LuchtDicht en DampOpen Bouwen voorkomt gezondheidsproblemen

LuchtDicht, DampOpen Bouwen

Bouwen met Natuurlijke materialen, en dan natuurlijk LuchtDicht en DampOpen

LuchtDicht bouwen is een prima ontwikkeling maar het vocht moet wel uit het huis of gebouw kunnen want anders kan dit leiden tot enorme gezondheidsproblemen.

Dus LuchtDicht en DampOpen! Dat is het motto. En dat kan uitstekend, juist door te bouwen en te isoleren met natuurlijke (biobased) bouwmaterialen.

Duitsland kijkt met verbazing naar Nederlandse bouwontwikkelingen waarbij we met goedkope chemische isolatiematerialen zoals EPS, PIR en PUR het hele huis of gebouw hermetisch afsluiten. Sterker nog, er zijn gebouwen waarbij de ramen niet eens meer open kunnen!

En dan moet zo’n ventilator op het dak zorgen voor voldoende ventilatie? En wat nou als de ventilator (vaak op zolder) niet of onvoldoende werkt? Dan krijg je vocht in huis. Veel vocht!

Ons vochtverlies

In principe verlies je ’s nachts ongeveer net zo veel vocht als overdag. Door zweten, maar ook door kwijlen. Ga maar eens een nacht op een plastic kussen liggen. Een voorzichtige schatting is een liter per dag per persoon. Er zijn ook ‘geleerden’ die beweren dat je ’s nachts alleen al bijna 2 liter vocht verliest.
Zweten doe je overdag ook, maar dat verdampt makkelijker. Daarnaast verlies je veel vocht met de lucht die je uitademt. Dus zonder rekening te houden met koken en huisdieren, verliest een gezin met 2 kinderen al snel 4 tot 8 liter per dag. Als dat vocht niet weg kan druipt het op een gegeven moment zo van de muren af.

Bovendien: die PIR’s en PUR’s zijn – vanwege de chemische, vluchtige stoffen – zo slecht voor je gezondheid dat ze in Duitsland al verboden zijn.

DampOpen bouwen met natuurlijke materialen

De oplossing is simpel; DampOpen bouwen met natuurlijke, hergroeibare bouwmaterialen.

Zo is er onder andere gebruik gemaakt van Holz100 in het Cradle2Cradle stadhuis van Venlo. Het enige waar rekening mee gehouden dient te worden is de DampOpen afwerking. Hier zijn inmiddels veel mogelijkheden voor beschikbaar. Natuurlijk houten gevelbekleding, DampOpen stuc van bijvoorbeeld leem maar ook bakstenen of steenstrips zijn gewoon DampOpen.

Binnen liever niet alle buiten wanden zichtbaar naaldhout? Gewoon een kwestie van damp open stuc of verf toepassen. Uiteindelijk kun je het zelfs op beton laten lijken, maar dan wel een beton dat ademt en veel langer warmte vast houdt.

Hout

  • Gevelelementen van kruislaags hout zijn te vergelijken met pre-fab beton elementen. Ze zijn samengesteld uit naaldhout (meestal Vuren) planken en balken die om-en-om horizontaal, onder 45 graden en verticaal geplaatst worden en verbonden worden met grote deuvels om verlijming te voorkomen en het open karakter van hout te behouden.
  • Massief onverlijmd hout bezit een extreem vermogen om warmte vast te houden en om vocht te geleiden. Het principe is te vergelijken met een Gore-Tex jas; de warmte blijft binnen, maar overtollig vocht kan (langzaam) afgevoerd worden.
  • Ook voor hoogbouw is Holz100 kruislaags hout uitermate geschikt.

SLIMCirculair Video over Holz100