250 MBO Bouwstudenten versnellen de circulaire bouw

studenten kiezen uit 15 parallelle workshops, masterclasses en experimenteerlabs zoals deze: knoeien met kurk van Earthkweek & Prosuber

Adrenaline, lef en creatieve oplossingen kantelen de bouw

De bouwprofessionals van morgen zijn doordrongen van het feit dat er oplossingen moeten komen voor de bouwsector. CO2, stikstof en PFAS-ongerustheid zorgen ervoor dat we nog mijlenweg staan van de klimaatdoelstellingen. Daarom daagt SMARTCirculair studenten uit heel Nederland uit om na te denken over de bouw van de toekomst: klimaatvriendelijk, circulair, doordacht, betaalbaar en opschaalbaar.

 

250 studenten, docenten, opdrachtgevers, bedrijven en organisaties worden een dag lang ondergedompeld in de nieuwste circulaire producten, systemen en technieken tijdens de SMARTCirculair Excellencedag op 22 januari in Ede. De organisatie daagt studenten uit om anders te denken. Want frisse onconventionele ideeën en concepten zorgen voor nieuwe kansen waarmee de bouw kan transformeren naar een groene sector. Het zijn de vrije, ongeremde geesten van jonge mensen die de bouw kunnen verduurzamen. Veel van hen hebben ze meegedaan aan de klimaatmarsen, ze kennen de commotie rond stikstof en PFAS en willen dat het roer nu om gaat.

 

Architectuur

Een kort overzicht van de bedrijven die hun kennis komen delen en met de studenten in gesprek gaan: Rijnboutt Architecten over de herbestemming van het Citroëngebouw in Amsterdam, Young SPIE over ‘smart buildings for smart cities’ en Bram Peters die met zijn bedrijf Save Plastics een huis van plastic bouwt waarin hij met zijn gezin vanaf komende zomer gaat wonen.

 

Bouw spektakel

Tijdens de excellencedag mag enig spektakel niet ontbreken. Daar zorgen onder andere de Jonge Klimaatbeweging en beeldend kunstenaars voor. Anne en Meie van de Jonge Klimaatbeweging zetten de studenten op scherp met het grote ‘Ik-wil-niet-dat-de-wereld-naar-de-klote-gaat!’ spel. Tijn van Orsouw en John Guillonard zijn beiden beeldend kunstenaars. Zij begeleiden tijdens die dag groepen studenten die een sculptuur maken van reststromen zoals hout, hardware, buizen, plastics etc. De sculptuur wordt aan het einde van de dag overhandigd aan de directeur van het Technova College, de heer Ad van Dijk. En dan wordt ook bekend welk team de CommunicatieChallenge heeft gewonnen en wie de zes m2 kurk/sedum dakmodules mee naar huis neemt.

 

De bouw wordt circulair

Elk SMARTCirculair studententeam werkt voor een opdrachtgever zoals een gemeente, een provincie, een bedrijf of een woningbouwvereniging aan een ontwerpopdracht. Dat varieert van gebiedsontwikkeling tot nieuwbouw, herbestemming en renovatie. De studententeams krijgen van hun opdrachtgever de uitdaging mee om zo innovatief, circulair, duurzaam en klimaatpositief mogelijk te ontwerpen en daarmee – een deel van – de actuele problemen zoals CO2, stikstof en PFAS op te lossen. Tijdens de excellencedag krijgen ze een scala aan voorbeelden en inspiratie waarmee ze in juni het winnend ontwerp willen presenteren. Welk team dat wordt? Dat is aan Juryvoorzitter Ruud Koornstra en zijn team. Zij staan op 17 juni voor de moeilijke taak om winnend team bekend maken.

 

lees ook