Firda studenten imponeren met energieopslag in gasholtes

SMARTCirculair Firda studenten wonnen de tweede prijs met hun innovatieve concept om de gasholte in Surhuisterveen te vullen met een ondergrondse cylinder met perslucht voor energieopslag.

Win-win voor Friesland

Jöran: ‘Het idee om een innovatief energie(opslag)systeem te bedenken nam vorm aan nadat we een manier hadden gevonden om lucht op te slaan in de grond. In dit geval maken we gebruik van de gaswinningslocatie gelegen nabij Surhuisterveen.

Het gebruik van deze holtes voor persluchtopslag biedt meerdere voordelen.

  1. Allereerst kunnen we op een efficiënte manier energie opslaan in de vorm van samengeperste lucht. Dit is belangrijk om piekmomenten op te vangen.
  2. Met perslucht kunnen we openingen en lege ruimtes die zijn ontstaan door de gaswinning, monitoren en beheren.
  3. Door deze ruimtes op te vullen met perslucht, beheersen we de druk en stabiliteit van de ondergrond beheersen waardoor het risico op aardbevingen en trillingen verminderd.

Kortom, door gebruik te maken van de gaswinningslocatie bij Surhuisterveen als een persluchtopslagfaciliteit, kunnen we niet alleen op een duurzame manier energie opslaan, maar ook actief bijdragen aan het beheersen van de gevolgen van eerdere gaswinning, met name op het gebied van seismische activiteit en veiligheid.’

Firda studenten imponeren energieopslag in gasholtes

Uitstekende pitch

Jöran en Jitze deden een heel overtuigende pitch voor de SMARTCirculair jury. Zo overtuigend dat de jury onder leiding van Ruud Koornstra een harde dobber had om de winnaar te kiezen. Werd het Technova met haar opschaalbare optopproject of ging de winst naar Firda met misschien wel een energiedoorbraak voor de noordelijke provincies?

Uiteindelijk koos de jury ervoor om Technova te laten winnen maar het kwartje had net zo goed naar Friesland kunnen vallen. De Firda studenten waren blij met de tweede prijs maar ook een beetje teleurgesteld. Zij hadden gehoopt op de hoofdprijs. Vorig jaar werden zo ook tweede met hun innovatieve Energy wall. Laten we zeggen: Drie keer is scheepsrecht? Volgend jaar met de hoofdprijs naar huis Firda. Chapeau voor jullie want wie weet, wordt jullie idee sneller doorgevoerd dan je nu kunt vermoeden.

SMARTCirculair en de Toekomst van Duurzaam Bouwen

De SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge is een jaarlijks terugkerend evenement dat jonge mbo-talenten uitdaagt om innovatieve oplossingen te bedenken in de circulaire gebouw/gebiedsopgave voor de bouwsector, met een sterke focus op de energie uitdagingen, circulariteit en biodiversiteit. Dit jaar lag de nadruk op opschaalbare projecten die een directe impact hebben op de bouwpraktijk en stedelijke ontwikkeling.

‘We zijn blij en trots om te zien hoe jonge talenten zoals het team van het Technova College bijdragen aan de toekomst van de bouwsector,’ zei Tanja Nolten, programmamanager van Stichting SMARTCirculair. ‘Hun circulaire benadering en innovatieve denken zijn precies wat we nodig hebben om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.’

Lees ook

Technova studenten winnen SMARTCirculair met opschaalbaar plan voor optoppen flatgebouwen in Ede