SMARTCirculair Toolkit – Biobased Bouwmaterialen

Biosintrum Friesland

Bart Sieben, programmamanager bij de gemeente Ooststellingwerf, raadt opdrachtgevers aan risico’s te nemen in hun keuze voor biobased. “Gewoon doen. Dat trekt innovaties aan.”

In deze toolkit Biobased Bouwen vind je o.m. hout, hennepbeton, stro, Fugiblokken, Bamboe, Biobased isolatiematerialen, Kalkhennep en meer.

In de ontwerpen van de bouwopdrachten willen we de CO2-voetafdruk van de materialen zoveel mogelijk beperken. Daarom kiezen we zoveel mogelijk natuurlijke materialen en materialen die hergebruikt worden of kunnen worden.

Een gezond binnenklimaat

  • Bouwstoffen: Natuurlijke en eerlijke materialen zonder afgifte van gifstoffen. Geurneutraal en geluidwerend.
  • Ruimteklimaat: Damp open gevels met warmteopslag. Voldoende ventilatie en aangename stralingswarmte. Beperking van stralingsvelden.

 

 

Biobased Bouwmaterialen

HennepBeton

HennepBeton voor raam/deurkozijnen

Strotec prefab met stro

strotec prefab met stro

Lucht dicht – damp open prefab afgewerkt met leem van Strotec zorgen voor veel vrijheid in het ontwerp, lage bouwkosten, weinig installatie nodig en een gezond binnenklimaat

De Columbuswoning staat voor biobased, veel ontwerpvrijheid en een snel bouwproces.

Nog een aanbieder in de Achterhoek

Straw Blocks Systems

Straw Blocks heeft machines ontwikkeld die hoogwaardige dragende prefab stro-elementen fabriceren die te vergelijken zijn met houtskeletbouw met een vulling van stro. LegoWise en in alle maatvoeringen: ecologisch, energieneutraal, gezond en comfortabel!

 

HOUTEN BALKEN, PLANKEN, VLOERPLATEN, GEVELPLATEN

Romsdal Folk Museum, Noorwegen

FSC Hout

Door beton en staal te vervangen door FSC-hout neemt de CO₂-uitstoot in de bouwsector af met meer dan 30%. Zelf als opdrachtgever, bouwbedrijf of houtleverancier de impact van FSC-hout in uw project meten?

Bereken met de FSC Impactcalculator en Bosberekentool het effect van je keuze voor hout als bouwmateriaal op het Klimaat en de Biodiversiteit.

Houten balken
gevel, wand en plafond

Fungiblokken van graanschillen

The living Hy-Fi in New York is gemaakt van graanschillen

 

In 2014 heeft architect David Benjamin in New York het gebouw ‘The living Hy-Fi’ gerealiseerd. Het gebouw is helemaal opgetrokken uit fungiblokken van graanschillen. Na montage van de blokken groeiden deze verder aan elkaar vast, om de torens meer stijfheid te geven.

Bamboe

Bamboe wordt in Azië al eeuwen gebruikt als constructiemateriaal. In Noordwest-Europa krijgt het pas de laatste decennia de aandacht. In Nederland wordt ook bamboe geproduceerd.

Biobased isolatiemateriaal

Mycelium

Tijdens de groei van schimmels op vezelige en voedzame restmaterialen uit de landbouw wordt een dicht netwerk van mycelium gevormd. Dit groeien vindt plaats in een mal en wordt beëindigd door het onder druk verhitten van de blokken. Afhankelijk an de soort mycelium, vezels en voedsel en de druk, kunnen de materialen hard zijn maar ook rubberachtig.

Kalkhennep (eventueel met vlas)

Met kalkhennep, een mengsel van kalk en de houtige delen van de hennepsteel kunnen buitenmuren, wanden en zelfs daken worden geïsoleerd. Kalkhennep heeft een interessante vochtregulerende werking, waardoor een comfortabel en gezond binnenklimaat te bereiken is. Kalkhennep is los te verwerken maar er zijn ook kalkhennepstenen en het is te prefabriceren met bijvoorbeeld een hout-skeletconstructie. Vlas kan het materiaal versterken.

Link naar de productencatalogus van Isohemp

Riet, stro en wieren

Riet, stro en wieren mogen dan al eeuwenoud zijn, ze waren enigszins in de vegetelheid geraakt. Het zijn stuk voor stuk lokale, duurzame producten met een lange levensverwachting. Ze reproduceren zich elk jaar en kunnen worden gedroogd door de zon en de wind. Daarnaast isoleren ze, zijn ze brandveilig te maken en hebben ze goede akoestische eigenschappen.

Video

Het ‘Aardenhuis’ van Martin Rauch

Martin Rauch heeft bekendheid gekregen door een techniek te gebruiken die bekend staat als “geramde aarde” om kachels, muren, vloeren en hele huizen te maken, waaronder zijn eigen villa die op een heuvel in Oostenrijk is gebouwd.

 

Toegevoegde waarden biobased isolatiemateriaal

  1. Sterk, stijf en licht
  2. Trilling, impact en kaoestiek
  3. Gezondheid, well-being
  4. Thermohygrisch: warmte- en vochtabsorberend
  5. Minimale milieubelasting
  6. Lange levensduur, brandwerend
  7. Eigenzinnig, vormvrij natuurlijke uitstraling

Nog meer isolatiemateriaal

Wat is geëxpandeerde kurk?

Elke 10 jaar wordt de schors van de kurkeik ‘geschild’. Vervolgens wordt de schors in korrels gebroken en geëxpandeerd door oververhitting met stoom. Tijdens die verhitting komen natuurlijke harsen vrij die de korrels binden, maar ook stoffen (suberine en was) die de geëxpandeerde kurk tegen rot beschermen.

Hoe zit het met Bio-Plastic?

Bioplastics zorgen in veel gevallen namelijk voor een forse CO2-reductie ten opzichte van hun fossiele tegenhangers. Een kanttekening is daarbij wel op zijn plaats: de CO2-reductie die met bioplastic te behalen is, varieert enorm. In sommige gevallen leidt het gebruik van bioplastic zelfs helemaal niet tot CO2-reductie.

De CO2-reductie varieert van 0 tot 80%, afhankelijk van het type bioplastic en (met name) de toepassing ervan.

Lees hier alles over de verschillende soorten bioplastic die wel en niet afbreekbaar zijn

 

Design Inspiratie

Biosintrum, voor een klimaatvriendelijk en gezond binnenklimaat

Design Inspiratie

Interieur

Park 20|20 Hoofddorp is nagenoeg 100% circulair

Milieuvriendelijk brandvertragend impregneren

Hout en plaatmateriaal, in voor publiek toegankelijke gebouwen, moet voldoen aan een brandveiligheidklasse. De nieuwe Europese  EU-norm is EU-norm 13501-1 klasse B, s2 & d0 classificatie voor Lariks, Western Red Ceder, Vuren Multiplex, Grenen en Beuken.

Hout kan geïmpregneerd worden met boorvrije, brandvertragende zouten middels de vacuüm-druk methode. Als hout autoclaaf (vacuüm druk cabine) brandvertragend geïmpregneerd is, voldoet het aan Euroklasse-B volgens NEN EN 13501-1. Ook als het afgewerkt wordt met moderne, matte verfsystemen voor binnen- en buitentoepassingen, wordt Euroklasse-B behouden.

Als brandvertragend geïmpregneerd hout wordt toegepast in een buitenomgeving, moet hout afgewerkt worden. Bij binnentoepassingen is dit niet noodzakelijk.

Inspiratie op het Pinterest Bord

https://nl.pinterest.com/tnolten/smartcirculair/

SMARTCirculair Toolkit