Komt Houten Gebouw Dutch Mountains in Eindhoven?

Dutch Mountains houten gebouw

Dutch Mountains wordt het grootste houten gebouw tot dusver. Het is bovendien maximaal zelfvoorzienend, met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materialen.

Dutch Mountains, het grootste houten gebouw ter wereld komt toch niet in Veldhoven te staan omdat ASML de beoogde plek wil benutten om te kunnen uitbreiden. Eindhoven heeft wellicht wel plek en doet nu onderzoek naar de mogelijkheden.

Het moet een complex worden voor onder meer appartementen, bedrijven en hotels. Ook moet er een conferentiecentrum komen. Pal in het midden is plek gereserveerd voor een park van 13.000 vierkante meter.

Smart Building Systems maken van het gebouw een zeer geavanceerd complex dat een nieuwe standaard zet voor duurzaam ontwikkelen. Het gebouw wordt gemaakt van massief hout (vanwege het positieve effect op de CO2 depositie) en wordt daarmee het grootste houten gebouw ter wereld. Het is bovendien maximaal zelfvoorzienend, met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materialen.

Het futuristische gebouw The Dutch Mountains zou aan de Prof dr. Dorgelolaan in Eindhoven kunnen komen te staan, althans als de gesprekken van initiatiefnemer Marco Vermeulen (Bloc Studio) met de gemeente resultaat hebben.

Dutch Mountains grensverleggend

Het project is in meerdere opzichten grensverleggend. Bijzonder is dat het concept vanaf de start is ontwikkeld door technologiebedrijven en dienstverleners die normaal gesproken achteraan in de ontwikkelketen zitten. Zij ontwikkelen samen een ‘ecosysteem’ van diensten en technologieën waarin de gebruiker centraal staat.

Het systeem stelt de individuele gebruiker in staat zo plezierig, comfortabel en gezond mogelijk in het gebouw te verblijven: iedere gebruiker kan invloed uitoefenen op zijn eigen – gepersonificeerde – omgeving. Het gebouw is volledig data-gedreven en ervaring-gestuurd.

De omgeving kan voortdurend veranderen: ruimtes kunnen de volgende dag een andere functie hebben dan de dag ervoor en segmenten van het gebouw kunnen meebewegen met veranderende marktomstandigheden.

Building as a service

The Dutch Mountains onderscheidt zich bovendien doordat het een totaalsysteem is van diensten. Licht, warmte, voedsel, meubilair, installaties en zelfs de gevels worden als diensten in het project geleverd. Dat maakt het mogelijk dat de software én de hardware met de tijd vervangen kunnen worden.

Gevels wekken energie op

Zo wekken de gevels bijvoorbeeld energie op. Als er na een aantal jaar een slimmere gevel beschikbaar is die meer energie levert dan de huidige, dan wordt die omgewisseld (en de oude wordt hergebruikt of verwerkt).

Dit vraagt om een volstrekt nieuw exploitatie- en organisatiemodel; de ontwikkeling daarvan maakt deel uit van het project (inclusief de verkenning van blockchain toepassingen). Om die reden werd het project uitgeroepen tot finalist voor de World Changing Ideas Awards van het mondiaal toonaangevende innovatieplatform Fast Company.