a. geluidswallen

Circulaire innovaties

  • Pontiflex modulaire fietsbrug
    Pontiflex heeft een snel op te bouwen, onderhoudsvriendelijke, lichtgewicht, duurzame en ijzersterke fietsbrug ontwikkeld. Deze wordt modulair (patent!) opgebouwd uit duurzaam materiaal als biocomposiet of hergebruikt plastic. De eerste opdracht is binnen. Nu zoeken ze partners om bedrijf en product verder te ontwikkelen.
  • Slanker en lichter bouwen met E-Board prefab elementen
    Vandersanden ontwikkelde al 10 jaar geleden het gevelisolatiesysteem E-Board. Zonder spouwisolatie toe te passen kun je met het systeem meer dan de noodzakelijke isolatie-eisen halen. We brengen de isolatie met lijm aan op de buitenschil, daarna worden de panelen vastgeschroefd. De volgende stap is het lijmen van de keramische steenstrippen in de uitsparingen van de plaat en het afvoegen. 
  • Mineraal voor circulair beton
    Uit sloopbeton of restbeton maakt Circulair Mineraal grondstoffen voor de productie van nieuwbeton. In de CM-crusher wordt de oppervlakte van het zand en het grind van het beton schoon geschuurd. Hierbij verpoedert de cementsteen. De cementsteenpoeder, het zand en het grind worden gescheiden en in de gewenste korrelmaat aan de betonindustrie geleverd. De cementsteenpoeder blijkt een kalksteenachtige vulstof te zijn. Het zand en het grind hebben vrijwel dezelfde eigenschappen als voor toepassing. Door bewerking met de CM-crusher wordt dus het sloop- en restbeton voor 100% omgezet in nieuwe grondstoffen voor de betonindustrie. Hierdoor is beton onderdeel van de circulaire economie.
  • NGCM
    NGCM verbetert beton op 100% milieu- en arbovriendelijke wijze. Het gaat daardoor 2x langer mee en heeft veel minder onderhoud nodig (denk aan schoonhouden kunstwerken). De producten zijn gemaakt op basis van plantaardige, hernieuwbare materie en onschadelijk voor mens en natuur. Gebruik Delft Green om vroegtijdig problemen te voorkomen, Ice Shield om poreuze rijoppervlakken te herstellen en Concrete Crack Seal om scheurvorming in beton eenvoudig te repareren.
  • Betonbewapening met kunststofvezels
    Scholz Benelux reduceert de CO2 footprint voor de wapening van beton gebruik te maken van constructieve kunststofvezels van Convez. De vezels beschikken over een LCA/MRPI en met berekeningen conform Eurocode 2 wordt onderbouwd welke dosering noodzakelijk is. Kunststofvezels als het kan, staal als het moet. Link naar presentatie
  • Materialenpaspoort van Madaster
    Madaster is een platform dat gebruikers in staat stelt materialenpaspoorten te genereren van hun gebouw of infra-object. Met een materialenpaspoort zijn alle materialen geregistreerd, gaan deze niet meer verloren en kunnen hierdoor aan het einde van de cyclus hoogwaardig worden hergebruikt. Ook geeft Madaster inzicht in circulaire prestaties van het gebouw en de financiële waarde van de materialen.
  • Circulaire bakstenen
    New Horizon Urban Mining verwerkt reststromen uit de bouw - denk aan bakstenen, dakpannen, sanitair etc. - tot circulaire bakstenen. De stenen voldoen aan alle daarvoor geldende criteria en zijn niet duurder dan nieuwe bakstenen.
  • Isolatie van oude spijkerbroeken
    Métisse isolatie bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels. Oude kleding die verkregen wordt door inzameling en niet meer te gebruiken is als kleding wordt vervezelt en verwerkt tot een hoogwaardig isolatieproduct. De akoestische eigenschappen zijn dan ook zo goed dat Métisse isolatie uitermate geschikt is om geluidsoverlast drastisch te reduceren en nagalm te verminderen. Het materiaal is zonder irritatie te verwerken (jeukt niet), vormvast, flexibel en sterk.

Circulair, energieneutraal, zelfvoorzienend afvalbrengstation midden in een woonwijk

milieustation Den Haag

Een milieustation in Den Haag is een perfect voorbeeld van circulair bouwen. Naast het ontwerp en de locatie van het afvalbrengstation zijn ook de gebruikte materialen bijzonder. Het gebouw is gebouwd van hergebruikte materialen.

  • De gevels die geluidswerend moeten zijn. Daarom is deze achter de contourplaten van de restanten van de uitgestanste grills van DAF Trucks afgedicht met hergebruikte sandwichpanelen.
  • De gebruikte glasstroken zijn afkomstig uit gesloopte gebouwen.
  • Op het dak liggen zonnepanelen die ervoor zorgen dat het gebouw energieneutraal is.
  • Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt, onder andere om de verhardingen in het afvalbrengstation schoon te maken.

De grafische vormen van de gevelpanelen zorgen voor een interessant beeld en zijn gemaakt van metalen panelen waar onderdelen van DAF Trucks uitgehaald zijn. Ook de locatie van het afvalbrengstation is interessant: midden in de wijk Transvaal.

 

 

De Meeuw Woon/Werkoplossingen met modulaire units

Natuurinclusief en Klimaatadaptief Bouwen

Als je natuurinclusief bouwt heb je gelijk een belangrijk deel van klimaatadaptief bouwen te pakken. Het overlapt elkaar. Met natuurinclusief bouwen breng je de natuur terug in de gebouwde omgeving en dat is goed voor onze gezondheid want we vinden het gezellig om jonge vogeltjes, vleermuizen en eekhoorns te zien. Maar groen op, aan en rond gebouwen zorgt er ook voor dat:

  • De temperatuur in de stad getemperd wordt
  • Water vastgehouden wordt (belangrijk bij hevige regenbuiten)
  • Vogels, vleermuizen, eekhoorns etc een nest kunnen maken
    Zo worden zwaluwen (en vleermuizen) met holle stenen naar Sleeuwijk gelokt om daar de jaarlijkse muggenplaag te beteugelen

natuurinclusief bouwen

Met deze nestkastjes komen de mussen terug in de stad

Checklist Groen Bouwen

Met de Checklist Groen Bouwen kan iedere bouwonderneming, architect of projectontwikkelaar zijn projecten en ontwerpen natuurvriendelijker maken. Het gaat dan niet alleen om nestmogelijkheden en insectenhotels. Je kunt ook denken aan groene gevels, een groen dak en over de inrichting van de buitenruimte.

Klik hier om naar de checklist te gaan

Femke Jochems van de Vogelbescherming

"Ik zie natuurinclusief bouwen als het integraal meenemen van natuur in je plannen en ontwerpen op de schaal en manier die bij het plan past. Niet alles kan overal, maar overal kan wel iets. En zo geef je niet alleen ruimte aan vogels en vleermuizen, maar ook een gezondere leefomgeving voor mensen. De aanwezige vogels en vleermuizen laat gewoon zien dat je een gezonde leefomgeving hebt weggezet."

Groen/blauwe daken

Slim ingerichte groene daken hebben voordelen:

  • ze houden gebouwen koeler, produceren energie, reduceren geluid binnen en buiten, vangen fijnstof af en houden regenwater vast
  • een groen dak gaat twee keer zo lang mee en kan de natuurwaarde versterken

Multifunctionele daken zijn de opvolgers van traditionele sedumdaken. Hiermee transformeren we de gebouwde omgeving tot een gezonde en groene leefomgeving.

polderdak

Deze groene daktuin en fungeert tegelijkertijd als dynamische waterberging

Waterdaken

  • houden hemelwater vast en voeren vertraagd af, o.a. met dynamische sturing
  • minder piekbelasting voor riool en op straat

Natuurdaken

  • Bieden nestgelegenheid en voedsel aan bijen, vlinders en vogels
  • Hoge vegetatie zorgt voor zuivering van de lucht

Sociale daken

  • Zorgen voor meer gebruiksruimte

Energiedaken

  • Verkoelen met 75% besparing op airco-kosten
  • Verkoelen buiten circa 4 graden tijdens een hittegolf
  • Geven 10% meer rendement aan zonnepanelen

En een combinatie van dit soort daken is natuurlijk ook mogelijk. Bouwen waarbij we de natuur terugbrengen naar de stad is belangrijk. Het levert een bijdrage aan:

  • Een prettige leefomgeving
  • De mogelijkheden voor natuurbeleving in de stad
  • Het welzijn van mensen en dieren

Wil je een overzicht van alle mogelijkheden. Kijk dan op:

(met dank aan Irene Mulder, gemeente Den Haag).

Overstromingen

De kans op extreme buien neemt toe en de jaarlijkse neerslag ook. Daarom zijn er tegenwoordig kaarten beschikbaar die aangeven waar de grootste wateroverlast verwacht wordt. We moeten dus proberen knelpunten op te lossen door eerst water vast te houden, dan te bergen en dan af te voeren. Dan kan o.a. door:

  • Waterbassins te maken in parkachtige omgevingen
  • Buffermogelijkheden te maken, Op daken, onder de bestrating etc. Klik op de mogelijkheden van Aquaflow, een Nederlands bedrijf
  • Riolering en open water te creëren

Dit water kan dan weer worden hergebruikt voor toiletten en het besproeien van planten etc.

Hittestress

In stadscentra kan het wel 7 graden warmer zijn dan in parken en het platte land. Dat komt door de hoeveelheid stenen, beton, asfalt en betume daken die de warmte vasthouden. Dat we de opwarming enigszins in de hand houden is belangrijk voor de volksgezondheid. Denk aan:

  • Geen zwarte bitumendaken meer maar groene daken en gevels
    Ook nog goed omdat het water vasthoud en fijnstof en CO2 opneemt
  • Schaduw creëren
  • Stromend water in en om gebouwen
  • Groene tuinen en straatbeplanting zoals bomen

Tips voor het aanleggen van een groendak

 

Systemen voor gebruik regenwater en hergebruik afvalwater

Sustainable infrastructure, climate change, water crisis, drought, floods

Waterhergebruik kun je ook speels gebruiken

Wateropvang wordt belangrijker naarmate het klimaat meer verandert. Het is nu half juli 2018 en er is de afgelopen drie maanden nauwelijks regen gevallen.

En als het regent lijkt het wel een tropische moesson en kan het rioleringssysteem het niet aan met als gevolg overstromingen.

Dus moeten we slimmer met water omgaan. Opvangen als er heel veel valt en zoveel mogelijk water hergebruiken.

Lees hier alles over:

  • Wateropvang
  • Waterhergebruik
  • Filteringsystemen
  • Ontwerpen met oog voor de natuur
  • Definities
    • Grijs Water
    • Zwart Water

Inspiratie

Onderhoud kun je regelen

Intelligente waterberging

Mensen worden meer en meer omringd door intelligente apparaten en raken gewend aan de beschikbare informatie. Dat willen we ook in ons werk. Met als gevolg dat we water bergingen slim gaan maken. Met Aquaflow Flowfacts is dat nu al eenvoudig en betaalbaar. Deze maand hebben de gemeenten Elburg, Goirle en Delft de stap gezet naar slimme berging.

Flowfacts maakt de waterberging intelligent met eenvoudige montage in een putje.

 

Het BREEAM Vleermuizenhotel

vleermuizenhotel

in juni 2018 presenteerde Reno Hofman, student aan het Friesland College zijn ontwerp van het vleermuizenhotel aan zijn opdrachtgever, de gemeente Ooststellingwerf. Een van de eisen was dat het 'gebouw' moest voldoen aan de BREAAM-eisen.

Reno maakt in zijn ontwerp gebruik van (gebruikte) rioolbuizen met een diameter van 2 meter met een naadopening in de Meranti houten ronde deur van circa 5 cm dik zodat de vleermuizen naar binnen en buiten kunnen. Door geperforeerde bakstenen in de rioolbuis te bevestigen, kunnen vleermuizen hun nesten bouwen. Plaats je de rioolbuis onder een talud dan is het daar lekker rustig, donker en vochtig dus een perfect Vleermuizenhotel.

Volgens het onderzoek dat Reno uitvoerde blijkt dat de meest geschikte oriëntatie voor een vleermuizenhotel een zuid- of westgevel. De begroting bleef ruim binnen het budget en voldeed aan het volledige plan van eisen van de opdrachtgever. Een mooi voorbeeld van natuurINCLUSIEF bouwen!

Contact

Reno Hofman
renogow@gmail.com

SMART Energie Opwekken en Gebruiken

"Nul op de Meter of Beter." Dat zei Ruud Koornstra, juryvoorzitter van SMARTCirculair. Dat kan natuurlijk maar begint bij het feit dat we in goed geïsoleerde dampopen huizen en LED-verlichting waardoor we minder energie nodig hebben. En daarnaast gaan we steeds meer energie opwekken. Met zonnepanelen, aardwarmte, waterstof, windenergie, biogas etc.

Maar ... energieystemen moeten ook slimmer. En dat kan met sensoren, domotica en jullie geniale innovaties. Als we goed bouwen en nadenken hebben we veel minder energie nodig die we bovendien zelf kunnen opwekken.

Gevel met geïntegreerde solar

Zigzagsolar, heeft een geventileerde gevel ontwikkeld met geïntegreerde solar. Het unieke eraan is dat de solar vanaf de straatkant vrijwel niet te zien is. Door de reflectie van de decoratieve panelen wordt extra rendement gegenereerd als de zon lager komt.

Een Energieleverende woonboot

'Als Gideon Goudsmit aanschuift gaat het ineens niet meer over enegieneutraal, maar over energiepositief. En over laadpalen en stopcontacten in je plafond.' Dankzij Gideon liggen er dubbelzijdige panelen op het dak die ook veel energie opwekken op het noorden. Lees er alles over via deze link

Meer zonenergie

  • 10 Zon showcase projecten
    Ter inspiratie. Om te laten zien dat er zoveel meer energie te halen is uit deze prachtige voorbeelden.
    Een mooi plug and play voorbeeld van een mobiel zonnepaneel vind je hier
  • Zonneboiler
    De zon kun je niet alleen gebruiken om elektriciteit te produceren, je kunt er ook je kraan- of douchewater mee verwarmen. Dat doe je met een zonneboilerEen zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak van je woning, die via een buizenstelsel is aangesloten op een voorraadvat met water. Dit water wordt dankzij de zonne-energie verwarmd. Dit kun je gebruiken voor het verwarmen van tapwater en soms je woning.
  • Energie opwekken met een folie op het raam of energieleverende gevelpanelen?
    Het is er allemaal
    PowerWindow - ofwel Physee zoals ze zicht tegenwoordig noemen - ontwikkelde een speciale raamcoating waardoor het raam functioneert als een zonnepaneel
    Dankzij de coating wordt ook de warmtestraling tegengehouden waardoor de PowerWindow ook een betere isolatie biedt dan een normaal raam.
    Exasun is een van de leveranciers van zonopwekkende gevelpanelen.
    Zonnepanelen op daken zijn inmiddels wel bekend, soortgelijke panelen voor op de gevel echter nog een stuk minder. Door middel van PV-panelen (photovoltaic panelen) op de gevel kun je zonlicht omzetten in elektriciteit en dus zelf energie opwekken.

Algen

Er wordt wel eens gezegd dat Algen nog meer energie opleveren dan zonenergie. Het bedrijf Colt International, met onder meer een vestiging in het Cuijkse Katwijk, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor duurzaam en dynamisch wonen: met algen in je gevel.

algen leveren energie voor het gebouw

Algen wekken energie op in de ramen

 

Waterstof

Warmtepompen

Windenergie

Hoe innovatief zijn deze bedrijven?

12 bedrijven presenteren hun innovaties. Maar hoe klimaatvriendelijk zijn deze innovaties echt? Geef je mening op de SMARTCirculair Facebookpagina.

smart building SLIMCirculair

De toekomst is Smart

Enkele oplossingen voor die gebouwen slimmer maken. Slim betekent natuurlijk slimme ict. De hardware moet modulair te koppelen zijn en de software moet op maat gemaakt kunnen worden. Je kunt zoeken naar bedrijven gespecialiseerd in gebouwklimaat en regeltechniek.

Voorbeelden

  • Efficiente gebouwen
    Bedrijven willen hun kantoren flexibeler kunnen inrichten en indelen. Ingebouwde sensoren in het (systeem)plafond kunnen dan handig zijn.
  • Comfort (klimaat op maat)
    Tegenwoordig zijn er ook integrale oplossingen voor de aansturing van klimaatinstallaties, lucht, akoestiek, verlichting, zonwering en toegangssystemen. Wil je daar meer over weten? Informeer dan bij naar modulaire gebouwbeheersystemen die het verschil maken.
  • Automatisering en gemak
    De verzamelde data wordt gebundeld in rapportages voor de klant die aantonen wat het energieverbruik en de prestaties van het gebouw zijn waardoor een gebouweigenaar daarop kan sturen

Terugverdientijd zonnepanelen

Hoe betrouwbaar deze calculator is, weten we niet maar het geeft alvast een indicatie. Van invloed zijn:

  • Kostenfactoren zoals (rand)apparatuur en installatie
  • Zonuren
  • Instralingsfactor (ligging tov de zon en hellingshoek panelen)

Wil je de tool vergelijken dan is dit de link naar de calculator van Sungevity

 

 

SuperPower

SuperPower energie lease voor huiseigenaren

Super Power: het eerste woonabonnement dat jouw huis transformeert tot energiefabriek

Het woonabonnement is een lidmaatschap op een warme lucht, warm water en licht. Vergelijk het met Spotify of Netflix, in plaats van muziek en films ontvang je bij ons een duurzaam comfortabel huis.

Met één klik

Het is heel simpel. Met een druk op de knop verduurzamen we het huis van jou of je ouders. We installeren in 1 dag de benodigde duurzame technieken, die worden geleast. Vanaf dat moment betaal je een vast bedrag per maand dat lager is dan hun huidige energierekening.

Living as a service

Super Power is de integrator in de markt. Zee combineren verschillende duurzame technologieën, denk aan zonnepanelen, warmtepompen, lampen, ijskasten, wasmachines etc.. Ze zijn niet afhankelijk van 1 partij of techniek. Is er een nieuwe innovatie? Dan komt deze gewoon in het woonabonnement. De eigenaar van het product blijft de eigenaar.

Link naar SuperPower.nl