Energie OntwerpChallenge voor middelbare school teams

Energie OntwerpChallenge voor middelbare school teams

“Deze ontwerpchallenge zorgt voor enorm veel energie, innovatiekracht en levert honderden young professionals op. Zij denken in kansen, hebben vrije geesten en komen met prachtige vernieuwende oplossingen die Nederland en de wereld groen en gezond maken.” Anne-Marie Rakhorst, Duurzaamheid.nl

Houden jullie van een uitdaging? Vinden jullie energie- en klimaat belangrijk? En willen jullie dat te laten zien (en horen) tijdens Earth Hour; het grote klimaatevenement op 27 maart 2021 waarop de lampen uit gaan en jullie je licht aansteken? Laat dan zien wat je kunt en doe mee aan de Energie OntwerpChallenge 2021.

En wie weet, kan ruimtevaarder André Kuipers met satellietbeelden het ‘groene lint van licht’ laten zien dat jullie over Nederland laten schijnen.

Willen jullie meedoen? Als school, met een of meerdere teams? Meld je team hier aan

 • Scholen zijn vrij om met meerdere teams deel te nemen. Een team bestaat uit 5 tot 10 leerlingen.
 • Docenten kiezen zelf of ze het programma tijdens een projectweek willen doen of dat ze het uitsmeren over meerdere weken/maanden.

We hebben een paar data:

 • We vragen je burgemeester om op 15 januari 2021 – op het stadhuis – de kick off te doen en de toolkits uit te delen.
 • Op 27 maart 2021 is het Earth Hour. Als Andre Kuipers en de burgemeester om 20.00 uur het licht uit doen dan mogen alle teams hun lichtje aan doen. Hoe gaaf is het alle schoolteams hun zelf ontworpen en gebouwde energiesysteem demonstreren en er een groen lint van licht ontstaat?
 • De burgemeester kiest de beste drie ontwerpen van middelbare school teams die door mogen naar de provincie finale
 • Op 15 april is de regiofinale op het provinciehuis. Dan kiest de commissaris van de Koning de beste drie ontwerpen uit alle middelbare school inzendingen die door mogen naar de landelijke finale
 • Op 30 april is de landelijke finale. Wie weet gaan jullie met een van de prachtige prijzen naar huis?

Dus

Ontwerp en bouw het energiesysteem op basis van hernieuwbare energie. Daarbij kun je denken aan bronnen als wind, water, zon, magnetisme, bio, beweging …Koppel hieraan een transformator of batterij, lamp(je) eraan en ‘shinen’ maar!

Onderzoeken, Ontwerpen, Bouwen en … Stralen!

Aanmelden middelbare school

Aanmelden van je team kan via deze link of neem contact met ons op.

Onderzoeken en Ontwerpen

In samenwerking met de EurekaCup gaan jullie je verdiepen in de wereld van de circulaire energie. Ben jij een nieuwsgierige onderzoeker en ontwerper van energiesystemen? De EurekaCup duikt overal op, stelt vragen, onderzoekt en helpt jullie met het bouwen van je eigen energiesysteem. Daarna doe je er een batterijtje aan, met een lampje zodat jullie tijdens Earth Hour samen met andere teams jullie dorp of stad kunnen verlichten.

VMBO, TechniekHAVO en Technasium

De opdracht via de Eureka!Cup is geschikt voor teams van TechniekHAVO en technasium teams. De opdracht van de O&O is ook geschikt voor VMBO leerlingen en mag worden vervangen door een Eureka!Cup opdracht.

 • Eerst onderzoeken jullie hoe je energie kunt opwekken
  Bijvoorbeeld met behulp van natuurlijke bronnen die nooit opgaan zoals zon, wind, water, beweging, poep maar er is nog veel mee dus

  • ga op onderzoek uit: informatie en experimenteren.
   In deze ‘aanrommelfase’ komen jullie vast met ideeën, proberen jullie deze uit en bespreken jullie de voor- en nadelen.
  • Ga eens lekker naar buiten! Vaak zijn er op het schoolplein, in je wijk, bij je sportclub al veel voorbeelden te vinden
   Ook kun je een bezoek brengen aan een bedrijf die jullie er alles over kunnen vertellen of naar een museum zoals NEMO in Amsterdam
  • En wie kennen jullie die veel van energie weet? Wie zijn de experts die jullie kunnen helpen? Via ouders en andere bekenden kun je misschien een kijkje gaan nemen in een fabriek of andere interessante plek.
  • Wil je hulp bij het brainstormen? Gebruik dan Zash.
   Deze webbased app kun je inzetten in verschillende fases van het proces. Met een team van 4 leerlingen kan deze app gebruiken om je ideeën op een rij te zetten en uiteindelijk te kiezen voor het beste idee. Hiervan wordt een overzichtelijk document gemaakt en per e-mail verstuurd
 • Ontwerp schetsen
  Nu wordt het tijd om schetsen van ontwerpen te maken. Jullie groeperen de ideeën die je in de vorige stappen hebt bedacht, dit heet ook wel ‘convergeren’.
 • Kiezen
  Welk ontwerp gaan jullie kiezen om te maken? Dat wordt jullie definitieve ontwerp
 • Plan van aanpak
  Nu gaat het erop aan komen. Samen maken jullie een energiesysteem waar iedereen versteld van zal staan. En vooral papa’s, mama’s, opa’s en oma’s. Maar voor het bouwen en testen moet je natuurlijk wel afspraken maken dus

  • Wie doet wat en wanneer?
  • Welke materialen hebben jullie nodig om het product te maken?
  • Hebben jullie gereedschappen nodig (en hulp bij het gebruik daarvan)?
 • Bouwen, testen en verbeteren
  Nu gaan jullie bouwen. Misschien werkt het nog niet zo goed als je verwacht had. Daarvoor moet je testen, verbeteren, testen, verbeteren en nog een keer testen Werkt het zoals jullie willen dat het werkt? Of wil je je energiesysteem nog verder verbeteren? Heb je hulp nodig? Vraag de experts om je te helpen. Want hoe gaaf is het als jullie straks gaan winnen.
 • Presenteren op school
  Tijdens Earth Hour zal de burgemeester verstelt staan hoe goed jullie zijn. De andere leerlingen op school, vaders en moeders, familie en vrienden. Iedereen zal van zijn stoel vallen van verbazing over jullie energieconcept. Dus misschien wil je wel eerst op school presenteren? En laat SMARTCirculair dan gelijk mee genieten via social media kanalen als instagram en facebook. Vertel tijdens je presentatie over je energiesysteem en hoe jullie dit gekozen en gebouwd hebben uit alle ideeën. Wat ging er goed? Wat was moeilijk? Hoe hebben jullie dat opgelost?
 • Presenteren tijdens Earth Hour
  Eindelijk is het zo ver. Op 27 maart 2021 is het Earth Hour. Alle burgemeesters doen in hun stad het licht uit en jullie mogen om 20 uur je licht daarna aandoen.
  We maken er natuurlijk een heel gaaf feest van met dancemuziek, live streaming met Andre Kuipers en iedereen is welkom. De burgemeester is voorzitter van de jury. Hij of zij gaat de teams langs (misschien in de dagen erna want hij heeft het misschien te druk die avond) en kiest de beste drie energiesystemen van alle basisschool teams die naar de regiofinale gaan.
 • Presenteren tijdens de regiofinale
  Zijn jullie uitgekozen om naar de finale op het provinciehuis te gaan? WOW, hoe gaaf is dat? Samen met alle grote kinderen en studenten worden jullie op 15 april 2021 ontvangen door de commissaris van de Koning. Hij of zij is de baas van de provincie en voorzitter van jury. Dus doe je best en presenteer je ontwerp zo goed mogelijk. De commissaris kiest weer de beste drie ontwerpen per categorie. Gaan jullie door naar de landelijke SMARTCirculair Finale?
 • Presenteren tijdens de SMARTCirculair landelijke finale
  Op 30 april 2021, we weten nog niet waar maar wat we wel weten is dat het een gaaf spektakel gaat worden. Dan ziet de landelijke jury wat jullie ontworpen en gemaakt hebben. Wie weet gaan jullie met je slimme, adembenemende energiebron er met een van de prijzen naar huis. Maar ook als je niet gewonnen hebt, dan vinden wij toch dat elk team een winnaar is. Want hoe gaaf is het dat je daar staat voor al die belangrijke hotemetoten van Nederland. Met jullie vernieuwend concept zetten we de energietransitie op zijn kop!

Schoolteams worden gestimuleerd om samen te werken met lokale en regionale bedrijven, met mbo, hbo en universiteiten en voor bedrijfsbezoeken kan de SMARTCirculair organisatie op verzoek afspraken maken.

Laat zien wat je kunt en Win!

Prijzen van € 250,- tot € 2.500,-, pretpark toegangskaarten en nog veel meer!

Ontwerpcriteria

 1. Creatief, inventief, vernieuwend
 2. Kun je er een bouwpakket met bouwbeschrijving bij maken?
 3. Materiaalgebruik, zou je ook gebruikte materialen kunnen gebruiken?
 4. Hoe veel energie wekken jullie op? Kan er bijvoorbeeld een slinger van ledlampjes aangekoppeld worden?

Deelnamekosten

Elke team krijgt een deelnamepakket, bij voorkeur uitgereikt door de burgemeester met daarin:

 1. Inschrijving
 2. Buitenjack voor Earth Hour
 3. Deelnamecertificaat
 4. Jurering en finale

Kosten: 100,00 euro excl btw per team (teamgrootte 5 – 10 leerlingen)

Aanmelden

of Klik op de link

 

 

 

 

 

 

Doorlopende leerlijnen en samenwerking

Schoolteams worden gestimuleerd om samen te werken met lokale en regionale bedrijven, met mbo, hbo en universiteiten en voor bedrijfsbezoeken kan de SMARTCirculair organisatie op verzoek afspraken maken.

De kwaliteit van ons onderwijs krijgt een impuls met echte opdrachten en interdisciplinaire samenwerking. Ook tussen leerlijnen!

De Energie OntwerpChallenge daagt leerlingen en studenten uit om samen te werken aan echte ontwerpen, ontwerpen en energiesystemen die ze kunnen bouwen, die hernieuwbare energie opleveren, hun creativiteit aanwakkeren en een directe meerwaarde hebben voor natuur en klimaat. De kwaliteit van het onderwijs krijgt ook een impuls als we leerlijnen verbinden. Zo kan het mbo haar deuren openen voor basisonderwijs, middelbaar onderwijs inclusief vmbo, voor hbo en zelfs voor wo. Want veel onderwijslagen hebben geen techniekruimten meer waarin geëxperimenteerd, gebouwd en getest kan worden.

Er is oneindig veel energie!

Net als tijdens eerdere edities van onze challenges verwachten we dat jongeren ons versteld laten staan door hun ambities, hun frisse ideeën, tomeloze energie en de natuurlijke wijze waarop zij het energievraagstuk omarmen en tot oplossingen komen.

 

Leerdoelen en 21st century skills

Informatie over de leerdoelen, bètatalenten en 21e eeuwse vaardigheden kun je vinden op deze pagina.

Lees ook

Ruud Koornstra nationale energiecommissaris, SMARTCirculair juryvoorzitter en coördinator SDG7 Energie

Ruud Koornstra over het belang van voldoende groene, goedkope energie voor de SDG goals

We moeten met tien miljard mensen op deze aardbol kunnen blijven leven. We moeten nog heel lang samen door. Als we doorgaan zoals we nu doen, mislukt dat. En als we alleen maar rekening houden met de plannen van de gevestigde orde dan halen we maar de helft van de doelstellingen!

Denkkracht

En als we maar de helft halen, dan mislukt het nog. Dus we hebben vernieuwende krachten nodig. We hebben echt nieuwe denkers nodig. Scheppende mensen die iets nieuws kunnen doen. Ik weet met de SMARTCirculair ervaring van vorig jaar dat er bij deze studenten zoveel oorspronkelijke denkkracht zit. Jonge mensen die het verschil kunnen maken. Ik denk dat we dat veel meer over het voetlicht moeten brengen.

Dus ik vind dat SMARTCirculair onwijs belangrijk is. Het is wel een spel in de zin dat het een wedstrijd is, maar het is geen spelletje. Dus neem het serieus. SMARTCirculair doet ertoe. Het gaat ergens over!

“Voldoende schone, betaalbare energie is essentieel. Als er goedkope, schone energie beschikbaar is voor iedereen, hebben we een groot deel van de  SDG goals opgelost. Met onbeperkte energie zijn de uitdagingen als schoon water (6), gezondheid (2), honger (2), armoede (1), onderwijs(4), economie (8), industrie en infra (9), duurzame steden (11) en klimaat (13) grotendeels opgelost. Daarom is het belangrijk dat uitgedaagd worden door deze energie ontwerpchallenge  van SMARTCirculair. Zij komen met vernieuwende concepten die we zo nodig hebben. Doe mee.”