Alles over circulair beton

Circulair beton

Miscantus beton kun je printen

Miscantus beton kun je printen

Dat beton een CO2 verslinder is, dat weten we natuurlijk wel. Maar gelukkig zijn er veel ontwikkelingen die de traditionele cement – lijmstof voor beton – vervangen of deels vervangen door CO2 vriendelijke grondstoffen. Zoals natuurlijke vezels, vliegas en bacterien. Op deze pagina gaan we nieuwe ontwikkelingen in de beton bijhouden.

Er is meer …

  1. Dit is een publicatie van Het Betonhuis die ook ingaat op duurzaam circulair beton
  2. Bekijk ook de pagina met gastlessen en masterclasses. Daarin vind je een gastles van de BetonVereniging over de verschillende duurzame betonsoorten

 

Soorten wapening

3D animatie van geprint beton gebouw in Teuge

Er zijn drie manieren te onderscheiden, die ook gecombineerd kunnen worden:

  1. met traditioneel betonstaal
  2. met voorspanning
  3. of (minder voorkomend) met staal-, koolstof-, glas- of textielvezels

Slankere constructies vragen om een ander wapeningsontwerp. Met 3D-printen van beton is bekistingsmateriaal overbodig.

NIEUW ONDERZOEK

Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE)

Zeeschelpen vervangen zand in beton

Zeeschelpengrit leverde in een onderzoek positieve resultaten op: hoe meer zand door grit werd vervangen, hoe hoger de druksterkte blijkt te zijn. Er is vervolgonderzoek nodig maar zeeschelpen lijken veelbelovend.

Bio-Bound Beton met Olifantsgras

We doen al heel lang staal of kunststofvezels in beton. Waarom dan geen natuurlijke vezels? Daarmee heb je veel minder belasting op het milieu. Bio-Bound bindt beton met Miscanthus (Olifantsgras) ipv met het CO2 verslindende cement

Bio-Bound
Jaap Schotanus

Circulair beton met geopolymeer

Voor de betonnen vloer is het cement vervangen door een geopolymeersysteem van SQAPE Technology

Beton is in vele sterktes samen te stellen, van normale tot (zeer) hoge en ultra hoge sterkte. Op dit moment zijn sterkteklassen tot en met C90/105 opgenomen in de voorschriften Beton (NEN-EN 206/NEN 8005).

Dubbel duurzaam beton met de Liberator

Youri Rutte, directeur van de Rutte Groep zorgt voor dubbel duurzaam beton. Niet alleen wordt beton gerecycled met de ‘Liberator’, schoon transport zorgt ervoor dat de vervoersfootprint ook significant kleiner wordt

Rutte Groep

Youri Rutte

Beton gemaakt van Bacteriën herstelt zichzelf

Een gebouw met scheuren in de wand? Srubar ontwikkelde beton waar levende cyanobacteriën in zitten die vanzelf scheuren repareren. Beton begint met zand. Daar wordt vervolgens gelatine aan toegevoegd om te zorgen dat er voldoende vocht en voedingsstoffen in zitten. Het laatste ingrediënt van het mengsel is een flinke hoeveelheid cyanobacteriën van het geslacht Synechococcus. Het beton is net zo stevig als normaal beton, maar bevat levende materialen. Dit geeft de stenen niet alleen de mogelijkheid om zichzelf te herstellen, maar ook om te reproduceren.

Wil Srubar

Bioclear Earth in Groningen maakt het levende beton al

Beton met gemalen hoogovenslak

Het gebruik van gemalen gegranuleerde hoogovenslak in beton maakt beton duurzamer tegen de indringing van chloride en beter bestand tegen de aantasting van sulfaten, zeewater, zuren en alkaliën. De lagere hydratatiewarmte maakt de toepassing zeer geschikt voor grote massieve betonconstructies.

De kans op ongewenste scheurvorming wordt hierdoor aanzienlijk verkleind.

ENCI Rotterdam