https://blog.routelink.net.id/euro/https://blog.routelink.net.id/wp-includes/js/uploads/https://blog.routelink.net.id/wp-includes/Requests/pkv/https://iri.aiou.edu.pk/pkvgames/https://iri.aiou.edu.pk/euro/https://iri.aiou.edu.pk/bandarqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/bandarqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/dominoqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/pkvgames/https://muikotaprobolinggo.or.id/pokerqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/dentoto/https://muikotaprobolinggo.or.id/euro/https://serangkainews.id/bandarqq/https://serangkainews.id/dominoqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/dominoqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/bandarqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/pkvgames/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/bandarqq/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/dominoqq/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/pkvgames/https://www.itinova.org/routine/bandarqq/https://www.itinova.org/routine/dominoqq/https://www.itinova.org/routine/pkv/https://www.itinova.org/routine/pkv/https://future.kouiki-kansai.jp/wp-includes/js/euro/https://future.kouiki-kansai.jp/app/bandarqq/https://future.kouiki-kansai.jp/app/dominoqq/https://future.kouiki-kansai.jp/app/pkvgames/https://www.trg.pt/ficheiros/bandarqq/https://www.trg.pt/ficheiros/dominoqq/https://www.trg.pt/ficheiros/pkv/https://pkvgames.hondacokroaminoto.co.id/https://bandarqq.hondacokroaminoto.co.id/
https://desa-ciherang.kuningankab.go.id/wp-content/themes/twentytwentyfour/hrctoto/https://dindikpora.rembangkab.go.id/wp-content/languages/slot1131/https://www.bpsk.kuningankab.go.id/slot-murah/
De Tech Campus Nieuwegein herbestemt een gebouw naar een stiltecentrum in Leerdam - SMARTCirculair

De Tech Campus Nieuwegein herbestemt een gebouw naar een stiltecentrum in Leerdam

De Tech Campus Nieuwegein herbestemt een gebouw naar een stiltecentrum in Leerdam

De studenten van de Tech Campus Nieuwegein (ROC Midden Nederland) ontwerpen en herbestemmen een voormalige portierswoning in een stiltecentrum in Leerdam. De gemeente Vijfheerenlanden wil aan een initiatief van bewoners en begrafenisonderneming gehoor geven en tegemoet komen aan een stiltecentrum als ontmoetingscentrum op de begraafplaats aan de Tiendweg in Leerdam.

Programma van eisen

 • De uitstraling aan de voorzijde van het gebouw moet gehandhaafd worden
 • Het interieur moet in overeenstemming zijn met het naastgelegen columbarium (zelfde type gebouw)
 • Het moet een plek worden waar je kan gedenken, iets afgezonderd maar wel in verbinding met de rest van het gebouw
 • Circulair ontwerp, zoveel mogelijk gebruik makend van natuurlijke materialen
 • Nadruk op inrichting en smart systems voor alarm en meer
 • Licht, wateropvang en -hergebruik en energieneutraal  dus het opwekken van energie zijn aandachtspunten

Studententeam

 • 7 studenten 3e jaars bouwkunde

 

Video

 

Rapporten

 

In het nieuws

 • https://www.vijfheerenlanden.nl/Inwoners/Inwonersnieuws/Studenten_werken_aan_nieuwe_stilteruimte_Leerdam
 • https://www.hetkontakt.nl/regio/alblasserwaard
 • https://www.hetkontakt.nl/regio/leerdam
 • https://www.hetkontakt.nl/regio/vianen

Update 16 jan 2020

Op 16 januari 2020 was het ontwerpoplevering moment voor het studententeam Nieuwegein een feit. Een flinke delegatie van de gemeente Vijfheerenlanden was vertegenwoordigd in de sjieke raadszaal waar de studenten hun eindpresentatie gaven. Lees hier over de high lights.

Update 13 dec 2019

RTV Utrecht wil op een later tijdstip aandacht geven aan dit project. Donderdagavond 12 dec. Jl. is met de drukbezochte lichtjesavond door de studenten een presentatie gegeven in de toekomstige stilte ruimte, met hele positieve reacties over het ontwerp en de plannen. Ook heeft wethouder Verweij tijdens het officiële gedeelte van Lichtjesavond “in liefde verbonden” in zijn speech aandacht gevraagd voor dit positieve plan. (Bron: Gemeente Vijfheerenlanden, Thierry van Breemen)

Update 12 dec 2019

Op 12 December presenteert het  team het ontwerp aan de bevolking van Leerdam tijdens ‘De Lichtjesavond’. Bezoekers worden uitgenodigd virtueel door het prachtige ontwerp heen te lopen. Vorig jaar namen 2000 inwoners van Leerdam deel aan de Lichtjesavond! Het team zal dan ook de reacties pijlen, informatie en toelichtingen geven en aanvullingen ophalen.

Update 10 dec 2019

De bouwvergunning is ingediend! De Omgevingsdienst regio Utrecht, RTV Utrecht en het AD willen aandacht besteden aan het team en hun circulaire herbestemmingsplannen voor het Stiltecentrum.

Update 26 nov 2019

Op 26 november presenteerde het team de plannen aan de opdrachtgever, de gemeente Vijfheerenlanden.

De opdrachtgever was erg enthousiast. Het team mag het ontwerp indienen voor de omgevingsvisie! Dus het hele traject van onderzoek t/m vergunning en een deel van de uitvoering.

Als het plan getoetst is op de omgevingsvisie en er geen barrières meer zijn, start de uitvoering van de verbouwing zo spoedig mogelijk. Naar verwachting in maart. In overleg met de opdrachtgever en het ROC Midden Nederland gaat een tweede team zich deels bezig houden met de verbouwing en inrichting.

Posters en foto’s

Banner team Nieuwegein

Team Nieuwegein

Koen Paardenkooper (teamcaptain), Joery van de Kleij, Abdulah Vikic, Harm Morsink, Metthew de Jong, Lex van Lunderen, Jonny

 

Begeleidende docenten

 • Marco van Zuilen
 • Sint Jan Tiessen
 • Rene van Mourik

Over de opdrachtgever

Gemeente Vijfheerenlanden:Een voormalige portierswoning op de Algemene Begraafplaats in Leerdam krijgt een nieuwe bestemming: een stiltecentrum. De gemeente Vijfheerenlanden wil aan een initiatief van bewoners en begrafenisonderneming gehoor geven en tegemoet komen aan een stiltecentrum als ontmoetingscentrum op de begraafplaats aan de Tiendweg in Leerdam.

De gemeente stelde een reeks eisen. Zo moest de uitstraling aan de voorzijde van het gebouw gehandhaafd worden. Het moet een plek worden waar je kan gedenken, iets afgezonderd maar wel in verbinding met de rest van het gebouw. Het gebouw moet geschikt zijn voor rolstoelers.
Speciale dank