Over ons

Over de SMARTCirculair OrganisatieSMARTCirculair heeft zich ontwikkeld tot een projectbureau dat is gespecialiseerd in het verbinden van Onderwijs, Ondernemers en Overheid rond de klimaatthema’s circulair bouwen en de energietransitie. Met deze thema’s en ontwerpopdrachten gaan leerlingen- en studententeams op hun creatieve, eigen’wijze’ en soms ook eigengereide manier aan de slag wat leidt tot verfrissende productconcepten. Slimme innovatieve concepten voor de bouw- en energietransitie waarmee we bijdragen aan de human capital agenda, de klimaatambities en het circulair, toekomstbestendig worden in een snel veranderende wereld.

Wij geloven dat in elke jongere iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SMARTCirculair is de wedstrijd voor die de stad slimmer en cooler maken. 

Wat SMARTCirculair sterk maakt is dat we samenwerken met bevlogen mensen uit onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheden.

  • Docenten maken het verschil. Zij transformeren van klassieke docent naar coach, inspirator en facilitator van de teams die 300% willen presteren omdat ze het vertrouwen hebben gekregen van hun opdrachtgever
  • Onderzoek maakt duidelijk dat hergebruik van materialen keihard nodig is. En zelfs als we alle grondstoffen en materialen hergebruiken komen we in 2050 nog gigantisch veel tekort volgens het onderzoek van TNO ‘opcircelen in de bouw’
  • Honderden bedrijven in Nederland bieden belangeloos hun expertise aan. Zij komen gastlessen geven, verzorgen workshops en masterclasses en studenten kunnen experimenteren tijdens de vele experimenteerlabs tijdens de SMARTCirculair Excellencedag elk jaar in januari. Vaak hartverwarmend. Als we bellen of een bedrijf bereid is tijd vrij te maken voor een team is 99,9% direct enthousiast. Zij leren bovendien van de vrije geesten van de studenten en komen in aanraking met de pareltjes van de Nederlandse circulaire economie
  • Overheden zijn veelal opdrachtgever van de ontwerpopdracht voor de teams. Een provincies steunen SMARTCirculair. Zoals de provincies Utrecht en Overijssel die het belangrijk vinden om de circulaire economie te versnellen. Zie de video hieronder

Video

Provincie Overijssel, Deltion College en ROC van Twente over het belang van SMARTCirculair

Deze triple helix samenwerking zorgt voor toenemende aandacht voor de circulaire (bouw)economie. In de regio en landelijk delen we een gemeenschappelijke visie en ambitie die zorgt voor weergaloos veel positieve energie.

Maar de echte toppers zijn de studenten

Vanaf 2018 breidt ons netwerk van bedrijven en organisaties in de circulaire bouw zich dagelijks uit en werken er honderden multidisciplinaire jonge talenten aan de circulaire wereld van morgen. Aan ontwerpopdrachten waarvan de opdrachtgever heeft aangegeven dat die ook echt uitgevoerd gaan worden. Dit zorgt voor energie, gedrevenheid, een enorm steile leercurve en professionaliteit. Zij komen met oplossingen die kunnen uitbloeien tot opschaalbare business cases voor binnen- en buitenland.

Met SMARTCirculair willen we op regionale schaal gemeenten, bedrijfsleven, kennisinstellingen en in een aantal gevallen ook de gebruikers meenemen om vanuit een perspectief dat alles mogelijk is, naar circulair bouwen te kijken en input te leveren aan deelnemende studententeams die vervolgens komen met duurzaam, innovatieve oplossingen.

Verankering

We willen de transitie naar de circulaire economie versnellen. Op de scholen, bij de bedrijven en bij overheden die als launching customer een ongelooflijk belangrijke rol hebben. Met jonge mensen die het verschil kunnen maken. Ik denk dat we de kracht van jongeren nog veel meer over het voetlicht moeten brengen. Dat we de docenten die – vaak zonder middelen en extra uren – de teams tot grote hoogte brengen en zorgen voor een onvergetelijke ervaring bij de studenten voor wie circulair werken, leven en ontwikkelen het nieuwe normaal is. Zij zorgen voor de vlekwerking. Zij verankeren de circulaire economie als het nieuwe normaal.

Contact

Wilt u getuige zijn van de ongelooflijke kracht van het mbo? Bel ons

Tanja Nolten

Initiatiefnemer en eigenaar van SMARTCirculair

  • tanja@smartcirculair.com
  • 06 16342889

 

 

 

Projectbureau SMARTCirculair

Rick de Vlieger

Rutger Ebben