Technova studenten winnen SMARTCirculair met opschaalbaar plan voor optoppen flatgebouwen in Ede

‘Eindelijk gaat de hoofdprijs naar Technova Ede. Dit opschaalbaar optopplan is perfect zegt de jury. Dit zijn de bouwprofessionals van morgen.

Zinderende Ontknoping SMARTCirculair Finale

Het team triomfeert met hun innovatieve, opschaalbare en circulaire plan om zes flatgebouwen in Ede te voorzien van twee extra lagen betaalbare appartementen.

De ontlading

De ontlading van de Technova studenten was enorm. Het studententeam had in de voorbereiding naar de finale niets aan het toeval over gelaten.

Circulair en Opschaalbaar OptopPlan

Het winnende project van het Technova College richt zich op het optoppen van zes bestaande flatgebouwen in Ede met twee lagen moderne, energiezuinige appartementen. Het ontwerp maakt gebruik van herbruikbare materialen en modulaire bouwtechnieken, wat niet alleen de ecologische voetafdruk vermindert, maar ook de kosten en bouwtijd optimaliseert. Deze benadering biedt een duurzame oplossing voor stedelijke verdichting en woningbouw, en kan als model dienen voor vergelijkbare projecten in andere steden.

De perfecte voorbereiding van onderzoeken, rapportages, tekeningen en de professionele pitch gecombineerd met een publiekscampagne tot in de moskee, zorgde ervoor dat Technova studenten alle felbegeerde prijzen mee naar Ede konden nemen.

Martine Prokop, opdrachtgever namens de gemeente Ede, was net op tijd voor de pitch en kon daarna meegenieten van de dik verdiende winst.

De jury over het optop plan

‘Je zou vergeten dat het studenten zijn, de studenten pitchten hun plan als professionals. Het Technova plan is tot in de puntjes uitgewerkt. De studenten hebben alles onderbouwd en ze het vertellen alsof ze dagelijks op het podium staan.’ Coen van Rooyen, jurylid haalbaar & opschaalbaar en directeur Woningbouwers.

Overijssel en Gelderland willen duizenden extra woningen creëren

De jury was onder de indruk van het schaalbare en duurzaam circulaire karakter van het winnende plan van het Technova College, dat niet alleen inspeelt op de woningnood, maar ook op de dringende behoefte aan circulaire bouwmethoden.

En niet alleen de SMARTCirculair jury.

De provincie Overijssel bij monde van gedeputeerde Erwin Hoogland gaf te kennen serieus met het winnend team en collega provincies te willen overleggen over optopkansen in de provincie.

En Henk van Rhijn, programmaleider Actieplan Wonen bij de Provincie Gelderland heeft de ambitie om met optoppen twaalf duizend woningen te genereren binnen vier jaar.

Dat was niet tegen dovemansoren gericht. De studenten vroegen de heer van Rhijn dan ook direct om een koffieafspraak. De ultieme afsluiting van de perfecte pitch en onweerstaanbaar voor de provincie.

Reacties van de Winnaars

‘Wij zijn enorm trots op onze prestatie,’ zei Silas van Ginkel, teamcaptain van het Technova studententeam. “Ons doel was om een haalbaar en duurzaam plan te presenteren dat direct toegepast kan worden in de praktijk. Het is geweldig om te zien dat ons harde werk en onze visie worden erkend op zo’n hoog niveau.’

Dus onze oproep aan de woningbouwcorportatie, de gemeente en de Provincie Gelderland is: Verhoog uw woningaantal en verlaag uw ecologische voetafdruk! Wij kijken uit naar de kennismaking op het provinciehuis.’

Blij en ook een beetje teleurgesteld omdat de Firda studenten op de hoofdprijs gerekend hadden. Ze mogen trots zijn.

2e prijs voor Firda Leeuwarden

De Friese studenten waren ook uit op de hoofdprijs. En dat had zo maar gekund want hun innovatieve warmteopslag in ondergrondse  holtes door voormalige gaswinning die geschikt gemaakt kunnen worden voor energieopslag via persluchtcylinders.

De Firda studenten over hun energieconcept dat indruk maakte op de jury:

Door gebruik te maken van de gaswinningslocatie bij Surhuisterveen als een persluchtopslagfaciliteit, kunnen we niet alleen op een duurzame manier energie opslaan, maar ook actief bijdragen aan het beheersen van de gevolgen van eerdere gaswinning, met name op het gebied van seismische activiteit en veiligheid.

Ontwerpopdracht; circulaire woningbouwontwikkeling Surhuisterveen. KLIK HIER voor de rapporten en details

3e prijs | Noorderpoort & Alfa-college Hoogeveen

De derde prijs ging naar het samenwerkend team Noorderpoort en Alfa-college Hoogeveen. Deze 3e prijs hadden zelfs de docenten niet zien aankomen. Voor Landgoed deCamping ’t Zandt ontwierpen de studenten een boerderij / paviljoen voor groepsaccommodatie.

De jury over het ontwerpvoorstel:

‘Alles klopt, onderzoeken, materiaalkeuzes ontwerp, hergebruik van bouwmaterialen, onderbouwing inclusief kostenberekeningen, tekeningen en de bijdrage aan biotopen. Wat hadden de studenten het zwaar op het podium. Zo nerveus voor zo’n mooi plan. Zonde maar wij kijken echt naar alle ingeleverde rapporten, tekeningen en berekeningen. Dit team mag met de derde prijs naar huis.’

SMARTCirculair en de Toekomst van Duurzaam Bouwen

De SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge is een jaarlijks terugkerend evenement dat jonge mbo-talenten uitdaagt om innovatieve oplossingen te bedenken in de circulaire gebouw/gebiedsopgave voor de bouwsector, met een sterke focus op de energie uitdagingen, circulariteit en biodiversiteit. Dit jaar lag de nadruk op opschaalbare projecten die een directe impact hebben op de bouwpraktijk en stedelijke ontwikkeling.

‘We zijn blij en trots om te zien hoe jonge talenten zoals het team van het Technova College bijdragen aan de toekomst van de bouwsector,’ zei Tanja Nolten, programmamanager van Stichting SMARTCirculair. ‘Hun circulaire benadering en innovatieve denken zijn precies wat we nodig hebben om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.’

Bouwen aan de toekomst

Deze prestigieuze wedstrijd, die duurzaamheid en circulariteit in de bouwsector bevordert, bracht de meest veelbelovende ontwerpen en ideeën van studententeams uit het hele land samen.

Terugkijken?

Wil je de ontknoping van de finale terugzien? KLIK DAN HIER om de livestream opnieuw te bekijken.

Met dank aan de sponsoren

  • Het Lighthouse fonds voor het sponsoren van de prijzen
  • De provincie Overijssel voor het sponsoren van de Bouw OntwerpChallenge
  • Breman Installatietechniek voor het sponsoren van het gebruik van de BREINN ruimte in Zwolle

 

Lees ook