Exponentiele groei groene energie

Alliander in Duiven was een van de eerste bedrijven die het parkeerterrein overkapte met zonnepanelen

Er is een exponentiële groei van Groene Energie gaande. Groene stroom schaalt zo hard op volgens ‘De Correspondent” dat onze klimaatdoelen binnen bereik zijn. Eindelijk weer eens wat goed nieuws.

Exponentiële groei

Stel je voor dat een waterleiding in de Johan Cruijff ArenA barst. Er valt één druppel op het veld. Maar het lek wordt groter en iedere zestig seconden verdubbelt de hoeveelheid water die op de grasmat neerdaalt. Twee druppels in de tweede minuut, vier druppels in de derde minuut, en zo verder. Hoelang duurt het voordat het hele stadion tot de nok toe vol water staat?

Je zult het misschien niet geloven: slechts 43 minuten. Nog voor het rustsignaal gaan alle spelers, fans en vlaggen kopje-onder.

Dit fenomeen is wat statistici ‘exponentiële groei’ noemen. Een paar jaar geleden associeerden we dat nog met de dreiging van een virus. Maar nu zien we exponentiële groei op een plek waar we er wel blij van worden: in de razendsnelle overgang van Nederland naar duurzame energie.

En met resultaat:

Dankzij die krankzinnige groei zijn voor het eerst de Nederlandse klimaatdoelen – 55 procent minder uitstoot in 2030 – binnen bereik, volgens een.nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Elke 2 jaar verdubbelen

De afgelopen drie jaar is er twee keer zo veel zonnestroom bij gekomen dan in alle jaren daarvoor. Dit is onderdeel van een trend: grofweg elke twee jaar zien we een verdubbeling van de elektriciteit die we uit zonne-energie genereren. Neem de gemeente Dronten: daar staat het grootste zonnepark van Nederland en is de lokale capaciteit voor zonne-energie zelfs in één jaar verdubbeld.

Geen enkel EU-land wekt op dit moment meer zonne-energie per inwoner op dan Nederland. Zelfs op wereldschaal is de vooruitgang indrukwekkend: Nederland heeft meer zonnepanelen opgesteld dan heel Afrika.

Ter vergelijking, 10,7 GW extra is twee keer zoveel als alle Nederlandse huishoudens samen gebruiken aan elektriciteit. Rond 2030 willen we 21 GW uit windenergie op zee halen, waarmee windenergie op zee in 2030 onze grootste bron van elektriciteit is. Bij het aanwijzen van de windenergiegebieden is zorgvuldig gekeken naar de andere belangen op de Noordzee zoals scheepvaart, visserij, natuur en defensie.

En laten we de windturbines niet vergeten: tegen 2030 wil Nederland met zijn windparken op zee vier keer zo veel elektriciteit opwekken als nu, goed voor driekwart van ons nationale elektriciteitsverbruik.

Het kabinet wees in 2022 drie nieuwe gebieden voor windparken op zee aan en bevestigt twee al eerder aangewezen gebieden, samen goed voor 10,7 gigawatt (GW) windenergie. Met deze vijf gebieden wordt de totale geplande capaciteit voor energie van wind op zee verdubbeld tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030

Hernieuwbare energie maakt een vlucht, terwijl Nederland vrolijk doorgaat met consumeren. En nee, dat betekent niet dat we het probleem verplaatsen naar fabrieken in het buitenland die onze producten maken. Want naast de uitstoot binnen onze landsgrenzen, daalt óók de CO2-voetafdruk van Nederlandse

Als we wereldwijd net zulke exponentiële groei van groene energie weten te ontketenen als in Nederland, kan de mensheid ook de klimaatuitdaging overwinnen. Het begint met een paar druppels, maar voor de rust kan het stadion vol zijn.

 

Lees meer