SMARTCirculair Toolkit – Biobased Bouwmaterialen

Biosintrum Friesland

Bart Sieben, programmamanager Biosintrum in Ooststellingwerf: “Gewoon doen, dat trekt innovaties aan.”

In deze toolkit Biobased Bouwen vind je o.m. hout, hennepbeton, stro, Fugiblokken, Bamboe, Zeewier, Biobased isolatiematerialen, Kalkhennep en nog veel meer.

In de ontwerpen van de bouwopdrachten willen we de CO2-voetafdruk van de materialen zoveel mogelijk beperken. Daarom kiezen we zoveel mogelijk natuurlijke materialen en materialen die hergebruikt worden of kunnen worden.

Van landbouw naar bouwland. Van boer naar bouw. Van wortels naar wonen …
Het telen en gebruiken van biobased bouwmaterialen biedt een oplossingsrichting voor zowel de landbouwtransitie, de grondstoffentransitie als de klimaat- en energietransitie.

Verdienmodel voor boeren

  • Stikstof bind stoffen als ammonium aan het klei humus complex waardoor het weer als voeding beschikbaar komt voor de plant.
  • Als je vlinderbloemige vezelgewassen teelt is het gratis opslag van stikstof en tevens bemesting van de bodem.
  • De vezelgewassen dienen dan weer als grondstof voor bouwmaterialen die in de buurt geteeld en verwerkt kunnen worden.  
  • Daarbij was het vroeger gangbaar om te bouwen met materiaal dat voorhanden is, vandaag de dag valt dit eerder onder de experimentele bouw. Om dit als aannemer of bouwer aan te durven is kennis nodig. Daar voorziet de Kennisbank Biobased Bouwen in.

Biobased Bouwen en Gezondheid

Lees het hele artikel hier

Een gezond binnenklimaat

  • Bouwstoffen: Natuurlijke en eerlijke materialen zonder afgifte van gifstoffen. Geurneutraal en geluidwerend.
  • Ruimteklimaat: Damp open gevels met warmteopslag. Voldoende ventilatie en aangename stralingswarmte. Beperking van stralingsvelden.

Gideon Onderzoek: Vooral jongeren zien gezondheidseffecten van Biobased woningen

In 2022 deed Gideon consumentenonderzoek over draagvlak voor Biobased Bouwen. Wat blijkt: vooral jongeren willen een gezond binnenklimaat 🙂 Lees het artikel hier

Modulinn: verplaatsbare houten modules van permanente kwaliteit en mét een prachtige uitstraling. Dit is basisschool Klein Amsterdam

Meer hout, meer gezondheid?

Hout speelt op diverse vlakken een rol als het gaat om gezondheid, zo geven tal van studies aan. De eigenschappen van hout bevorderen het algemeen welbevinden, de genezing, de leerprestaties en de werkproductiviteit.

Daarnaast heeft hout een positieve invloed op het zenuwstelsel, de gevoelstemperatuur, hartslagfrequentie, zorgt hout voor minder stress en een beter humeur. En … niet onbelangrijk: Hout vergroot de concentratie, creativiteit, verlaagt het ziekteverzuim en de agressie.

Biobased Bouwmaterialen

Hout

  • FSC hout
    • balken
    • planken
    • platen

Diverse Biobased bouwmaterialen

  • Rijstvlies
    • Resysta vlonders zijn gemaakt is van 60% rijstvlies, 22% zout en 18% minerale olie
  • Hennep 
    Hennep, vlas en stro zijn mooie, alternatieve grondstoffen. In Ecodorp Boekel zijn in 2020 36 woningen gebouwd met kalkhennep als bouwmateriaal – 90% hennep en 10% kalk – voor wanden, vloeren en daken; de sterke hennepvezels uit de houtachtige stam zijn in staat het karakter van hout, beton, plastic, steen en isolatie te imiteren. Wanneer de kalkhennep uithardt, wordt ook CO2 opgenomen en blijft het materiaal ademen, waardoor het een vochtregulerende werking heeft. Link naar Isohemp

    • Straw Blocks Systems, prefab worden strobalen geperst tot legoachtige maat- en vormvaste stroblokken in vrijwel elke gewenste vorm
  • Composiet

    Eerste beweegbare fietsbrug van biocomposiet komt in Friesland. Nieuwe ontwikkelingen: De TU/e in Eindhoven leidt het project ‘Smart Circular Bridge’ om 3 stadsbruggen te bouwen van een biocomposietmateriaal dat bestaat uit vlas en een speciale biohars. Dit materiaal is licht en zeer stabiel, met eigenschappen vergelijkbaar met aluminium of licht staal. De eerste stadsbrug is inmiddels geplaatst in Almere.

    Eerste beweegbare fietsbrug van biocomposiet komt in Friesland

  • Miscanthus (Olifantsgras)

    Miscanthus is een snelgroeiende vaste plant die drie tot vier meter hoog kan worden. Miscanthus wordt ook wel carbon grass genoemd omdat het heel veel CO2 opneemt. Bovendien zorgt elke oogst voor een enorme reductie van grondwatervervuiling door de hoge opname. En het gewas is zo sterk dat het als bouwmateriaal bijzonder goed toepasbaar is.

    Miscanthus oftewel ‘olifantsgras’ is bijna overal goed voor:
    – Het bevordert biodiversiteit en opbouw van een hummuslaag
    – Je kunt het vrij eenvoudig inblazen als isolatiemateriaal
    – Tot wel 20 tot 25 jaar oogsten (2 tot 3 oogsten per jaar) zonder nieuwe aanplant
    – Weinig bewerking nodig: oogsten, hakselen, inblazen
    – Na aanplant vereist het weinig tot geen onderhoud
    – Lokaal gegroeide isolatie met weinig transport
    – Het kan tot 4x meer CO2 opnemen dan bos
    – Het groeit op alle bodemsoorten
    – Als isolatie houdt het lang hitte buiten
    – Het groeit ook op veenweide gronden
    – Het geeft de boer een vast inkomen
    – Het heeft niet veel water nodig
    Lees meer

    miscanthus beton voor buitentrap en troittoir

    Acroniq verwerkt miscanthus in buitentrappen en als troittoir band

     

Coen Verboom, Dijkstra Draisma laat de isolatieplaat zien die gemaakt is van Lisdodde

Lisdodde

De lisdodde (sigarenplant) past in de transitie naar een biobased bouweconomie. Van nature heeft lisdodde een isolerende werking. De steel bestaat uit veel kleine kamertjes met stilstaande lucht.

De structuur van de plant en het pluizige sigarengedeelte is geschikt voor het gebruik als isolatiemateriaal.

  • Lisdodde is een perfecte CO2 slurper
  • Lisdodde is aantrekkelijk voor vogels en andere dieren
  • Daarnaast kan oude lisdodde weer gebruikt worden als grondstof voor het groeien van nieuwe lisdodde

 

Dakisolatiemateriaal van Schimmels

De startup FC-i (First Circular insulation) maakt dakisolatiemateriaal van 100 procent natuurlijke grondstoffen. Hiervoor koloniseren speciaal gekweekte schimmels een mengsel van gras, riet en houtsnippers. Een uitstekend alternatief voor PUR of Steenwol.

  • Het bindmiddel dat het mengsel van gras, riet en houtsnippers tot een stevig composiet maakt, is ‘bioslurry’ – een vloeistof van mycelium. Nadat deze slurry door de overige ingrediënten heen is geroerd, gaat het mengsel in een mal naar de ‘klimaatkamer’. Hier wordt de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius gehouden.
  • Het resultaat is een volledig biologische en herbruikbare dakisolatieplaat van 60 bij 120 bij 12 centimeter, met een warmtegeleidingcoëfficiënt van ongeveer 0,04 W/mK (watt per meter Kelvin)
  • De Pilot start in het najaar 2024. In 2026 moet er 1,2 miljoen vierkante meter dakplaten per jaar gemaakt gaan worden

Hout mycelium composiet

Onderzoekers aan de Universiteit van Kassel (Duitsland) ontwikkelden een methode om een ​​hout mycelium composiet constructiemateriaal te maken voor CO2-neutrale, circulaire interieur-inrichtingen voor kantoorruimtes.
Mycelium is het wortelstelsel van paddenstoelen. Het kan in vrijwel elke vorm worden gekweekt en heeft vergelijkbare eigenschappen als polystyreen, maar is biologisch afbreekbaar.

Niet-versterkte materialen op basis van mycelium hebben een lage draagkracht.
De onderzoekers ontwikkelden een geautomatiseerd lijmloos proces om efficiënt 3D-roosterstructuren te maken van esdoornhout. Dit hout dient als versteviging en als mal waarop het mycelium kan groeien. Het hout zorgt voor de draagkracht van het composiet.

HennepBeton

De keuze van de linteel gebeurt dus als volgt: lengte van opening + (2 x 20 cm of 30 cm) = minimale
lengte van de HennepBeton/linteel.

HennepBeton voor raam/deurkozijnen

Strotec prefab met stro

strotec prefab met stro

Lucht dicht – damp open prefab afgewerkt met leem van Strotec zorgen voor veel vrijheid in het ontwerp, lage bouwkosten, weinig installatie nodig en een gezond binnenklimaat

Strotec heeft machines ontwikkeld die hoogwaardige dragende prefab stro-elementen fabriceren die te vergelijken zijn met houtskeletbouw met een vulling van stro. LegoWise en in alle maatvoeringen: ecologisch, energieneutraal, gezond en comfortabel!

Prefab stro-elementen uit Frankrijk

Dit is echt nog wat je noemt ‘van Plant tot Pand’!

KLIK HIER om stap voor stap van strobalen naar een complete woning te gaan.

Specs

  • 1e eigentijdse houten Strohuis gebouwd in Frankrijk
  • houten frameconstructie + strobalenisolatie (vloer + muren + dak)
  • funderingen op betonnen schroefpalen

Straw Blocks Systems


Straw Blocks prefab strowanden, daken en vloeren.

Op zoek naar biobased plaatmaterialen?

17 bedrijven kunnen plaatmateriaal leveren van minimaal TRL niveau 5. Dat betekent dat ze de laboratoriumfase achter zich hebben gelaten en in pilots en/of projecten zijn toegepast. Een aantal van de partijen draaien op dit moment al grotere producties van meer dan 10.000 m2 per jaar. Dat gaat om Holland Composites, Ecor, Unilin, LJ Solutions en BioPanel.

Toepassingsgebieden

De meeste producten kennen meerdere toepassingen. Onderstaande matrix geeft inzicht in de toepassingsgebieden die de leveranciers zelf geschikt achten voor hun product.

Bron: Building Balance / Gideon Building Transition Mariette Rutten deed onderzoek

LEES HIER het hele onderzoek over biobased plaatmaterialen.

Sandwichpanelen met vezelgewassen en gepofte maïskorrels

EcoHab (van Smarter Habitat)  heeft biobased sandwichpanelen ontwikkeld die bestaan uit twee basiscomponenten: natuurvezellaminaten als toplaag en een kernmateriaal van gepofte maïskorrels.

Afhankelijk van de toepassing kunnen de panelen in een grote verscheidenheid aan afmetingen en diktes worden vervaardigd.

  • Natuurvezellaminaten bestaan ​​uit hennep, vlas, sisal of andere langvezelige landbouwproducten
  • Ze worden verwerkt tot vliesvilt en onder hoge druk met hars geperst

Bouwen met Hout

Waarom moet je kiezen voor hout?

Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld. De variatie in houtsoorten is ongekend. Hout is natuurlijk, spreekt mensen aan en heeft een lage milieubelasting. Het is bovendien eenvoudig te bewerken.
Hout is…

  • esthetisch waardevol/mooi
  • een oneindige grondstof
  • aantoonbaar uit goed beheerde bossen
  • een transparante keten
  • herbruikbaar
  • recyclebaar
  • bio-based materiaal
  • circulaire grondstof
  • biodiversiteitsbeschermend
  • sociaal verantwoord
  • veilig en gezond
  • sterk ten opzichte van het eigengewicht

Hout heeft daarnaast…

  • een lage CO2-footprint
  • een lage milieubelasting
  • lage levensduurkosten (Total Cost of Ownership (TCO))
  • veelal gunstige technische eigenschappen
  • lange levensduur bij juist gebruik

KLIK NAAR DEZE PAGINA met alle WhitePapers van HoutNatuurlijkvanNu.nl en vindt alle argumenten voor hout.

Palowna Boom | Super CO2 Slurper

Anna Paulowna Hout

Sterk en flexibel als bamboe

Misschien heb je al een keer gehoord van Paulownia hout? Deze boom is een geweldige CO2 absorbeerder omdat hij super snel groeit waardoor er al na tien jaar hout geoogst kan worden.

Super CO2 slurper

De Anna Paulownaboom bereikt in tien jaar tijd een lengte van 12 meter en een doorsnede van 45 tot 60 centimeter. De paulownia boom neemt per hectare jaarlijks zo’n 55 ton CO2 op. Dit komt vooral door de grote bladeren die een diameter kunnen bereiken van 0,80 meter.

Nog meer voordelen

  • Paulownia hout brandt pas bij 450 graden Celsius
  • Door de open celstructuur heeft het een hoge isolerende waarde van 0,09 Cw heeft.
  • Je kunt meerdere keren oogsten van dezelfde boom omdat hij na de kap opnieuw aangroeit aan de buitenkant van de stomp. Daar komen sapstromen opnieuw op gang.’ Dit wil zeggen dat er vanuit één plant zo’n tien keer geoogst kan worden, goed voor jaren teelt zonder herplanting.

HOUTEN BALKEN, PLANKEN, VLOERPLATEN, GEVELPLATEN

 

Houtbouw | Kies je voor CLT of voor HSB?

  • HSB  (HoutSkeletBouw)
    Het principe is simpel: je zet een skelet of ‘frame’ neer van houten kolommen en liggers die het gebouw constructief dragen. Vervolgens ga je dat aankleden met wanden en vloeren naar keuze. In moderne houtbouw zoals wij dat toepassen bestaan de wanden uit lagen houten plaatwerk, natuurlijk isolatiemateriaal en houten of bio-composiet afwerking.
  • CLT staat voor Cross-Laminated Timber oftewel kruislaaghout
    Deze massieve houten platen bestaan uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn, precies zoals de naam aangeeft. Doordat de houtvezels gekruist liggen heeft het materiaal een hogere sterkte, stabiliteit en stijfheid in alle richtingen, vergelijkbaar met gewapend beton. Door deze eigenschappen zijn wanden en vloeren van CLT sterk genoeg om het gewicht van het gebouw te dragen en kunnen ze dus ook meteen de constructie van het gebouw vormen.

Welke houtbouw methode moet je kiezen? Klik hier

CLT aandachtspunten

  • De optimale overspanning met CLT gaat tot 5 meter
  • Leidingen kunnen in de constructie en tussenruimten worden geïntegreerd
  • Hout heeft restwaarde en CLT prefab-modules zijn opnieuw te gebruiken, dus kijk naar de total cost of ownership. Dan is hout concurrerend
  • Een nadeel is het monteren bij regen en/of storm, maar een beetje water tijdens de bouw is niet erg
  • De akoestiek vergt veel aandacht, maar is oplosbaar
  • Dat geldt ook voor de binnentemperatuur die meer fluctueert. Dit is ook oplosbaar
  • Voorkom behandeling met giftige materialen. Dat scheelt niet alleen lijm, maar ook arbeidstijd. En na sloop houd je dan een puurder restproduct over
  • Met houtbouw werk je sneller, lichter en dus geluidsarmer dan bij traditionele bouw. Dat is vooral belangrijk in binnenstedelijke gebieden. Doordat je verder met prefab preciezer kunt werken, heeft hout ook echt een streepje voor en dan mag het ook iets meer kosten
  • Met houtbouw kun je werken met een veel hogere nauwkeurigheid dan normaal. Hier met een tolerantie van 2 à 3 millimeter in plaats van 2 centimeter

Kiezen voor Hout

Pablo van der Lugt is specialist in biobased bouwen en schrijver van het boek ‘De Houtbouw revolutie’.

KLIK HIER voor de veelgestelde vragen

Isolatiematerialen

Toegevoegde waarden biobased isolatiemateriaal

  1. Sterk, stijf en licht
  2. Trilling, impact en kaoestiek
  3. Gezondheid, well-being
  4. Thermohygrisch: warmte- en vochtabsorberend
  5. Minimale milieubelasting
  6. Lange levensduur, brandwerend
  7. Eigenzinnig, vormvrij natuurlijke uitstraling

Circulair, biobased en dampopen isoleren

Dampopen bouwen is een belangrijk aspect in de bouwbiologie. Dan bouw je zonder folies, wat op zich al duurzaam is. Het is ook goed voor het binnenklimaat. Dijkhuis bouwbedrijf bout wanden op met I-liggers van 30 centimeter, volledig gevuld met cellulose. Die bieden een enorme buffer voor warmte en voor voch

Hittestess

Cellulose als isolatiemateriaal scoort in de top 3. Synthetische isolatiematerialen geven een hele goede Rc-waarde, maar gaan anders om met warmte-instraling van de zon. We hebben steeds meer problemen met oververhitting in gebouwen, waardoor we gaan koelen met airco’s. Dat voorkom je door een faseverschuiving in je isolatie te zetten. Een materiaal als houtvezel kan dat heel erg goed, maar scoort wat minder op lambda-waarde.”

Funderen met schelpen

Schelpen worden al eeuwen toegepast als bodemisolatie onder woningen. Het is misschien wel een van de oudste vormen van isoleren. Op een kletsnatte bodem kan je perfect schelpen leggen. De onderste 10 cm zullen dan wellicht nog vochtig blijven, maar de schelpen hierboven blijven volledig droog door het drainerende effect. Het is pas vanaf deze hoogte dat een isolerende werking wordt geteld.

  • Schelpen houden door de natuurlijke werking net zoals andere isolatiematerialen vochtige lucht tegen.
  • Voor een optimale isolatie met Rc-waarde 2,5 is een laag van 25 tot 30 centimeter schelpen nodig.
  • LEES MEER

Isolatie Toolkit

KLIK OOK EVEN HIER voor een overzicht van Ecologische Isolatiematerialen op volgorde van faseverschuiving. Met stip op 1: Stro Inblaasisolatie!

Isoleren met groene materialen

Bouwen voor een gezond binnenklimaat, dat doe je als je Biobased bouwmaterialen gebruikt. Licht dicht – damp open. Met een natuurlijke ventilatie en zonder chemicaliën. Het gaat ergens over. Niet alleen goed voor milieu, co2 en fijnstof. Natuurlijke materialen zorgen er ook voor dat mensen met allergieën en luchtwegproblemen zich tot 100% beter voelen. Waar kun je aan denken:

Houtvezelisolatie

Houtwol isolatie is een sterk isolerend materiaal dus goed tegen koude en hitte. Daarnaast is houtwol uitstekend in het isoleren van geluid, is het damp open en vochtregulerend.

Kalk Hennep

Hennep kent geen gelijke als natuurlijk bouwproduct. Hennep is een van de snelst groeiende gewassen en zuivert de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten tijdens de groei. Met hennepproducten wordt dus al CO2 bespaard vóór het als isolatiemateriaal wordt ingezet!

Isoleren met schapenwol

Schapenwol isolatie is de meest comfortabele manier om een woning, Tiny House (Klein Huis) of camper ecologisch en duurzaam te isoleren en op een 100% natuurlijke manier!

Katoenisolatie

Katoen heeft van nature hele hoge thermische en akoestische eigenschappen en is dus uitermate geschikt voor gebruik als isolatie. Metisse isolatie is te verkrijgen op rol of als platen in diktes van 4,5 tot 20 cm

Kurk isolatie

Kurkisolatie is gemaakt van geëxpandeerde kurk van de kurkeik. De hoge kwaliteit isolatie is zeer geschikt voor zowel thermische als akoestische isolatie, daarnaast zijn ze direct overstucbaar.

Karton & Kwartszand

Voor het oplossen van akoestische problemen bieden wij de volgende revolutionaire oplossen: De Wolf Bavaria Phonestar platen. Dit is een geluidsisolerende systeemoplossing die met een minimale dikte toch een zeer hoge geluid reducerende werking heeft

Isoleren met Grasmaaisel

Grasisolatiepanelen bestaan voor liefst 92% uit biobased materiaal en zijn op dit moment de milieuvriendelijkste oplossing voor het isoleren van gebouwen. Onder de merknaam Gramitherm brengt BZW Holland nieuwe grasisolatiepanelen op de markt, die verder ook worden toegepast in België, Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk. whitepaper van BZW Holland.

BioFoam

In de biotechnologie zien we biobased-materialen die lijken op kurk en piepschuim, maar volledig composteerbaar en zeer brandveilig zijn, en een lagere ecologische voetafdruk hebben. Lokale biomassa-afvalstromen, zoals stro, riet en tomatenstengels produceren het BioFoam via een natuurlijk fermentatieproces. Hierdoor is het mogelijk gebouwen gezonder te maken en het ontstaan van afval tijdens de productie in zijn geheel te voorkomen

Meer Biobased Bouwmaterialen

Zeewier platen van BlueBlocks

BlueBlocks ontwikkelde SeaWood, een vezelplaat die onder andere toepasbaar is als binnenwand, interieurplaat, akoestische plaat of voorzetwand.

Lees HIER het interview met Marjanne Cuypers, onderzoeker en bio-designer, en oprichter van BlueBlocks, ontwikkelaar van bio-based materialen en producten over Zeewier: ‘Zeewier zet CO2 om in zuurstof, neemt stikstof op en heeft geen extra meststoffen nodig om te groeien. Daarmee draagt bouwmateriaal van zeewier bij aan verschillende SDG Doelen.’

 

Mycelium bouwblokken

Zwammen en schimmels zijn gebruikt om deze lichtgewicht mycelium bouwblokken te fabriceren. Co2 absorberend en natuurlijk afbreekbaar. Bovendien is het een geweldige akoestische isolatie.

Hergebruik van kozijnen – kansen voor circulair meranti en merbau

Meranti en Merbau (uit de jaren negentig en tweeduizend) kozijnen kunnen prima worden hergebruikt. Ook met het FSC label. ‘Gesloopte’ kozijnen hebben grote lengtes en weinig vervuiling in de vorm van spijkers of schroeven. Hier loont het zich om de lak en de kit eraf te halen en al het ijzer te verwijderen. Met dat schone hout kan iedere timmerfabriek vervolgens weer vingerlassen en lamineren.

Demontabel bouwen met klikbare (kozijn)systemen

Er is behoefte aan een systeem waarbij men een pui machinaal in zijn geheel uit de gevel haalt, op de bok zet en dan, na een klein beetje aanpassen, hergebruikt.

  • Bij kozijnen moeten nu eerst de glaslatjes eruit gehaald worden, dan het glas eruit en daarna kan het op een bok.
  • Aluminium en kunststof kozijnen zijn makkelijk los te schroeven.
  • Bij vloersystemen is men al veel verder. Na gebruik kunnen vloerelementen eenvoudig uitgetild en elders hergebruikt worden.
  • De pui moet zo ontworpen zijn, dat hij in nieuwbouw in zijn geheel in de gevel kan worden geplaatst.

Wat is geëxpandeerde kurk?

Elke 10 jaar wordt de schors van de kurkeik ‘geschild’. Vervolgens wordt de schors in korrels gebroken en geëxpandeerd door oververhitting met stoom. Tijdens die verhitting komen natuurlijke harsen vrij die de korrels binden, maar ook stoffen (suberine en was) die de geëxpandeerde kurk tegen rot beschermen.

Fungiblokken van graanschillen

The living Hy-Fi in New York is gemaakt van graanschillen

In 2014 heeft architect David Benjamin in New York het gebouw ‘The living Hy-Fi’ gerealiseerd. Het gebouw is helemaal opgetrokken uit fungiblokken van graanschillen. Na montage van de blokken groeiden deze verder aan elkaar vast, om de torens meer stijfheid te geven.

Bamboe

Bamboe wordt in Azië al eeuwen gebruikt als constructiemateriaal. In Noordwest-Europa krijgt het pas de laatste decennia de aandacht. In Nederland wordt ook bamboe geproduceerd.

Rijstvlies gevelprofielen staan bekend om hun hoge bestendigheid, fraaie uiterlijk en lange levensduur. Gemaakt van rijstvlies, steenzout en minerale olie voor binnen en buiten

 

Anhydrietvloer

Een anyhydrietvloer is een vloeibare dekvloer die bestaat uit gips, zand en water. Hierop legt u vervolgens de door u gekozen vloer. Het kan minder goed tegen vocht en in helling bevestigen is een uitdaging. Maar deze circulaire dekvloer heeft vooral voordelen:

  • het bindmiddel is calciumsulfaat
  • anhydriet is zeer plastisch en omhult de vloerverwarmingsbuizen uitstekend
  • het materiaal heeft zelfverdichtende eigenschappen
  • anhydriet is een uitstekende warmtegeleider
  • hoge weerstand tegen scheurvorming
  • hoge buigtreksterkte
  • geschikt voor het aanbrengen van vloerverwarming

Hoe zit het met Bio-Plastic?

Bioplastics zorgen in veel gevallen namelijk voor een forse CO2-reductie ten opzichte van hun fossiele tegenhangers. Een kanttekening is daarbij wel op zijn plaats: de CO2-reductie die met bioplastic te behalen is, varieert enorm. In sommige gevallen leidt het gebruik van bioplastic zelfs helemaal niet tot CO2-reductie.

De CO2-reductie varieert van 0 tot 80%, afhankelijk van het type bioplastic en (met name) de toepassing ervan.

Lees hier alles over de verschillende soorten bioplastic die wel en niet afbreekbaar zijn

 

CoolBrick Baksteen van Koemest

Start-up Coolbricks ontwikkelt ongebakken baksteen van aarde, koeienmest en landbouwafval die gemetseld worden met hetzelfde materiaal als de steen. Voordelen:

  • Geen cement (scheelt heel veel CO2)
  • Biologisch afbreekbaar
  • CO2-reductie van 90% t.o.v. conventionele bakstenen
  • Coolbricks zijn daarnaast 20 procent sterker en 50 procent goedkoper

Gevelpanelen

CirQ Wood

CirQ Wood richt zich volledig op het leveren van hergebruikt hout en productierestanten aan bouw- en handelsbedrijven. We leveren unieke partijen circulair hout voor buitengevels, binnenwanden, plafonds en speciale toepassingen. Voor de bewerkingen maken we zoveel mogelijk gebruik van bewerkingsbedrijven die mens en milieu centraal hebben staan. Met voldoende beschikbare volumes, technische kennis, creatieve oplossingen, positiviteit en betrokken partners maken we samen woning-, utiliteits- en infraprojecten succesvol circulair duurzaam.

Beyond Wood

Beyond Wood is opgericht om laagwaardige reststromen van hout op te waarderen naar hoogwaardige bouw- en plaatmaterialen. In dit proces gaat het hout een natuurlijke, sterke binding aan met de plantenvoedingsstoffen.  Zo ontstaat een gevelpaneel dat aan het eind van het gebruik om te zetten is naar plantaardige voedingsstoffen

Riet als gevelbekleding

Bij het biobased materiaal riet denk je misschien automatisch aan het dak. Maar als gevelbekleding kan het net zo goed. Zie rietgedekt pand van het jaar 2021. https://www.derietdekker.nl/projecten/nieuwe-daken/rietgedekt-pand-van-het-jaar-2021/

Peppelhout | Panelen voor Binnen en Buiten van Populierenhout

  • Voor binnentoepassingen gaat het om wanden, plafonds, dakbeschot en vloeren.
  • Voor buitentoepassing leveren we thermisch gemodificeerde populieren gevelplanken in diverse profielen.
  • Planken zijn – na windroging – kunstmatig teruggedroogd tot ca 12-14 %.

KLIK HIER

Thermisch gemodificeerd Finti in grenen of vuren

Komt er op alle vlakken super gunstig uit. Zeker 2x gunstiger dan tropisch hardhout.
  • Finti hout wordt onder druk verwarmt tot wel 200 graden zonder chemicaliën waardoor het vocht uit het hout gaat en de celstructuur zodanig aangepast wordt dat het beter tegen houtrot en schimmels kan.
  • De open celstructuur van het grenen wordt behouden en daarmee blijft de U-waarde erg laag: U > 0,73.
  • Daarmee isoleert deze houtsoort aantoonbaar tot wel >58% beter dan tropische houtsoorten.

Leveranciers

  • Beyond Wood is bijna zo ver dat er pilots kunnen worden gedaan.
  • Verder denk ik aan NPSP (Koploper in BioComposieten), die zijn de productie in Delft aan het opzetten

Zwart Hout

Sinds 2012 maakt Zwarthout houtproducten door ze met vuur te behandelen. Brandmeesters branden elke houten plank in de oven, waardoor het een unieke, duurzame koollaag krijgt. De speciale Shou Sugi Ban brandtechniek die we daarbij gebruiken, is geïnspireerd door een eeuwenoude Japanse traditie.
Leveranciers o.a.

Lijmen en impregneren

Milieuvriendelijk brandvertragend impregneren

Hout en plaatmateriaal, in voor publiek toegankelijke gebouwen, moet voldoen aan een brandveiligheidklasse. De nieuwe Europese EU-norm is EU-norm 13501-1 klasse B, s2 & d0 classificatie voor Lariks, Western Red Ceder, Vuren Multiplex, Grenen en Beuken.

Hout kan geïmpregneerd worden met boorvrije, brandvertragende zouten middels de vacuüm-druk methode. Als hout autoclaaf (vacuüm druk cabine) brandvertragend geïmpregneerd is, voldoet het aan Euroklasse-B volgens NEN EN 13501-1. Ook als het afgewerkt wordt met moderne, matte verfsystemen voor binnen- en buitentoepassingen, wordt Euroklasse-B behouden.

Als brandvertragend geïmpregneerd hout wordt toegepast in een buitenomgeving, moet hout afgewerkt worden. Bij binnentoepassingen is dit niet noodzakelijk.

Duurzaamheid Groene lijn lijmen, kitten en Pu-Foam

De ‘groene’ lijmen, kitten en een PU-schuim van Bostik zijn voor alle toepassingen in de bouw. Zonder oplosmiddel en met de hoogste emissiecertificeringen. Ze voldoen aan één of meerdere internationale kwaliteits- en milieukeurmerken

Alle 8 producten uit de Premium Aware lijn is de uitdamping van de stoffen minimaal schadelijk.

  • De lijm verliest maximaal 2,5% van haar gewicht door uitdamping.

Op de markt zijn oplosmiddelhoudende lijmen verkrijgbaar die na gebruik en uitharding tot wel 45% verdampen. Dat zijn de vluchtige organische stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor mens en milieu door inademing of luchtverontreiniging.

Inspiratie

Verduurzamen Schoolgebouwen

Voor studententeams die de opdracht hebben om een schoolgebouw (en de omgeving) toekomstbestendig te maken. De school van de toekomst waarin leerlingen beter presteren en leerkrachten minder stress ervaren én een lager ziekteverzuim hebben. Het gaat vaak om hele kleine dingen waar je naar moet gaan kijken en het is belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

De vraag die je vooral voor ogen moet houden in de duurzaamheidsopgave is: wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig? Hiervoor liet Platform31 een rekentool maken, waarbij de fysieke en financiële gegevens van een schoolgebouw bij elkaar worden gezet, zodat kan worden gekeken of het mogelijk is om een bepaalde duurzaamheidsslag door te voeren. Zelf aan de slag met de rekentool? Kijk dan hier.

Kijk ook eens naar het Atlasgebouw op de TU Eindhoven dat het label Breaam outstandiging heeft gekregen.

Biosintrum, voor een klimaatvriendelijk en gezond binnenklimaat

Design Inspiratie