Testimonials

Een greep uit de Reviews op de Energie- en de Bouw OntwerpChallenge van Stichting SMARTCirculair. De eerste editie startte in september 2018. De vierde editie start in sept. 2021.

 

Anne-Marie Rakhorst, Duurzaamheid.nl

Anne-Marie Rakhorst was dagvoorzitter tijdens de finale 2020:

“Ik vond de teams weer waanzinnig knap. Zie heel veel mensen om me heen die dit echt nooit gaan snappen, wat zij allemaal wel goed doen en snappen.”

 

Ger van der Zanden, SBS Smart Building Design

Skype gastles Noorderpoort College Stadskanaal over circulair bouwen:
“Ik vond het erg leuk om kennis over te dragen op jullie super gemotiveerde studenten.”

 

Charles Nijssen, Provincie Overijssel

“Ik vind het vooral belangrijk dat hier ook daadwerkelijk aan opdrachten wordt gewerkt die er toe doen. Het verse bloed vandaag tijdens de SMARTCirculair Excellencedag en de enorme energie, draagt bij aan circulaire oplossingen in de praktijk.”

 

Ruud Koornstra, SMARTCirculair juryvoorzitter

“Het is wel een game, een spel, maar geen spelletje. Het is een serieuze aangelegenheid waar we mee bezig zijn. De aarde staat in de fik. De kangoeroes ontmoeten de ijsberen. Daar moeten we iets aan doen.”

 

Naomie Montenegro Navarro, TNO

“Samenwerking tussen onderzoek en de SMARTCirculair studenten en bedrijven die het gewoon doen is nodig voor een gezonde, groene toekomst.

 

Dirk de Jong, Ministerie van Landbouw

“Het moet interessant en opschaalbaar zijn. Er is 100 miljoen uitgetrokken voor het verduurzamen van woningen en 300 miljoen voor NOM Woningen. De bouwagenda heeft ikoonprojecten nodig maar het gaat allemaal zo traag.”

 

Hein van Tuyl, EPEA

“Het moet industrieel, flexibel en demontabel zijn. Andere criteria die we nodig hebben om op te schalen zijn: Exact, meetbaar en vergelijkbaar. Rest de vraag: Welk juridisch risico loop ik?”

 

Arjan de Bruin, Van de Meer & Van Tilburg

“We hebben geen kenniscentrum nodig. Wat we nodig hebben zijn creatieve jonge honden en een innovatiehub.”

 

Thomas Rau, architect en oprichter Madaster

“We hebben een uitdaging: we moeten naar schaal en snelheid. Bedrijven, onderwijs en overheden moeten kijken naar de gezamenlijke impact. We zijn al ongelooflijk ver gekomen. De komende tien jaar gaat dat versnellen.”

 

Eddy Gruppen, ROC Twente

“Het was een mooie en inhoudelijke bijeenkomst. Mooi om te zien hoe de jongelui aan de slag gaan met circulariteit en de bevlogenheid.”

 

Loes, Smart Circulair 2050 team Hengelo

“Vooral de workshop van Kim van der Leest vond ik zeer interrestant. Het ging over het gebruik van groen in onze omgeving door middel van planten en wat voor een effect het heeft op de mens. Dit kunnen we zeer goed toepassen in ons project.”

 

Niek Smart Circulair 2590 team Hengelo

“Mijn workshop van Insert markplaats was erg interessant want ik kan de insert marktplaats toepassen in ons project. Deze website en de ideeën van het bedrijf sluiten hier erg op aan en daardoor kunnen wij materialen vinden om te gebruiken bij het project in Borne.”

 

Kim van der Leest (branchevereniging VHG)

Terugkijkend op een geslaagde bijeenkomst. Merkte enthousiaste docenten en studenten voor het groene levende gebouw. Fijn veel belangstelling. Leuk om te zien dat de studenten zelf ook al bezig zijn met combinaties maken met levend groen in hun projecten.

 

Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter SBB – FME

“Wie zijn allemaal de leerling van de toekomst. Door challenges als SMARTCirculair laten studenten zien wat ze kunnen en krijgen ze zoveel meer zelfvertrouwen. Tijdens hun stage vertellen ze leidinggevenden en medewerkers hoe ze het beter zouden kunnen doen. Nederland is meer dan ooit gebaad bij nieuwe slimme coalities.”

 

Anne-Marie Rakhorst, Duurzaamheid.nl

“SMARTCirculair zorgt voor enorm veel energie, innovatiekracht en levert honderden young professionals op. 10% van het innovatiebudget zou Nederland moeten besteden aan de jeugd. Zij denken in kansen, hebben vrije geesten en komen met prachtige vernieuwende oplossingen die Nederland en de wereld groen en gezond maken.”

 

Raoul Vleugels, architect en jurylid

“Perfect dat deze challenge gericht is op MBO studenten want er is een schrijnend tekort aan mensen met gezond verstand die zo waanzinnig veel kunnen!”

 

Tanja Nolten, SMARTCirculair

Studenten worden niet gehinderd door klassieke conventies, zij komen met nieuwe ideeën en concepten!

 

Jan van Stratum, directeur Strukton

” De landelijke excellencedag was een leuke en leerzame dag. Enthousiaste studenten dus prima.”

 

Dirk-Jan Drost, docent Da Vinci College

“We hebben niet alleen een prijs binnengesleept. Het is ook mooi onderwijs geweest.”

 

Fries Heinis, directeur Bouwend Nederland

“Uit gesprekken met teams, docenten, opdrachtgevers en betrokken bedrijven bleek dat SMARTCirculair in toenemende mate aandacht en bewustwording voor circulariteit op een concrete en positieve manier in gang zet. Werken aan duurzaamheid en circulariteit is van groot belang voor ons allemaal. Hoe meer scholen daarbij betrokken zijn, hoe beter.”

 

En nog tientallen andere testimonials