[ssba]

Sara Kulturhus | 75 meter houten hoogbouw in Zweden

Sara Kulturhus Zweden: Mijlpaal in houten hoogbouw (70 meter)

Sara Kulturhus Zweden: Mijlpaal in houten hoogbouw (70 meter)

Het Sara Kulturhus in het noorden van Zweden telt 20 verdiepingen en is 75 meter hoog. Van hout! Het Kulturhus is ontworpen door bureau White Arkitekter en bevat o.a. een concertzaal, spa en een hotel. Een mijlpaal van houten hoogbouw. 

Sara Kulturhus

Grappig toch dat je in het Zweedse Kulturhus synoniemen ziet in het Fries want ook daar heet zoiets een Kultuer Hûs. Dat daar gelaten is dit symbool van bouwen met natuurlijke materialen vernoemd naar de Zweedse topschrijfster Sara Lidman. De makers zijn geïnspireerd door het idee om een object te creëren waarin cultuur en ontspanning elkaar ontmoeten. Hier zullen o.a. inspirerende bijeenkomsten, tentoonstellingen, concerten, spektakels en banketten gaan plaatsvinden. Sara Kulturhus wordt een dynamische ruimte voor inwoners van de stad en gasten uit heel Zweden en verder.

Cultuur/congrescentrum en hotel

Het gebouw bestaat uit twee delen:

  1. Een laag gedeelte van vier verdiepingen met 6 conferentie- en entertainmentzalen voor meer dan 3.200 personen
  2. Een toren van 80 meter hoog met 250 luxe hotelkamers, een restaurant met panoramisch uitzicht en een spa.

Cultuur- en Congrescentrum met een gezond binnenklimaat

Bouwen met hout

Het gebouw wordt hoofdzakelijk gebouwd met hout, aluminium en glas en sluit aan bij de strategie van de gemeente Skellefteå om te bouwen met hout. De Scandinavische traditie van bouwen met hout komt hier samen met de nieuwste technische oplossingen, waardoor de investering een toonbeeld is geworden van duurzaam ontwerpen en groen bouwen.

  • Het onderste deel van het gebouw, waarin het cultureel centrum is ondergebracht, is gemaakt van geprefabriceerd hout dat is versterkt met betonnen platen die het gewicht van de toren verdelen.
  • De beglazing is uitgevoerd in het systeem MB-SR50N HI+ van ALUPROF dat speciaal voor dit project is aangepast.
  • De gevel in het lagere gedeelte van het gebouw is gemaakt in het systeem MB-SR50N HI+ dat kan worden uitgerust met glaspakketten tot 1100 kg, waardoor een fantastisch panoramisch uitzicht bereikt kan worden.

Naast de esthetische kwaliteiten garandeert het ontwerp duurzaamheid en sterkte van de constructie.

De gevel met stijlen en dwarsbalken is geïsoleerd met polyethyleen dat een bijzonder goede thermische (Uf vanaf 0,59 W/m2K) en akoestische isolatie oplevert en daarnaast de montage van de gevel vereenvoudigt. Verder beschikt het systeem MB-SR50N HI+ over een certificaat van het instituut PHI Darmstadt van de hoogste klasse A+. Het wordt daarom aanbevolen bij de bouw van passieve objecten.

Dubbele huid

Het hotelier het Sara Kulturhus is opgebouwd uit geprefabriceerde, houten kamermodules met panoramische beglazing die het hemelgewelf weerspiegelt. Hierdoor lijkt het alsof de toren vrij boven het cultureel centrum zweeft. Het onderscheidende kenmerk van de gevelconstructie is de zogeheten dubbele huid die de energie-efficiëntie van het object verhoogt. De gevel van het cultureel centrum bestaat uit dubbele beglazing, waardoor het lijkt op te gaan in de omgeving.

  • De buitenste laag is gebaseerd op het systeem MB-SW55 dat speciaal voor dit project is ontworpen en de BVB-milieucertificering en de classificatie GOLD/BREEM SE heeft verkregen.
  • De drievoudige beglazing aan de binnenzijde is gemaakt in het systeem MB-86 SI dat wordt gekenmerkt door een hoge profielsterkte en goede thermische isolatie (Uf vanaf 0,92 W/m2K).

Internationale prijswinnaar

Het ontwerp van het Sara Kulturhus heeft de prijs MIPIM Architectural Review Future Projects Awards gewonnen op het internationale evenement voor Wood Architecture in Cannes (Frankrijk). Het was ook genomineerde voor het World Architecture Festival 2018 en MIPIM Awards 2018 in de categorie Best Futura Project.

Bureau White Arkitekter over de prijs:

The award is proof that here in Sweden we are capable of producing large and sustainable buildings in wood with architecture of outstanding international quality. Rising to 20 storeys, Sara Cultural Centre is the world’s tallest wooden building in terms of floors and evidence of the expertise that the Swedish wood industry possesses. The accolade shows that we have made huge advances in wood construction in Sweden, says Alexander Nyberg, who is responsible for the Nordic region’s biggest architecture magazine Trä! and a jury member for the International Award for Wood Architecture.

Lees ook