Eindhoven zet vol in op houtbouw

In Eindhoven is sprake van grootschalige woningbouw met hout. De Transitieagenda Circulaire Bouweconomie neemt ons mee naar Eindhoven en brengt 4 projecten in beeld.

Eindhoven

Comfortabel en duurzaam wonen in een houten huis. Het kan, voor grondgebonden woningen, appartementen, koop en huur. Interview met architect Emile van Vugt over zijn visie en ervaringen met houtbouwprojecten PUUR, OAK, Paviljoen Pannenhoef, Buurtschap Te Veld, en in de planning: strobouw.

 

1. 56 grondgebonden woningen

In de wijk Meerhoven in Eindhoven bezoeken we PUUR Wonen. Het grootste houtbouwplan van koopwoningen in Nederland volgens Kalliste, met 56 grondgebonden woningen. Ze hebben een draagconstructie van CLT, kruislaaghout. Alle wanden en vloeren zijn van hout. Irma Thijssen van RVO gaat in gesprek met Emile van Vugt van FAAM Architects. Waarom vindt hij houtbouw duurzaam? “Hout is in feite een oneindig materiaal. Bomen zijn herplantbaar. En de productie van hout kost veel minder CO2 dan die van traditionele materialen.”

Natuurinclusief

In Meerwijk is een beekdal teruggebracht in het landschap, met groene oevers en ruimte voor flora en fauna.

“Wij ontwikkelen vanaf het begin samen met een ecoloog. Wij noemen dat regeneratief ontwerpen, de ecoloog bepaalt mee waar de woningen komen. Het is veel meer dan nestkastjes ophangen. Er zijn groene oevers, verschillende gradiënten van oeverhellingen, en groen van hoog naar laag. Dat geeft goede condities voor flora en fauna. Dit geheel heet natuurinclusief bouwen.”

2. Pre-fabriceren

Vlak naast PUUR start binnenkort de bouw van OAK Boswijk in Eindhoven, met 45 prefab units die uit de Barli fabriek komen en op de bouwplaats gestapeld worden als ensembles rond een grote eik.

Emile: “Prefabricage is een volgende stap in de versnelling en opschaling.”

3. 700 flexwoningen, bijna alles in hout

In Eindhoven Noord verrijst Buurtschap Te Veld. Hier komen 700 flexwoningen, bijna alles in hout. Tijdelijk, waarschijnlijk voor 30 jaar. Met zo’n 100 zelfbouwkavels. We filmen bij modulebouw in HSB, houtskeletbouw.

Emile: “Wij hebben samen met de gemeente Eindhoven en Tom van Tuijn het stedenbouwkundig plan gemaakt. Er is nagedacht hoe mensen in sociale zin het beste samen kunnen wonen. Want we willen geen anoniem flexdorp met containerwoningen aan de rand van Eindhoven hebben. Je kunt maximaal 40 of 50 mensen kennen. Daarom zijn er kleine buurtschappen gecreëerd.”

4. Hoogwaardig hergebruik

Tot slot filmen we bij Paviljoen Eikenburg, gestapelde sociale woningbouw in CLT, voor St. Trudo. Het gebouw ligt prachtig in een oud productiebos, naast een klooster. Er zijn ook veel hergebruikte materialen toegepast, zoals buitentrappen, balkhout, balustrades, galerijhekken. Hoogwaardige recycling. Het is er groen en kleurrijk. Er is een sociale gemeenschap, en een gezamenlijk moestuindak.

Bewoner Cora Verkuilen: “Dit is een topplek. Het is super om hier te mogen wonen.”

strotec prefab met stroStrobouw

De volgende stap voor Emile van Vugt is strobouw.

“We mogen voor Trudo 90 woningen in strobouw ontwikkelen aan de Rustenburgstraat. Dat biedt kansen voor de landbouw en voor het opschalen van biobased bouwen. Dat is nu nog vaak experimenteel. Voor opschaling heb je een bevlogen opdrachtgever nodig en een stevige schaal van je project.”

Opschaling en volgende stap

Houtbouw is gunstig voor CO2 en stikstof, en maakt een flinke opschaling door. Grotere omvang van de projecten en inmiddels dus al bezig met de volgende stap, de combinatie met natuurinclusief, circulair en biobased bouwen. Een uitnodiging om te komen kijken in Eindhoven!

De film is gemaakt door New Energy TV in opdracht van Transitieteam Circulaire Bouweconomie en in samenwerking met RVO.

Lees ook

Nog meer video’s