Zwitserland | 100 meter hoogbouw in hout

Zwitserland | 100 meter hoogbouw in hout

In Zwitserland verrijst een 100 meter hoogbouw project in hout. Het is Deense architecten gelukt om dit hoogbouw complex met 32 verdiepingen te ontwerpen met een dragende constructie in hout.

Zwitsers Paradepaardje

Dit project is een mijlpaal in de bouw van houten gebouwen. Dat is het niet enkel omdat de constructie 100 meter boven de grond uitsteekt (een record voor woongebouwen met een dragende houten constructie), maar ook omdat het innovatieve bouwsysteem het gebruik van hout als natuurlijke vervanger voor beton introduceert.

Buis-in-buis systeem

Het systeem vervangt de betonnen kern door hout, dat lichter en sterker is, via een constructie die gekend is als een buis-in-buis systeem.

  • De eerste koker vormt de gevel en een deel van het draagsysteem. Dit is een constructierooster met kolommen van balken van 40 bij 90 cm, waarbij de verbindingen met een stalen staaf aan elkaar zijn bevestigd.
  • Binnenin de buis bevindt zich een buis die lijkt op die in de kern.

Het gebruik van structureel multiplex, waardoor de sterkte van de balken ongelooflijk hoog is, en de integratie van het space frame en het buis-in-buis systeem is evenwel een nieuw concept

Demontabel

Deze hoogbouw in hout zorgt voor een CO2-reductie van 30 tot 50 procent minder uitstoot vergeleken met gegoten beton. Daar komt nog bij dat alle verbindingen en de gevel demonteerbaar zijn, wat betekent dat het hele gebouw uit elkaar kan worden gehaald en ergens anders kan worden gebruikt.

Energieneutraal

  • Zonnepanelen op het dak zorgen voor de benodigde elektriciteit
  • Een aansluiting op het warmtenet zorgt voor voldoende beschikbare warmte

De bouw is gestart. De toren zal naar verwachting in 2026 voltooid en bewoonbaar zijn in Winterthur nabij   Zürich.

Consortium

De toren is ontworpen door het Deense bedrijf Schmidt Hammer Lassen Architects in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Implenia en het Swiss Federal Institute of Technology of Zürich

Lees ook