Persberichten

Recycleboulevard Amsterdam voorzien van unieke dubbele gevel

Het studententeam van het ROC Amsterdam voorzag de Recycleboulevard Amsterdam van een unieke dubbele gevel waardoor het gebouw ook energietechnisch circulair is geworden.
Het team voorzag de recycleboulevard van een zogeheten second skin, waarbij de spouw in verbinding staat met de buitenlucht. Deze spouw is breder gehouden zodat men er kan lopen, voor bijvoorbeeld het reinigen van de vensters. Om de luchtstroom niet te verstoren zijn er werkvloeren van roosters aangebracht.

Teamcaptain Lucas Sluitman: “De dubbele gevel is van buiten naar binnen als volgt opgebouwd: enkelglas, een luchtspouw, dubbelglas. Doordat de lucht tussen het glas warm wordt stijgt hij op en ontstaat een natuurlijke trek. Het werkt eigenlijk net als een zonneschoorsteen; de natuurkundige wetten zorgen voor een natuurlijke ventilatie.”

Ten opzichte van een klimaatgevel kun je bij een tweede-huid gevel lagere kosten verwachten voor koeling en ventilatie.

Lees meer

Scalda College Vlissingen wint SLIMCirculair ’18-‘19

Scalda ontving de prijs van Ruud Koornstra. Teamcaptain Irina dankt bedrijven maar vooral hun zeer gewaardeerde docent Bram Wattel Scalda won op 14 juni de felbegeerde juryprijs en ontving de cheque van Ruud Koornstra voor… 

Lees meer

Het winnen van de publieksprijs tovert een vette glimlach op de gezichten van team Nijmegen

Het ontwerp voor een nieuwe wandel- en fietsbrug van studenten van ROC Nijmegen, kreeg ruim voldoende stemmen voor de publieksprijs tijdens de finale van SLIMCirculair, de landelijke ontwerpwedstrijd voor mbo-studententeams. Met meer dan 3000 stemmen troefden ze andere teams ruimschoots af.

Maar wat nog belangrijker is: tijdens de teampitch gaf de vertegenwoordiger van de gemeente aan dat de kans groot is dat de ‘De Glimlach van Nijmegen’ brug gebouwd gaat worden.

De brug is ontworpen met composietmaterialen van gebruikt glas en recycled plastic.

Teamcaptain Rutger Ebben: “De mensen die ons hebben begeleid, waren zeer onder de indruk van onze presentatie, en er moet een brug komen om het oude stadscentrum te verbinden met de binnenhaven. Het zou fantastisch zijn als dat onze brug wordt.”

Lees meer

DaVinci zorgt voor een etalage voor circulair bouwen

Het DaVinci College heeft een etalage voor circulair bouwen gerealiseerd want in de voormalige scheepwerf Biesboschhal worden heel veel mogelijkheden voor circulair bouwen tentoon gespreid.

Het DaVinci College uit Hardinxveld-Giessendam heeft bijzonder veel aandacht voor isolatie. Maanden zamelden ze oude spijkerbroeken en andere spijkerstofgerelateerde afgedragen kleding die gebruikt gaat worden voor de isolatie van de Biesboschhal, een voormalige scheepswerf van DordtYart.

Studenten transformeerden de voormalige scheepswerf naar ‘De Deelfabriek’. Bovendien zamelde het team meer dan 1000 jeans in via speciaal daarvoor ontwikkelde opvangbakken overal op school die goed zijn voor verschillende vormen van isolatie. Want spijkerbroekisolatie is heel goed voor deze werf. Het dempt:

  • Thermisch
  • Akoestisch
  • Ruimte-akoestiek

Lees meer

Track Record 2019

WATERSTOFBUFFERING

Studententeam

Team Twente ontwikkelde een energiebuffering van groene waterstof in (hergebruikte cilinders)

Haalbaar en opschaalbaar

Het team heeft de businesscase doorgerekend en komt op een heel acceptabele investering waarmee een hele wijk van energie voorzien kan worden. Juryvoorzitter Ruud Koornstra helpt het team met het uitwerken van de business case en het doorontwikkelen van de technologie

Resultaat

Het team presenteerde de waterstofinnovatie tijdens de finale op 14 juni 2019. De doorontwikkeling start in september 2019.

 

 

ZEEWIERISOLATIE

Studententeam

Team Ad Fundum (Scalda) uit Vlissingen ontwikkelde een isolatieconcept van zeewier.

Haalbaar en opschaalbaar

Het team maakte de voordelen zichtbaar tijdens de finale: een negatieve CO2 footprint, een gezond, ademend binnenklimaat met een goede isolatiewaarde, passend bij de Zeeuwse economie. Climate Cleanup heeft de kracht van zeewier onderzocht, jurylid Sven Jense helpt het team bij de doorontwikkeling van het product.

Resultaat

Het team presenteerde de zeewierinnovatie tijdens de finale op 14 juni 2019. De doorontwikkeling start in september 2019. Een deel van de hoofdprijs van 5.000 zal hiervoor gebruikt worden.

KLIMAATBASSIN

Studententeam

Team Da Vinci uit Hardinxveld – Giessendam ontwikkelde een klimaatbassin met helofytenfilder om ‘De Deelfabriek’ in de voormalige scheepsloods op temperatuur te houden.

Haalbaar en opschaalbaar

Het team maakte de voordelen zichtbaar tijdens de finale: ‘drijvende’ units in een waterbassin. Het water wordt overdag gebruikt om het gebouw en de apparatuur te koelen waardoor ook de PV meer oplevert. Dit bespaart veel energie.

Resultaat

Het team presenteerde de herbestemming van de Biesboschhal tijdens de finale op 14 juni 2019. De opdrachtgever, de gemeente Dordrecht, beraadt zich over vervolgstappen ten aanzien van de realisatie van het ontwerp.

 

Lees meer

 

Glimlachend naar een duurzame toekomst

 

Het winnend Scalda team zorgt niet alleen voor trots, lef en professionaliteit. Ze presenteerden een lucratieve businesscase voor de heel Zeeland: zeewierisolatie

De wedstrijd SLIMCirculair levert een overdaad aan talent, bijzondere bouwwerken en enthousiasme op. Teams van 17  mbo’s strijden om de titel, maar de winst komt iedereen ten goede. De opdrachtgevers die de intentie hebben om de prachtige plannen uit te voeren. De bouwketen die over een paar jaar verrijkt wordt met jongeren bij wie circulariteit door de aderen vloeit. En Nederland, want de ontwerpen zijn niet alleen duurzaam, het zijn ook blikvangers die gerealiseerd gaan worden.

Het is ondoenlijk om alle ontwerpen in één artikel de revue te laten passeren, daarom lichten we twee bijzondere ontwerpen uit. De eerste is de Glimlach van Nijmegen. De fiets- en loopbrug gaat de nieuwe wijk bij het Honigcomplex verbinden met het centrum van de stad.  Alhoewel circulariteit het uitgangspunt was van de wedstrijd, is het een architectonisch hoogstandje geworden. “De brug verbindt de Kaapstander met de Havenweg over de monding van de Waalhaven. Hier liggen veel woonboten, maar ook binnenvaartschepen meren hier aan”, vertelt 4e-jaarsstudent civiele techniek Rutger Ebben over de locatie. “Toen we de opdracht kregen van de gemeente dachten we eerst dat het zou gaan om een ‘bruggetje’ van een meter of vijf. Een kleine misrekening, want we moesten 65 meter overbruggen en uiteindelijk is de hele overspanning 75 meter geworden.”

Glimlach van Nijmegen

Op het eerste gezicht roept de Waalhavenbrug associaties op met de Gateshead Milleniumbridge in Newcastle upon Tyne, maar die gelijkenis is toeval blijkt als Ebben verder praat. “De boogbruggen van Nijmegen waren onze inspiratie. Ons eerste ontwerp zag er ook heel anders uit, dat leek meer een DNA-spiraal, maar dit ontwerp bleek niet praktisch.” En bij nadere inspectie vallen meer verschillen met de Engelse overspanning op. Bijvoorbeeld dat fietsers en voetgangers ieder een eigen brug krijgen; twee bruggen ineen. “De fietsers blijven op maaiveldhoogte, maar de voetgangers moeten iets klimmen. Maar dan krijgen ze wel het beste uitzicht voor.” De enige overeenkomst tussen Gateshead en de Glimlach van Nijmegen is dat de brug scharniert in de lengterichting van de vaargeul. “Om de techniek daarachter te doorgronden hebben we contact opgenomen met het architectenbureau WilkinsonEyre.”

Betaalbaar

Er is nog een aspect dat iedereen zal aanspreken, de brug is bijzonder betaalbaar. Waar vaak over circulair wordt gezegd dat het duurder is conventionele oplossingen, daar bewezen de studenten  duurzame ambities niet meer hoeven te kosten. “De totale aanneemsom voor de brug over de Waalmond bedraagt slechts € 1,8 miljoen.” Geen wonder dat de gemeente Nijmegen erg enthousiast is en vast voornemens om de brug te bouwen. Voor dat geld krijgt ze niet alleen een oogstrelend ontwerp, de brug is ook nog eens innovatief en circulair. Ebben: “Waar mogelijk is gekozen voor circulaire materialen. Gebruik van beton konden we niet helemaal voorkomen; we hebben het  toegepast in de fundering. Voor de brug zelf viel de keuze op een composiet van glas- en plasticvezels. Behalve circulair heeft het een bijkomend voordeel: graffity hecht niet aan het witte oppervlak en is eenvoudig te verwijderen.” Voor de energievoorziening keken de studenten naar oplossingen in de buurt. “De elektriciteit die nodig is voor de werking van de brug wordt opgewekt in een nabijgelegen park. Hier plaatsen we horizontale windmolens en zonnepanelen.”

Gebruiker centraal

Een ander college dat het de jury van SLIMCirculair lastig gaat maken is het Friesland College uit Leeuwarden. Waar veel opleidingen gefocust waren op hergebruik van materialen, daar kozen de studenten van Jan Witteveen voor een andere benadering. Zij stelden de gebruiker centraal. Dat deden ze bovendien in een uitdagend project: het nieuwe onderkomen van de zoutstrooidienst van de provincie. Een gebouw met veel functionaliteiten. Er moet gedoucht kunnen worden, vergaderd, er is een administratieve ruimte, een stalling, een werkplaats en natuurlijk de zoutopslag. Dat houdt ook in dat er gewerkt wordt met zout – wat in potentie de bouwmaterialen kan aantasten. “Het leuke is dat de studenten zelf op onderzoek uitgingen; ze bezochten bedrijven waar ik als leraar niet aan had gedacht. Zoals een leverancier van zoutstrooimachines. Daar haalden ze veel nuttige kennis vandaan. Niet alleen over de opslag van zout, maar ook over het onderhoud van de machines”, vertelt een enthousiaste Jan Witteveen. “Al die kennis – van ons als leraren, maar ook van leveranciers en Google –  is verwerkt in het ontwerp.” Aan ieder detail is gedacht, blijkt als hij verder praat. “Onder het gebouw komt een grote kelder die is opgedeeld in twee segmenten. De eerste is bestemd voor de opvang van regenwater. Hiermee worden de toiletten gespoeld en kunnen de strooiers gewassen worden.” Het zoute water dat na het reinigen van de machines overblijft wordt ook opgevangen. “Hiervoor is de tweede kelder bestemd, het zoute water dat wordt opgevangen, dient als basis voor pekel en kan op droge vorstdagen uitgereden worden.”

Geen verspilling

Een ander aspect waar het Friese team naar keek was de belading van de zoutstrooiers. De kennis hiervoor kwam uit Zwitserland. “In Nederland zijn we gewend om zout op te slaan tussen betonnen schotten en de strooiers worden bevoorraad met een shovel. Door te werken met houten silo’s, gebruiken we niet alleen een biobased bouwmateriaal, maar kunnen de machines bovendien veel nauwkeuriger beladen worden. Want, hoe lichter de auto, des te minder diesel er nodig is.” Niets gaat verloren en dat geldt ook tijdens de bouw. “Met de grond die we uitgraven voor de kelders werpen we een wal op rond het terrein. Zo voorkomen we verstrooiing van licht. Dat is ook de reden dat er geen lantaarns staan op het terrein. We berekenden dat er voldoende licht uit het gebouw stroomt om het omliggende perceel te verlichten zonder de natuur te verstoren.” Want ook aan de biodiversiteit is gedacht. In de wal komt een vleermuishotel en een inheems mengsel bloemzaden wordt ingezaaid voor de bijen- en vlinderpopulaties.

Maar uit welke materialen wordt de zoutstrooilocatie zelf opgebouwd? Witteveen: “We gebruiken een HSB-constructie met cellulose isolatie, er wordt PE gebruikt in plaats van PVC en de gevelpanelen zijn dezelfde als bij Biosintrum, Neolife biobased gevelbekleding. Daarnaast krijgt het gebouw grote dakoverstekken. Gierzwaluwen kunnen hier nestelen en in de toekomst is er door de grote overstekken minder onderhoud aan de gevel nodig.”

 

Het bouwteam van de toekomst komt uit Doetinchem

Ontmoet het nieuwe bouwteam: Sam, Jurren, Kees, Mart, Bjorn, Tycho en Renske. Deze studenten van het Graafschap College in Doetinchem zijn in de race om SLIMCirculair te winnen. Voor de landelijke ontwerpwedstrijd voor mbo-studenten ontwikkelden zij The Eco Office, een circulair en autarkisch mobiel kantoor voor Buha. Geen vrijblijvende opdracht trouwens; Buha is van plan om het kantoor echt te bouwen en in te zetten in de Achterhoek.

Een maand voor de grote finale van SLIMCirculair (14 juni) spreken we de studenten van Het Graafschap College, een team dat niet alleen gevormd wordt door studenten bouwkunde, ook de afdelingen installatietechniek en communicatie sloten aan. Samen zetten ze hun schouders onder een opdracht van Buha. “Buha verzorgt in Doetinchem het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en wil afval decentraal gaan inzamelen. Wij ontwikkelden voor hen een poortwachtersgebouw, een mobiel kantoor dat op meerdere locaties neergezet kan worden. De basis is een frame van een tweedehands zeecontainer. We kozen hiervoor omdat het gebouw met een kraan of heftruck verplaatst moet worden. Maar ook aan de binnenkant hebben rekening gehouden met de mobiliteit. De bureaus zijn met een hydraulisch systeem aan de wand bevestigd en de stoelen kunnen ook hieraan vastgemaakt worden”, zegt Mart.

Veel disciplines

Het Doetinchemse bouwteam onderscheidt zich van de andere 16 teams die in de race zijn voor de SLIMCirculair-prijs door de brede opzet. “In eerste instantie keken we bouwtechnisch – naar duurzaamheid, circulaire materialen en het bouwbesluit – maar tijdens de pitchtraining van SLIMCirculair merkten we dat er meer kennis nodig was dan alleen ‘zo goed mogelijk isoleren’”, legt Kees uit. Om de puntjes op de i van de installatietechniek te zetten, werd Björn benaderd. “Ik keek naar de warmte- en koudevraag én het sanitair.” Mede door zijn inzet kon het gebouw autarkisch worden. De elektra wordt op opgewekt door zonnepanelen, er is een vacuüm-wc voorzien in de plannen én regenwater wordt opgevangen en met een actief koolfilter opgewerkt tot drinkwaterkwaliteit. “Er wordt gebruik gemaakt van een waterbesparende kraan die 98% water bespaart en het toilet gebruikt in plaats van 8 liter maar 1,2 liter per spoelbeurt”, voegt hij toe.

Circulariteit promoten

De inzet van communicatiestudenten werd door de bouwers bijzonder gewaardeerd. “Wij kijken te bouwkundig en gebruiken te veel moeilijke woorden”, erkent Mart. “Daarbij konden we vanuit communicatie helpen. De lastige woorden omzeilen we en we laten iedereen weten hoe bijzonder dit gebouw is. We maken mensen nieuwsgierig en nodigen hen uit. Zo hopen we hen aan te zetten om circulariteit te omarmen”, leggen Sam en Renske uit. En dat hoopt BUHA ook. “We gaan The Eco Office bouwen”, vult Charlotte Vink van Buha aan. “Wat deze jongens en meiden van een containerframe hebben gemaakt is ongelooflijk. Ze hebben de lat erg hoog gelegd. Ons idee was dat het mobiele kantoor zo circulair mogelijk moest zijn en bij voorkeur nul-op-de-meter. Zij ontwierpen een autarkisch gebouw dat zo aantrekkelijk is dat het voor meerdere toepassingen geschikt is. Daarom gaan we het bouwen en gebruiken, om anderen te inspireren en circulair bouwen te promoten.”

Trots

Gevraagd waar de studenten het meest trots op zijn, komen twee woorden bovendrijven: het ontwerp en het team. “Voor ons is deze manier van samenwerken nieuw, maar we merkten dat we veel van elkaar konden leren.” Op een toekomstige samenwerking in een bouwteam verheugen ze zich dan ook allemaal. En voor hun adviseurs – architect Alfonso Wolberts van ARX en Bram Schats van Binx Smartility – is een plek gereserveerd. “We hebben in het verleden al veel opdrachten uitgevoerd met het Graafschap College, maar deze is uniek. De verzuiling wordt doorbroken en de leerlingen waren in the lead. Wij ondersteunden ze, bijvoorbeeld door met hen te praten over de inhoud van duurzaamheid. We wezen hen erop dat duurzaamheid geen circulariteit is én dat er veel meer aspecten zijn om rekening mee te houden, zoals gezond bouwen en de natuur als uitgangspunt te nemen”, zegt Wolberts. In het ontwerp zijn die tips meegenomen in de groene gevel met insectenhotels.

Iedereen is nodig

“Deze opdracht laat zien dat de rol van de bouwer verandert, alle disciplines zijn nodig om circulair te bouwen. Wij wezen de studenten erop dat in de toekomst de bouwer een facilitator wordt die gedurende de hele levensduur verantwoordelijk blijft voor het gebouw. De keuzes die zij nu maken ten aanzien van de materialisatie zijn belangrijk omdat goede materialen de prestaties van gebouwen, het comfort, de mate van gezondheid en de levensduur vergroten. Om hen technisch bij te staan konden de studenten gebruikmaken van ons fieldlab in Groenlo”, voegt Schats toe. “Net als zij hebben wij alle disciplines in huis. Hierdoor konden samen een praktische invulling aan de doelen geven.”