Nieuwsitems

By

Terugblik SMARTCirculair Excellencedag 2024

Op 28 februari 2024 transformeerde De Alchemist in Utrecht in het decor voor een sprankelende Excellencedag. Met trots hebben we meer dan 250 gepassioneerde deelnemers mogen ontvangen. MBO studenten en docenten Bouwkunde, Infra en Engineering kwamen vanuit alle hoeken van ons land voor een dag boordevol inspiratie, uitwisseling van kennis, en interactie. Verdeeld over tien meeslepende workshops, plus een exclusieve sessie speciaal voor docenten om hun lesmethodes te verrijken, werd elke minuut optimaal benut.

Een quiz tijdens de lunchpauze een speelse manier om de verse kennis te toetsen.

Het was een dag waarop leren, netwerken, en vooruitblikken naadloos in elkaar overliepen. Een hartelijk dankjewel aan iedereen die bijdroeg aan het succes van deze dag!

Alle Excellencedag foto’s

  • KLIK HIER voor de link met alle foto’s op Facebook

Presentaties terugzien?

  • KLIK HIER voor de link naar de presentaties

Read More

By

Industriële woningen neemt gestaag toe

Industriele woningen neemt gestaag toe

Prefab units kunnen ook ingezet worden voor studentenhuisvesting

Mariette Rutten (Building Balance) onderzocht de hoeveelheid industriële woningproductie 2023 met een doorkijkje naar 2024.

In 2022 was het marktaandeel industriële woningen nog maar 13%. In 2023 groeide de sector naar 21% en de verwachtingen voor 2024 zijn 73.000 woningen, een marktaandeel van 29%.

Read More

By

Onderzoek klimaatimpact utiliteisbouw

Utiliteitsbouw

De bouw- en vastgoedsector is een sector met grote impact, waar de spanningen tussen grote maatschappelijke opgaven voelbaar zijn. Op dit moment ligt de nadruk op de woningbouwopgave, maar de utiliteitsbouw staat voor minstens net zo grote uitdagingen.

Er is een versnelling nodig in de utiliteitsbouw als we de klimaatdoelen willen halen. Deze conclusie komt uit het onderzoek van Alba, Copper8, Metabolic en NIBE in opdracht van RVO en partners.

Read More

By

10 Vragen over Bouwen met Hout en andere Biobased Bouwmaterialen

Uit de markt komen regelmatig vragen over houtbouw. Hoe duurzaam is bouwen met hout? Is het niet slecht voor onze bossen? Hoe zit het met de brandveiligheid?

Deze en andere vragen komen hieronder aan bod. Read More

By

Workshop | BCI: circulaire impact meten

De Building Circularity Index (BCI) Gebouw is hét meetinstrument om de CO2-, milieu- en circulaire prestatie van een vastgoedobject te meten, te optimaliseren en te rapporteren.

Read More

By

Workshop | SDG’s in de Bouw

Deze workshop focust op de relatie tussen de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de bouwsector. We beginnen met een introductie van de SDG’s. Daarna krijgt elke deelnemer een specifieke SDG toegewezen om individueel over de connectie met de bouw na te denken.
Read More

By

Workshop | AI in de bouw

Wil je zien hoe AI jouw studie kan boosten? Kom dan naar deze dynamische workshops en duik in de wereld van onderwijstechnologie! Ontdek gratis tools en AI-tricks die je game in het onderwijs kunnen veranderen.

Read More

By

Workshop | Biobased: van Plant tot Pand

De landbouw verbouwt meer vezelgewassen en de bouw moet meer gaan bouwen met biobased bouwmaterialen. Samen gaan we ervoor zorgen dat biobased bouwen gaat versnellen. Dat moet ook. Zeker als we de groene, nagroeibare bouwmaterialen uit eigen regio kunnen halen.

Read More

By

Workshop | Hoe groen is jouw project?

Stel je voor: jullie project wordt een baanbrekend voorbeeld van duurzaamheid. Door innovatieve, groene bouwmaterialen te gebruiken, zoals hout, vlas, olifantsgras en hennep, worden jullie de helden in de strijd tegen CO2- en stikstofuitstoot. Read More

By

Workshop | Circulaire skills (h)erkennen

Circulaire vaardigheden zijn onmisbaar in de bouwsector van nu en de toekomst. De vraag is: Hoe zorgen we ervoor dat studenten zich deze essentiële vaardigheden eigen maken, en daar de erkenning voor krijgen die ze verdienen?
Read More

By

Workshop | Circulair: Van levensduur tot hergebruik

In deze workshop duik je in de wereld van duurzaam bouwen, waarbij elk aspect van een bouwproject – van ontwerp tot sloop – gericht is op toekomstig hergebruik.

Deelnemers leren hoe zij bouwprojecten kunnen opzetten en uitvoeren met het oog op maximale levensduur en efficiënt hergebruik van materialen, wat essentieel is in de transitie naar een circulaire bouweconomie.

Read More

By

Workshop | Zelfvoorzienend met energie in de bouw

Huizen moeten verduurzaamd worden. Wijken gaan van gas los. Nieuwbouw wijken krijgen geen aansluiting op het elektriciteitsnet. Kortom: Hoe bouw je woningen zonder problemen te hebben met een vol elektriciteitsnet?

Read More

By

Zwitserland | 100 meter hoogbouw in hout

Zwitserland | 100 meter hoogbouw in hout

In Zwitserland verrijst een 100 meter hoogbouw project in hout. Het is Deense architecten gelukt om dit hoogbouw complex met 32 verdiepingen te ontwerpen met een dragende constructie in hout.

Zwitsers Paradepaardje

Dit project is een mijlpaal in de bouw van houten gebouwen. Dat is het niet enkel omdat de constructie 100 meter boven de grond uitsteekt (een record voor woongebouwen met een dragende houten constructie), maar ook omdat het innovatieve bouwsysteem het gebruik van hout als natuurlijke vervanger voor beton introduceert. Read More

By

NABB | Nationale Aanpak Biobased Bouwmaterialen

Op 8 november 2023 is het programma Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) gestart. Dit is een miljoenenproject met maatregelen om de markt en toepassing van biobased grondstoffen in de bouw snel te vergroten.

‘De tijd van pilots is voorbij’, zegt Karlijn Mol van Building Balance.

Read More

By

Workshop | Duurzaam bouwen met Hout

Bouwen met hout werkt snel, is gezond voor het klimaat en voor de gezondheid van bewoner, medewerkers van bedrijven en voor bezoekers van ‘een houten gebouw’. Bouwen met hout en andere biobased bouwmaterialen zorgt immers voor een goed binnenklimaat.

Read More

By

Workshop | Innovatief bouwkundig ontwerpen

Van idee naar realiteit
Deze interactieve workshop word je meegenomen op een boeiende reis door het bouwkundig ontwerpproces, van de eerste schets tot het definitieve ontwerp. Elke stap in dit proces wordt uitgebreid behandeld en geanalyseerd en is voor iedereen die zijn kennis wilt verdiepen of nieuwe vaardigheden wilt opdoen.

Read More

By

nZEB ontwerptool | nieuwe standaard energiebalans gebouwen

Met de nZEB ontwerptool kun je de energiebalans integraal doorrekenen. Zo kun je de energieprestatie van een gebouw nauwkeurig voorspellen. Bij een hoogwaardige uitvoering kun je hiermee zelfs garantie geven op het werkelijke energieverbruik.

De succesvolle bouwfysische berekening PHPP vormt de rekenkern van de nZEB-tool. nZEB staat voor nearly Zero Energy Building en is de Nederlandse vertaling van de PHPP.

Read More

By

AI | Wat kunnen computers wat wij mensen niet kunnen?

AI - De ontwikkeling heeft tot doel het Smakkelaarspark zo energiezuinig en opvallend mogelijk te maken. Bron: ©Lingotto, Arup, Studioninedots, ZUS, VKZ

Met  behulp van AI transformeerde ARUP het Smakkelaarspark in Utrecht naar een energiezuinig en opvallend ontwerp op een van de drukste punten van Nederland. Bron: ©Lingotto, Arup, Studioninedots, ZUS, VKZ https://www.arup.com/projects/smakkelaarspark

AI – Artificial Intelligence – wordt steeds vaker toegepast voor het verduurzamen van gebouwen en de optimalisatie van het leefcomfort van deze gebouwen en de omgeving daaromheen. Wat kunnen computers wat wij niet kunnen?

Read More

By

Nieuwe layout SMARTCirculair.com

Mocht je het nog niet gemerkt hebben: we hebben onze website vernieuwd!

Ontdek nu een mooie overzichtspagina met directe links naar onze drie hoofdprogramma’s: de Bouw OntwerpChallenge, de Energie OntwerpChallenge, en de ‘Leerlijn’ Circulair Bouwen met Biobased Materialen.

Read More

By

Landstede 2023 krijgt podium in Amersfoort

Landstede 2023 krijgt podium in Amersfoort

Als student mbo bouwkunde mag je trots zijn als je met Vincent Gruis (voorzitter van de transitieagenda Circulaire Bouweconomie) op de foto mag. Proficiat dames en heren!

Studententeam Landstede, winnaars van de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023, mochten hun maquette met VR presenteren tijdens de ‘Circulair bouwen aan morgen’ conferentie in Amersfoort.

Read More

By

De hoeden van Bono

Teambuilding volgens Belbin en Quinn

Hoe smeed je een winnend team. Hoe zorg je dat teamleden elkaar aanvullen?

  • Hoe kan je komen tot een goede groepsdiscussie en studenten elkaar helpen om out of the box te denken?
  • Hoe kan je nou op een constructieve manier brainstormen en komen tot een optimaal resultaat. Van het begin tot het einde van de projectsamenwerking?

Kortom hoe vul je elkaar constructief aan en zorg je ervoor dat jullie straks als potentiële winnaars op het podium staan?

 

Eén beproefde methode zijn de ‘Zes Denkhoeden’, ontwikkeld door Edward de Bono.

Hieronder leggen we het uit.

Read More

By

Landelijk puntensysteem natuurinclusief bouwen

Een groene gevel beïnvloedt de temperatuur en zorgt voor verkoeling, produceert zuurstof en draagt bij aan luchtzuivering en biodiversiteit.

Er komt een landelijk puntensysteem voor natuurinclusief bouwen met verschillende aanbevelingen kennisopbouw en governance. Het rapport is een vervolg op een opdracht die het ministerie van LNV in 2021 aan OSKA gaf, waarin om een verkenning werd gevraagd naar bestaande standaarden rondom biodiversiteit. Read More

By

SMARTCirculair winnaars ’20 zijn nu succesvolle ondernemers

Bewezen is dat SMARTCirculair challenges studenten hun niveau laat ontstijgen. Sayan en Roy zijn hier een goed voorbeeld van. Lees het interview.

Jong, ambitieus en met een ondernemers passie. Misschien kent u de winnaars van de SMARTCirculair publieksprijs 2020 nog?

Sayan Nagalingam en Roy Veeninga wonnen de Bouw OntwerpChallenge en besloten samen een ontwerpbureau te starten. Beprecise.nl.

Hoe kijken ze terug op SMARTCirculair en wat heeft het hen gebracht? Read More

By

Exponentiele groei groene energie

Alliander in Duiven was een van de eerste bedrijven die het parkeerterrein overkapte met zonnepanelen

Er is een exponentiële groei van Groene Energie gaande. Groene stroom schaalt zo hard op volgens ‘De Correspondent” dat onze klimaatdoelen binnen bereik zijn. Eindelijk weer eens wat goed nieuws.

Read More

By

Eindhoven zet vol in op houtbouw

In Eindhoven is sprake van grootschalige woningbouw met hout. De Transitieagenda Circulaire Bouweconomie neemt ons mee naar Eindhoven en brengt 4 projecten in beeld.

Eindhoven

Comfortabel en duurzaam wonen in een houten huis. Het kan, voor grondgebonden woningen, appartementen, koop en huur. Interview met architect Emile van Vugt over zijn visie en ervaringen met houtbouwprojecten PUUR, OAK, Paviljoen Pannenhoef, Buurtschap Te Veld, en in de planning: strobouw.

Read More

By

Inspirerende biobased schoolgebouwen

Heb je een opdracht om een schoolgebouw circulair te renoveren of een ontwerp te maken voor een nieuw schoolgebouw? Laat je dan inspireren door meer dan 70 voorbeelden uit heel de wereld verzameld door Arch Daily.

 

Het schoolgebouw van de toekomst moet zorgen voor beleving, een goed binnenklimaat hebben en een prikkelende biodiverse buitenruimte. De overheid zet in op ‘frisse’ scholen‘frisse’ scholen. Dit schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) heeft een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu. Er is aandacht voor energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid.

Read More

By

BCI Index Tool beschikbaar

De Building Circularity Index (BCI) is het meetinstrument waarmee je de circulaire potentie van je gebouw kunt bepalen. De BCI index tool is door Alba Concepts ontwikkeld en is nu beschikbaar.

Vraag een student demo-account aan bij Tanja Nolten.

 

Read More

By

Jongeren kijken anders naar wonen

jongeren in wijk merwede utrecht

Jongeren kijken anders naar hun manier van wonen. Dat blijkt uit onderzoeken van o.a. de Gideons en ontwikkelaars als Firstmate. Jongeren zien zichzelf wonen, werken en ontspannen in hetzelfde gebied.

Bovendien staan jongeren erg open voor deelfaciliteiten op het gebied van vervoer (mobiliteitshub), gezamenlijk gebruik van bijvoorbeeld logeeraccommodatie.

Read More

By

Ecologische isolatie scheelt 8 graden in de zomer

Ecologische isolatie scheelt 8 graden in de zomer

Het inblazen van stro heeft o.a. als voordeel: – de constructie wordt volledig opgevuld, zonder kieren – de isolatiewaarde is beter dan strobouw en net zo gezond – geen afval bij het vullen met stro – zeer snelle verwerking – goedkoopste isolatie!

Waar traditionele (dak) isolatiematerialen zorgen voor tamelijk snelle opwarming van je huis en nauwelijks warmte buiten houden scheelt ecologische isoleratie al gauw 5 tot 10 graden. Dan heb je geen airco nodig. Bovendien is ecologische isolatie damp-open en daarmee veel gezonder dan chemische isolatie. Logisch toch? 

En inblaasisolatie staat daarbij op 1.

Wil jij ook aan de slag met inblaasisolatie of andere biobased isolatie? Bij Building Balance werken we hier hard aan en jij kunt mee doen.

Read More

By

Klimaatverandering versterkt armoede, migratie en heeft invloed op natuur en milieu

De gevolgen van klimaatverandering zijn alomtegenwoordig in onze wereld vandaag. Het versterkt armoede, drijft migratie op en heeft een diepgaande invloed op onze natuur en milieu.

  • Klimaatverandering en armoede: Extreme weersomstandigheden, zoals droogtes en overstromingen, treffen vooral kwetsbare bevolkingsgroepen in ontwikkelingslanden. Deze weersveranderingen resulteren in slechte oogsten, verminderde watervoorraden en een toename van ziekten, waardoor klimaatgerelateerde armoede toeneemt.
  • Klimaatmigratie: Klimaatverandering dwingt velen hun huizen te verlaten. Naar schatting kunnen tegen 2050 tot 200 miljoen mensen klimaatvluchtelingen worden, gedreven door de onherbergzame omstandigheden in hun thuisland.
  • Klimaatverandering en het milieu: Onze ecosystemen lijden ook. Soorten sterven uit, migratiepatronen van dieren veranderen, en koraalriffen verbleken. Onze waardevolle bossen, die CO2 opnemen, staan ook onder druk door zowel directe menselijke activiteiten als klimaatfactoren.

Read More

By

Pilot | CO2 als grondstof voor lithium batterijen

Pilot | CO2 als grondstof voor lithium batterijen

Directeur Frank Vergunst van ALTA GROUP: “We gebruiken CO2 als grondstof, besparen 80 procent aan energie in ons productieproces en hebben vrijwel geen restproducten. Dat is het unieke aan ons product.”

Pilot – Alta Innovation Support heeft een EU-subsidie van ruim 1,8 miljoen euro gekregen voor het opzetten van een proeffabriek in Terneuzen waar CO2 en gassen uit de chemische industrie verwerkt worden tot een vloeistof die gebruikt kan worden in batterijen.

De ontwikkeling van deze technologie houdt een enorme belofte in voor de vergroening van productieketens en de vooruitgang van de lithium-ionbatterijtechnologie, wat een aanzienlijke impact zal hebben op de energietransitie.

Read More

By

Biobased bouwen | Van land naar pand

Van land naar pand is veelbelovend. Bouwmaterialen uit onze landbouw. Geen verspilling, alles nagroeibaar, groen, schoon, dichtbij en gezond. Wat een heerlijk vooruitzicht.

Biobased bouwen is booming. En dat moet ook. Zeker als we de groene, nagroeibare bouwmaterialen uit eigen regio kunnen halen.

Van land naar pand is veelbelovend. Bouwmaterialen uit onze landbouw. Geen verspilling, alles nagroeibaar, groen, schoon, dichtbij en gezond. Wat een heerlijk vooruitzicht. Read More

By

Waardecreatie | Waardering van Waarde

Carbon Credits bepaalt in Utrecht. De provincie Utrecht voert een interne rekenprijs van (minimaal) €875 per ton CO2-uitstoot in. Dit om de wereldwijde maatschappelijke kosten van klimaatverandering adequaat mee te wegen in beleidsafwegingen in de provincie.

Waardecreatie | Het produceren van bouwmaterialen draagt voor 11% bij aan de totale CO2-uitstoot wereldwijd. En dit is nog exclusief transport. Alles waar we mee bouwen moet gemaakt en geproduceerd worden. 

Niet alleen gebruiken we daar grondstoffen voor, zoals kalksteen, beton, ijzererts voor staal. De verhitting die nodig is om conventioneel beton of staal te verwerken kost ongelooflijk veel energie. Read More

By

Gevraagd: Bouwers met Lef

Sven | Bouwer met Lef

Sven is een van die koplopers. Sven is een Gideon

Heb jij lef? Bij transitie in de Bouw gaat het al snel over techniek. Het gebruik van materialen, nieuwe innovaties voor het opwekken van energie en schaalbare oplossingen voor het isoleren van gebouwen.

Maar wat heb je aan nieuwe ontwikkelingen en innovaties als de bedrijven die ze moeten doorvoeren niet klaar zijn voor verandering?

Read More

By

Recht op klimaat

Er moeten miljoenen extra naar klimaatmaatregelen waarschuwen wetenschappers

Heeft ons klimaat, onze atmosfeer, onze natuur rechten? Kan zij de mens voor de rechter slepen? Want, hoe ziet de wereld er over 50 jaar uit?

Het klimaat moppert, sputtert en geeft tegengas. En wij mensen vinden het moeilijk om ver vooruit te denken. Om je voor te stellen hoe de wereld er over 50 jaar uitziet.

De afgelopen 25 jaar zijn er immens veel innovaties en ontwikkelingen geweest.

  • Denk aan alle IT-gerelateerde ontwikkelingen. Van de smart phone tot Chat GPD.
  • De energietechnologie stond ook niet stil. PV en windparken zijn intussen normaal.
  • Energiedragers en -opslag komen er massaal aan. Van batterijen tot groene waterstof.

Is het genoeg? Read More

By

Aftermovie SMARTCirculair Finale 14 juni 2023 met alle highlights

Aftermovie | Op 14 juni was de finale van de SMARTCIrculair Bouw OntwerpChallenge 2023. Was was het spannend. Kijk nog even naar de aftermovie want het was heerlijk om al die teams op het podium te zien stralen.

Wij geloven dat in elke jongere iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. De SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge staat garant voor klimaatvriendelijke, oogstrelende, circulaire ontwerpen voor bouw/infra en innovatieve energieconcepten. Honderden jonge talenten ontwerpen voor u de circulaire wereld van morgen.

Read More

By

Houtbouw Revolutie | video

Irma Thijssen, SMARTCirculair juryvoorzitter 2023 en lid van de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie (RVO)

Dat houtbouw een revolutie doormaakt is inmiddels overduidelijk. De toepassingsmogelijkheden van hout in de bouw lijken oneindig. Nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen voor verdere versnelling.

We kunnen de lucht in met producten als Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL) en Glued Laminated Timber (Glulam). Dankzij deze ontwikkelingen is hout inmiddels een serieuze vervanger van beton en staal in de bouw.

Kijk ook even onderaan dit artikel naar het boekje ‘De Houtbouw Revolutie’ van professor Pablo van der Lugt en Atto Harsta.

Read More

By

Provincie Zuid-Holland | Het belang van de jeugd in de circulaire bouwtransitie

Gert-Willem van Mourik Transitiemanager circulair bouwen bij de Provincie Zuid-Holland

Biobased bouwen is een van de speerpunten van de Provincie Zuid-Holland. Reden voor de provincie om de SMARTCirculair challenge te steunen. Gert-Willem van Mourik, transitiemanager circulair bouwen werd blij van de veelheid aan biobased bouwmaterialen in de ontwerpen van de studententeams. Hij plaatst gelijk een kanttekening.

Gert-Willem van Mourik: ‘Circulair en biobased bouwen is hartstikke nodig. Maar weet dat de markt er nog niet is. Er moet nog heel veel gedaan worden. Bouwbedrijven moeten er aan wennen en daar kunnen jullie (lees SMARTCirculair studenten) een hele mooie rol in spelen. Dat vind ik mooi om te zien. Architecten zie je de stap al maken maar juist bouwbedrijven en partijen die materialen kunnen leveren kunnen nog heel erg geïnspireerd worden om ermee te gaan werken.’

Read More

By

Landstede MBO wint de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023

Het Landstede studententeam 3e jaars bouwkunde sleepte opnieuw de SMARTCirculair hoofdprijs 2023 in de wacht! De gemeente was tijdens de oplevering overtuigd van de kracht van de adviezen van de studenten. En de jury was unaniem. Landstede studenten krijgen de hoofdprijs. Read More

By

Beleidsinstrumenten stimuleren circulaire bouw

Beleidsinstrumenten stimuleren circulaire bouwMet de huidige beleidsinstrumenten kunnen steden makkelijk meer circulair worden: CircuLaw: ‘We wringen de huidige wet- en regelgeving helemaal uit.’

De circulaire economie in praktijk brengen blijkt nog knap lastig voor overheden (en bedrijven). Bestaand beleid wordt nauwelijks toegepast om circulariteit binnen gemeentes en provincies te versnellen, terwijl het wél zou kunnen. Het kennisplatform CircuLaw komt met een oplossing. In plaats van wachten op nieuwe regels en wetten uit Europa, kijkt het naar bestaande wetten.

Door de bestaande wetten en regels in het voordeel van circulariteit te gebruiken, zetten we bedrijven aan tot duurzamer ondernemen. De kunst is om de beleidsinstrumenten die de circulaire economie kunnen versnellen zo op te schrijven dat iedere beleidsmaker, projectleider of inkoper ermee aan de slag kan.

Read More

By

Uitnodiging Finale Bouw OntwerpChallenge 2023

Uitnodiging

De meest indrukwekkende ontwerpen, innovatieve concepten, perfecte pitches en soms weergaloze 3D modellen.

Uitnodiging voor de finale van de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023.

Op woensdag 4 juni is het eindelijk zover. Studententeams werken al maanden aan het circulaire ontwerp voor hun eigen opdrachtgever. Opdrachtgevers, scholen, bedrijven, provincies, ouders … Het belooft weer een zinderende finale te worden met zoveel goed presterende teams. Dit wilt u niet missen.

Read More

By

Gideon | Scherpere MPG-eisen noodzakelijk

Gideon | Scherpere MPG-eisen noodzakelijk

Een van de meedenkers/schrijvers is Gideon Peter Fraanje van Built by Nature

Gideon en DGBC dringen aan op scherpere normeringen voor circulair bouwen. Zo is het van belang om scherper te sturen op de integrale milieu-impact over de hele levenscyclus in plaats van het toepassen van materialen die alleen nog te downgraden zijn.

Oproep: maak bewuste keuzes bij de aanscherping van de MPG en de integrale LCA: Carbon Based Design!

Read More

By

Overshoot day Nederland op 12 april 2023

Vandaag, 12 april, is de Nederlandse Earth Overshoot dayEarth Overshoot day: de dag waarop we in Nederland het ‘jaarbudget’ dat we hebben aan grondstoffen, om in balans met natuur en planeet te leven, hebben opgebruikt. Niet iets om trots op te zijn. Enige lichtpuntje: Vorig jaar was het ook op 12 april. Gaan we nu samen opklimmen? Het kan en jij weet dat!

Ofwel: Als iedereen ter wereld zou leven als een gemiddelde Nederlander, hebben we 3,6 aardes nodig per jaar.

Deze roofbouw op de planeet ligt aan de basis van klimaatverandering en de biodiversiteits- en stikstofcrisis. Read More

By

Nieuwe batterij van oude zonnepanelen

Nieuwe batterij van oude zonnepanelen

Dr. Rahman: ‘We hebben een proces ontwikkeld dat silicium uit gebruikte zonnecellen verzameld en binnen een dag terugbrengt tot een zuiverheid van meer dan 99 procent, zonder dat er gevaarlijke chemicaliën nodig zijn. Dit thermische en chemische proces is veel groener, goedkoper en efficiënter dan elke andere techniek die momenteel op de markt is.

Veelbelovende batterij uit Australië.

In januari 2023 hebben Australische wetenschappers een methode ontwikkeld om het silicium uit oude zonnepanelen terug te winnen en te gebruiken als goedkope grondstof voor zeer krachtige batterijen. Dit biedt niet alleen een tweede leven aan afgedankte zonnepanelen, maar draagt ook bij aan het verminderen van de afvalberg en de vraag naar nieuwe grondstoffen voor batterijen.

 

Read More

By

Natuurladder: Natuurinclusief bouwen in 5 stappen

Natuurladder: Natuurinclusief bouwen in 5 stappen

architectenbureau DP6 uit Delft maakte een ontwerp voor een natuurinclusief gebouw met omgeving voor de gemeente Den Haag

Heijmans en DuraVermeer hebben de Natuurladder opgesteld. Het doel: natuuradaptief bouwen, dus bouwen mét de natuur, waarbij biodiversiteit en klimaatadaptatie volledig in het proces zijn geïntegreerd.

De natuur beter achterlaten dan dat je het aantrof, is voor een bouwer eenvoudig te realiseren. Dit stellen Jan Willem Burgmans van Heijmans en Léon Dielen van DuraVermeer. Zij ontwikkelden de Natuurladder, om het collega’s gemakkelijker te maken ambities op het gebied van klimaatadaptief bouwen én het herstellen van de biodiversiteit te realiseren.

 

Natuurladder: Een gespreksstarter voor projectteams en meetlat voor natuurvriendelijke werkwijze.

Read More

By

Minister Hugo de Jonge breekt lans voor biobased bouwen

Minister Hugo de Jonge is zich inmiddels ook bewust dat we strakker moeten sturen op de materialentransitie (van CO2-intensieve en lineaire materialen naar klimaatpositieve en circulaire materialen). Dit is onder meer de reden waarom de minister in zijn kamerbrief van 23 december aan heeft gegeven een CO2-eis te gaan introduceren en biobased bouwen te willen stimuleren. Read More

By

10 redenen om over te schakelen naar Biobased Bouwen

10 redenen om over te schakelen naar Biobased Bouwen

Team ROC Tilburg won de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2022 met hun ‘Groene Hart voor Tilburg’Team ROC Tilburg won de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2022 met hun ‘Groene Hart voor Tilburg’. Daarin hebben ze 7 laags hoogbouw in hout ontworpen.

Read More

By

IPCC | Dringende klimaatactie is nodig voor een leefbare toekomst

IPCC rapport maart 2023

Er moeten miljoenen extra naar klimaatmaatregelen waarschuwen IPCC wetenschappers

Het IPCC roept dringend op tot klimaatactie om een leefbare toekomst voor iedereen veilig te stellen. Er zijn meerdere, haalbare en effectieve opties om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en ons aan te passen aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering, Alles is al beschikbaar, zeggen wetenschappers in het laatste rapport van het IPCC van 20 maart 2023.

Read More

By

Kweekvijver van talent helpt de bouwwereld circulair bouwen versnellen

Team Tilburg wint SMARTCIrculair 2022 voor opdrachtgever TIWOS

Tanja Nolten is oprichter van Stichting SMART Circulair. Haar doel: MBO-studenten laten werken aan circulaire projecten voor bedrijven. Goed voor de ontwikkeling van studenten, bedrijven én de duurzame toekomst. ‘Door de ‘kweekvijver van talent’ aan zich te binden, kunnen bedrijven in de bouwwereld – en de bouw- en infrasector als geheel – de circulaire ambitie versnellen.’

Door: REDACTIE RVO Transitieagenda Circulaire Bouweconomie, 15 MAART 2023

Read More

By

Persbericht | DE JEUGD IS GOUD!

Landstede studenten maakten een ontwerp voor de renovatie/uitbreiding naar een brede school voor de gemeente Zwolle (2022)

Persbericht Overijssel, februari 2023

In de samenwerking om de circulaire bouweconomie te versnellen is de provincie de aanjager, SMARTCirculair de versneller van circulair bouwen en al die talentvolle jongeren die daarvoor nodig zijn, mbo-scholen die onderwijsvernieuwing doorvoeren en natuurlijk bedrijven. Zij profiteren immers van de kweekvijver van talent die SMARTCirculair oplevert. En zeker als ze opdrachtgever zijn. Dan staan ze vooraan. ‘De Jeugd is Goud’, volgens Tanja Nolten, programmamanager van Stichting SMARTCirulair.

Tanja is intrinsiek gemotiveerd om jonge mensen op te leiden zodat zij de ruimte krijgen om bij te dragen aan een klimaatpositieve wereld. Read More