Koornstra: Jullie mogen helemaal los gaan!

Ruud Koornstra, Kick Off Plenair 11

Ruud Koornstra tijdens de Kick Off van SLIMCirculair: “Jullie mogen helemaal los gaan en ik help jullie!”

Ruud Koornstra: “Ga helemaal los. Denk anders, niets is te gek. Ben eigenwijs en laat je niet gek maken door anderen die er iets van vinden. Jullie kunnen de wereldgeschiedenis veranderen. Het kan!

We zijn ook in tien jaar overgestapt van paard en wagen naar auto’s. De post is vrijwel volledig veranderd door nieuwe communicatiemiddelen als internet en de Tesla Roadstar is niets anders dan een omgebouwde Lotus uit Lochem!”

Jullie kunnen de bouw veranderen. Door vrij te denken, je niet te laten beperken. Integendeel, denk groot, en dan nog een stap groter om de wereld te overtuigen van jouw innovatie. Weet dat ik jullie help als jullie tegengewerkt worden door de gevestigde orde!”

Kick off SLIMCirculair ’18-’19

Studententeams uit heel Nederland waren naar Nieuwegein afgereisd voor de kick off van de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair ’18-’19. Deze challenge waarin 17 studententeams ontwerpen maken voor hun lokale opdrachtgever, kunnen de bouw doen kantelen van een enorme CO2-verslinder naar gezonde, energieneutrale of energieleverende droomgebouwen met een minimale CO2 footprint.

Bijna 200 studenten

Na de officiële opening door Robert Koch directeur van het ROC Midden Nederland in Nieuwegein en een korte uitleg over de challenge door Tanja Nolten, een van de initiatiefnemers van de ontwerp/bouwwedstrijd, gingen in twee ruimten de pitches van start voor zo’n 200 studenten, docenten, opdrachtgevers en bedrijven.

KlimaatCertificaat

Het KlimaatCertificaat omvat 1 ton CO2 en jouw boom in The Great Green Wall in Afrika

KlimaatCertificaat

Alle sprekers ontvingen een KlimaatCertificaat waarmee ze de bezitter zijn van 1 ton CO2 en een aangeplante boom in ‘The Great Green Wall’ in de zuidelijke Sahara in Afrika.

  • Door de CO2 op te kopen van de markt, ontnemen we de industrie deze CO2 zodat ze gedwongen worden niet meer CO2 uit te stoten dan ze aan EU-emissierechten hebben gekregen.
  • De Great Green Wall is een bomengordel van kust naar kust in Afrika waarmee het gebied weer vruchtbaar wordt, CO2 omgezet wordt in zuurstof en het aantal economische vluchtelingen fors afneemt.

5 pitches

Er was veel aandacht voor het bouwen met natuurlijk bouwmaterialen door Renz Pijnenborgh van Archi3o. “Want als je goed bouwt en renoveert heb je nog nauwelijks energie nodig en is de energierekening snel naar nul te brengen.

”Stop met chemische materialen. Het is niet nodig en niet gezond. Bouwen met natuurlijke bouwmaterialen is eco-logisch en toekomstbestendig.”

Pijnenborgh bouwt al 35 jaar biobased en verkocht onlangs zijn 35-jaar oude gebouw onlangs aan particulieren die nu in zijn gezonde huis wonen.

Guus van der Ven van Roggebotstaete vertelde wat dwarsdenken kan opleveren. Een voormalig sterk verontreinigd terrein in Amsterdam is door creatief denken in oplossingen getransformeerd tot een woon/werkgebied voor innovators die zich hebben gehuisvest in opgekochte oude woonboten en zelf compost produceren waarmee ze het terrein steeds schoner en groener maken.

Ronald Bal, Velux

Ronald Bal vertelt over de kozijnen van gebruikt hout die Velux op de markt heeft gezet

Ronald Bal van Velux liet het productieproces zien van oude gebruikte balken en dakspanten tot circulaire kozijnen en deuren. Het kan dus maar het vereist anders nadenken over hoe we materialen in de kringloop kunnen houden. Het Deense bedrijf met vestigingen in heel Europa heeft duurzaamheid in de genen en blijft op zoek naar kansen waarmee ze bedrijf kunnen verduurzamen.

Dat werd beaamd door Frank van Ooijen, manager van De Meeuw in Oirschot. Daar worden al dertig jaar ‘plug and play’ units gemaakt die tot drie hoog gestapeld kunnen worden en direct benut kunnen worden voor bewoning, scholen en kantoren. Een geweldig voorbeeld van modulaire bouw want de units zijn eenvoudig uit te breiden en als ze niet meer nodig zijn, worden ze eenvoudig gedemonteerd en in de fabriek weer volledig gerenoveerd voor hergebruik.

Van Ooijen: “Wij nodigen jullie uit om mee te denken over hoe we de modulaire units verder kunnen verduurzamen met biobased bouwmaterialen om ze nog eco-vriendelijker en gezonder te maken.”

Bibliotheek Den Helder Nr. #1 van de Wereld

Bijna was School7 gesloopt maar de lokale woningstichting Den Helder koos ervoor om het gebouw om te toveren tot bibliotheek. In augustus 2018 koos de internationale jury ‘School7’ tot Beste van de Wereld!

Beste bibliotheek van de Wereld

Evelien van Veen is de architect achter de ‘Beste Bibliotheek van de Wereld’. Zij transformeerde de voormalig School7 in het hart van Den Helder tot een bibliotheek waarin mensen zich helemaal thuis voelen. De bibliotheek is in 2017 geopend en de kritieken zijn lovend.

Mensen van alle leeftijden zien het als hun tweede woonkamer en maken massaal gebruik van dit warme gebouw. En dat niet alleen: De bibliotheek wordt zelfs gebruikt voor bruiloften en uitvaarten.

Van Veen: “Circulair bouwen is meer dan natuurinclusief, energieneutraal en klimaatadaptief. De nieuwe bibliotheek School7, is gehonoreerd tot beste bibliotheek van de wereld omdat het gebouw een sociaalinclusieve waarde heeft.”

Koornstra is voorzitter van de landelijke jury

Ruud Koornstra is voorzitter van de SLIMCirculair ’18-’19 jury. De overige juryleden zijn Pallas Agterberg (Alliander), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) Sven Jense (ClimateCleanUp) en Raoul Vleugels (Werkstatt).

Koorstra zal innovatieve ontwerpconcepten voorrang geven boven klassieke bouwontwerpen en bewezen technologie. Om dat te realiseren voert hij ‘een veto ten gunste van innovatie’ in zodat teams met doorbraakinnovaties worden voorgesorteerd.

€ 5000 en een publieksprijs

De juryprijs is € 5.000. En wat de publieksprijs is, blijft nog even een geheim maar vrienden, familie en studiegenoten, kunnen via een online voting tool stemmen op het meest aansprekende ontwerp en waaraan een publieksprijs verbonden is.

Koornstra sorteert innovatieve ontwerpconcepten voor

Ruud stelt Team Twente voor 3

Het ROC van Twente had voor de gelegenheid zelfs een uniek Team Twente shirt aan

Een voor een werden de teams door Ruud Koornstra naar voren gehaald en voorgesteld. Dat leverde emoties op want het Koning Willem 1 College in Den Bosch kwam met 40 studenten naar het podium en een dappere studente van het ROC Nijmegen vertegenwoordigde als enige haar team dat de Waalhaven gaat verduurzamen.

Koornstra verzekert de studenten dat hij als voorzitter van de SLIMCirculair jury ‘een veto op innovatie’ zal invoeren. “Er zullen altijd stemmen komen voor bewezen, vertrouwde toepassingen en technologie. Maar ik daag jullie uit om met innovaties te komen en een doorbraakinnovatie krijgt mijn voorkeurstem. Want innovaties hebben we nodig om de klimaatdoelen te halen. In Nederland en in de wereld.

Ik wil jullie helpen want samen kunnen we onze ondernemerskracht, de poen en de innovatiekracht inzetten waarmee we de economie vergroenen, onder de kritische CO2 grens blijven en internationaal een koppositie innemen met innovaties waar heel de wereld naar komt kijken.”

Twente was met 12, Nijmegen was alleen

Ruud stelt team Nijmegen voor

Wil je nog even verder terugkijken?

  1. Link naar de presentaties

  2. Link naar het fotoalbum

SLIMCirculair is een initiatief van BetterWorldSolutions en BouwCirculair en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Brabant, Friesland, De Federatie Bio-Economie Nederland, Leren voor Morgen en de MBO Raad.