Over ons

Over de SMARTCirculair OrganisatieSMARTCirculair is een initiatief van BetterWorldSolutions om de toepassing van bouwmaterialen duurzamer beter te maken. Met 16 betrokken scholen in 14 multidisciplinaire studententeams was de eerste editie van deze landelijke challenge een groot succes met in het hele land voorbeelden van bouwontwerpen die laten zien dat CO2 vriendelijk bouwen met natuurlijke materialen en een klimaatpositieve voetafdruk mogelijk is. Juist in Nederland.  

Ervaren dat studenten gemotiveerd zijn en zelf met bijzondere en soms ook echt met innovatieve oplossingen komen was fantastisch om te ervaren!
Hilde Vorstermans, KW1 College Den Bosch

SMARTCirculair heeft zich ontwikkeld tot een projectbureau dat is gespecialiseerd in het verbinden van Onderwijs, Ondernemers en Overheid rond het thema circulair bouwen. Met de ontwerpopdracht als basis gaan de studententeams op hun creatieve en soms ook eigengereide manier aan de slag wat leidt tot verfrissende bouwconcepten en slimme innovatieve concepten voor bouw en energietransitie waarmee we bijdragen aan de klimaatambities en toekomstbestendig worden in een snel veranderende wereld.

Wij geloven dat in elke jongere iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SMARTCirculair is de wedstrijd voor studententeams die de stad slimmer en cooler maken. 

Vanaf 2018 breidt ons netwerk van bedrijven en organisaties in de circulaire bouw zich dagelijks uit en werken er honderden multidisciplinaire jonge talenten aan de circulaire wereld van morgen. Aan ontwerpopdrachten waarvan de opdrachtgever heeft aangegeven dat die ook echt uitgevoerd gaan worden. Dit zorgt voor energie, gedrevenheid, een enorm steile leercurve en professionaliteit. Zij komen met oplossingen die kunnen uitbloeien tot opschaalbare business cases voor binnen- en buitenland.

Met SMARTCirculair willen we op regionale schaal gemeenten, bedrijfsleven, kennisinstellingen en in een aantal gevallen ook de gebruikers meenemen om vanuit een perspectief dat alles mogelijk is, naar circulair bouwen te kijken en input te leveren aan deelnemende studententeams die vervolgens komen met duurzaam, innovatieve oplossingen.

Wat is het doel van SMARTCirculair?

Het gemeenschappelijke belang is een impuls te geven aan bouwen met circulaire en biobased materialen door jong professionals al in een vroeg stadium kennis te laten maken met de eindeloze mogelijkheden hiervan. Omdat de sector volwassen wordt en omdat het moet als we de CO2 en circulaire doelstellingen willen halen. Een ander gemeenschappelijk belang is dat partners een gedeeld toekomstbeeld hebben dat we nu heel snel het probleem van een tekort aan technisch geschoolde mensen moeten kantelen omdat de bouw anders in de toekomst grote problemen zal gaan ondervinden.

SMARTCirculair heeft aanvullende doelstellingen:

 • Ontwikkelen en testen van innovatieve, slimme en duurzame bouwmaterialen
 • Het verbinden van de 3O’s; Overheid, Ondernemers en Onderwijs
 • De integratie van de leerlijnen MBO, HBO en universiteit
 • Vraagarticulatie duurzaam vakmanschap in de bouw:
  • Vergroten (zij)instroom technische opleidingen
  • Toekomstgericht vakmanschap
  • Arbeidsproductiviteit
  • Ruimte voor verdere professionalisering en certificering van bouwprofessionals
 • Bijdragen aan de klimaatdoelstelling om via slim, circulair bouwen de CO2 footprint significant terug te brengen