Testimonials

Een greep uit de Reviews op de Energie- en de Bouw OntwerpChallenge van Stichting SMARTCirculair. De eerste editie startte in september 2018. De vierde editie start in sept. 2021.

Juryvoorzitter Ruud Koornstra

“Zorg dat je je project gaat realiseren. Het is zo ongelooflijk belangrijk. Elke nacht slapen er 8500 kinderen in de daklozenopvang. Dat kan door te bouwen in de natuur maar ook door binnenstedelijk te bouwen. Dat laat team Rijn IJssel Arnhem zien.Wij waren onder de indruk. We waren streng bij jullie jurering. Jullie zijn 2e jaars studenten. Het gaat over realisatie. Wij denken dat dit er gaat komen. En dat moet ook!”

 

Dave van den Berg, docent Bouwkunde Rijn IJssel Arnhem

“Ik ben heel erg trots op deze jongens. Vooral omdat ze hebben laten zien hoe het moet en waar het om gaat in de bouw. Daar ben ik voor. Dat wil ik ze meegeven.”

 

Rijn IJssel studententeam, winnaars Bouw OntwerpChallenge 2021

“Ik zag de presentaties. Dacht dat we misschien wel een special Award mee naar huis konden nemen. En nu hebben we de hoofdprijs!. Ik ben heel trots op Jelmer en Enis, zij hebben heel hard gewerkt. En op de hele klas natuurlijk. We gaan het vieren.”

Yunus Karadimir, 2e jaars bouwkundestudent Rijn IJssel

 

Team Technova_Smartcirculair uit Ede

“We zijn blij dat we een heel mooi project hebben mogen neerzetten. We hebben er enorm van genoten, veel geleerd, nieuwe connecties gelegd met verschillende bedrijven en partijen. Het was hartstikke leuk.”

 

Coen van Rooyen, jurylid Haalbaar en Opschaalbaar. Constructief en Financieel

“Onthoud wat je vandaag geleerd want we hebben circulair bouwen absoluut nodig. Team Noorderpoort, jullie hebben natuur toegevoegd met jullie ontwerp. Jullie versterken de natuur en  leveren kwaliteitsbouw. Dat is een heel groot compliment waard”

 

Mark van der Pijl, docent bouwkunde Noorderpoort College

“We hadden 1 meisje in de groep. Ze was altijd zo timide. Op advies van Tanja heb ik haar gestimuleerd om te presenteren tijdens de finale van de Bouw OntwerpChallenge. En moet je kijken hoe professioneel ze daar op dat podium stond. Dat vergeet ze nooit meer!”

 

Martine van de Bilt – CBilt.nl

“De jonge generatie kan een sleutelrol hebben in het vormgeven in de toekomst. Dat is de reden waarom we dan ook willen deelnemen als partij met jullie organisatie SMARTCirculair.”

 

Satish Madhai, teamcaptain Techniek College Rotterdam

“We hebben een mooi project. Als ik langer de tijd had gehad, had ik de tijd gehad om nog meer te onderzoeken.”

 

Juryvoorzitter Ruud Koornstra

Juryvoorzitter Ruud Koornstra over het winnend studententeam van Rijn IJssel 2021:

“Dit zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken.”

 

Dima, student Techniekcollege Rotterdam 20-21

“We kunnen niet blijven vernietigen. Dat is gewoon geen optie!”

 

Sven Jense, jurylid Natuurinclusief, klimaatpositief

“Team Technova_Smartcirculair uit Ede is erin geslaagd om de verbindingen te leggen. Ver op de wereld met heel dichtbij. De grote problemen met elkaar te combineren zoals de voedselproblematiek, de CO2 opslag in het gebouw in een toonaangevend ontwerp.”

 

Raoul Vleugels, jurylid circulair ontwerpen

“Het plan voor klimaatadaptief inrichten van het marktplein in Hengelo was erg indrukwekkend. Daarmee heeft het studententeam van het ROC van Twente absoluut deze special Award gewonnen.”

 

Mark van der Pijl, docent bouwkunde Noorderpoort College

“Onze studenten legden de ontwerpen voor het paviljoen voor aan een architect. Die zei dat de combinatie PV en Groen Dak niet kon. Toen vertelden ze dat ze net een gastles hadden gehad en dat het juist een uitstekende combinatie was. Leren, professionaliseren en communiceren!”

 

Peter van der Geest, docent Mechatronica – Friesland College

“De leerervaring is enorm geweest. Van alle projecten die we doen in dit curriculum is de Energie OntwerpChallenge de hoofdprijs voor onze studenten. Ze zijn zo gegroeid. Dit zijn ervaringen die ze niet gaan vergeten.”

Anne-Marie Rakhorst, Duurzaamheid.nl

Anne-Marie Rakhorst was dagvoorzitter tijdens de finale 2020:

“Ik vond de teams weer waanzinnig knap. Zie heel veel mensen om me heen die dit echt nooit gaan snappen, wat zij allemaal wel goed doen en snappen.”

 

Ger van der Zanden, SBS Smart Building Design

Skype gastles Noorderpoort College Stadskanaal over circulair bouwen:
“Ik vond het erg leuk om kennis over te dragen op jullie super gemotiveerde studenten.”

 

Charles Nijssen, Provincie Overijssel

“Ik vind het vooral belangrijk dat hier ook daadwerkelijk aan opdrachten wordt gewerkt die er toe doen. Het verse bloed vandaag tijdens de SMARTCirculair Excellencedag en de enorme energie, draagt bij aan circulaire oplossingen in de praktijk.”

Mark van der Pijl, docent bouwkunde Noorderpoort College

“Van de workshops tijdens de Excellencedag en de maatwerk gastlessen die SMARTCirculair organiseert, leren onze studenten ongelooflijk veel. Juiste onderwerp op het juiste moment, geweldig!”

 

Jan van Boekel, directeur Techniek Rijn IJssel Arnhem

“Ons team heeft de Bouw OntwerpChallenge gewonnen met 2e jaars in 2021. Het is ongelooflijk wat een energie dat aan de school en aan de afdeling Bouwkunde geeft. Fantastisch!”

 

Ruud Koornstra, SMARTCirculair juryvoorzitter

“Het is wel een game, een spel, maar geen spelletje. Het is een serieuze aangelegenheid waar we mee bezig zijn. De aarde staat in de fik. De kangoeroes ontmoeten de ijsberen. Daar moeten we iets aan doen.”

 

Dion Douwsma | Planeet in Actie

“Ik geloof dat onze jongste generaties een sleutelrol hebben in het vormgeven onze toekomst.”

 

Naomie Montenegro Navarro, TNO

“Samenwerking tussen onderzoek en de SMARTCirculair studenten en bedrijven die het gewoon doen is nodig voor een gezonde, groene toekomst.

 

Juf Wanda | Escamp University

“10 kinderen in 2 teams stonden in de finale van de Energie OntwerpChallenge. Wat een prestatie. Het zijn 10/11 jarigen die aan het Escamp zaterdagprogramma meedoen. Ze hebben elkaar (en ons juffen) nog nooit in het echt gezien, ons ook niet door de Covid lock down. We moesten online samenwerken en kijk nou eens wat een resultaat. Echt waanzinnig knap!”

 

Dirk de Jong, Ministerie van Landbouw

“Het moet interessant en opschaalbaar zijn. Er is 100 miljoen uitgetrokken voor het verduurzamen van woningen en 300 miljoen voor NOM Woningen. De bouwagenda heeft ikoonprojecten nodig maar het gaat allemaal zo traag.”

 

Hein van Tuyl, EPEA

“Het moet industrieel, flexibel en demontabel zijn. Andere criteria die we nodig hebben om op te schalen zijn: Exact, meetbaar en vergelijkbaar. Rest de vraag: Welk juridisch risico loop ik?”

 

Arjan de Bruin, Van de Meer & Van Tilburg

“We hebben geen kenniscentrum nodig. Wat we nodig hebben zijn creatieve jonge honden en een innovatiehub.”

 

Thomas Rau, architect en oprichter Madaster

“We hebben een uitdaging: we moeten naar schaal en snelheid. Bedrijven, onderwijs en overheden moeten kijken naar de gezamenlijke impact. We zijn al ongelooflijk ver gekomen. De komende tien jaar gaat dat versnellen.”

 

Anne-Marie Rakhorst | Duurzaamheid.nl

“Ik vond de teams weer waanzinnig knap. Zie heel veel mensen om me heen die dit echt nooit gaan snappen, wat zij allemaal wel goed doen en snappen.”

 

Joshua Gayoso, studententeam ROC Amsterdam

“Ik ben erg dankbaar dat ik met de challenge mocht meedoen. Het heeft mij zoveel inzicht gegeven. Over mijn studie, de circulaire bouw, hoe ik om ga met anderen, hoe ik moet netwerken en niet bang zijn om met mensen uit onderzoek en bedrijfsleven in gesprek te gaan en hoe ik het beste met anderen kan samenwerken.”

 

Henk Verschuuren, Antea Group

“N.a.v. de ontwerp/bouwwedstrijd in 2019 heb ik één van de studenten van team Amsterdam benaderd. Zijn projectteam had het recyclecentrum voor de gemeente Amsterdam ontworpen. Hij heeft bij mij een half jaar stage gelopen. We waren onder de indruk van de creativiteit en kennis van deze MBO-er.”

 

Andre Beukers | E-trucks Europe

“Als je denkt dat het kan, dan moet je het ook doen! Massa = Kassa!”

 

Eddy Gruppen, ROC Twente

“Het was een mooie en inhoudelijke bijeenkomst. Mooi om te zien hoe de jongelui aan de slag gaan met circulariteit en de bevlogenheid.”

 

Loes, Smart Circulair 2050 team Hengelo

“Vooral de workshop van Kim van der Leest vond ik zeer interrestant. Het ging over het gebruik van groen in onze omgeving door middel van planten en wat voor een effect het heeft op de mens. Dit kunnen we zeer goed toepassen in ons project.”

 

Niek Smart Circulair 2590 team Hengelo

“Mijn workshop van Insert markplaats was erg interessant want ik kan de insert marktplaats toepassen in ons project. Deze website en de ideeën van het bedrijf sluiten hier erg op aan en daardoor kunnen wij materialen vinden om te gebruiken bij het project in Borne.”

 

Dirk-Jan Drost, Da Vinci College Hardinxveld-Giessendam

“SMARTCirculair heeft ons veel gebracht. De innovativiteit van onze studenten is extreem uitgedaagd. Ze hebben geweldig samen gewerkt, juist omdat het een ‘echte’ opdracht was. Een aantal studenten is heel erg boven zichzelf uitgestegen. Deze ontwerpwedstrijd biedt zoveel meer dan een normaal lesprogramma.”

 

Kim van der Leest (branchevereniging VHG)

Terugkijkend op een geslaagde bijeenkomst. Merkte enthousiaste docenten en studenten voor het groene levende gebouw. Fijn veel belangstelling. Leuk om te zien dat de studenten zelf ook al bezig zijn met combinaties maken met levend groen in hun projecten.

 

Stijn Warmenhoven, Youth4Climate

“Als de (Covid-19) crisis groot is, dan volgt Nederland de maatregelen van het kabinet. Dat kan dus ook voor de klimaatcrisis als het urgent genoeg is.”

 

Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter SBB – FME

“Wie zijn allemaal de leerling van de toekomst. Door challenges als SMARTCirculair laten studenten zien wat ze kunnen en krijgen ze zoveel meer zelfvertrouwen. Tijdens hun stage vertellen ze leidinggevenden en medewerkers hoe ze het beter zouden kunnen doen. Nederland is meer dan ooit gebaad bij nieuwe slimme coalities.”

 

Anne-Marie Rakhorst, Duurzaamheid.nl

“SMARTCirculair zorgt voor enorm veel energie, innovatiekracht en levert honderden young professionals op. 10% van het innovatiebudget zou Nederland moeten besteden aan de jeugd. Zij denken in kansen, hebben vrije geesten en komen met prachtige vernieuwende oplossingen die Nederland en de wereld groen en gezond maken.”

Mark van der Pijl, docent bouwkunde Noorderpoort College

“Normaal pakken studenten een half uur voor het einde van de les al hun tas in. Maar als onze studenten met de SMARTCirculair Challenge bezig zijn, moet de conciërge ze om 17.30 uur manen om te vertrekken omdat hij wil afsluiten!”

 

Raoul Vleugels, architect en jurylid

“Perfect dat deze challenge gericht is op MBO studenten want er is een schrijnend tekort aan mensen met gezond verstand die zo waanzinnig veel kunnen!”

 

Yvonne van Sark, Youngworks

“Onderschat de kracht van de jonge voorhoede als trendsetters niet! Jonge mensen pikken massaal trends op als veganisme en het delen van een auto of huis en dat sijpelt langzaam maar zeker ook door naar de jonge oudere. Jong zijn is een troefkaart die veel bewuster gespeeld kan worden.”

 

Tanja Nolten, SMARTCirculair

Studenten worden niet gehinderd door klassieke conventies, zij komen met nieuwe ideeën en concepten!

 

Jan van Stratum, directeur Strukton

” De landelijke excellencedag was een leuke en leerzame dag. Enthousiaste studenten dus prima.”

 

Dirk-Jan Drost, docent Da Vinci College

“We hebben niet alleen een prijs binnengesleept. Het is ook mooi onderwijs geweest.”

 

Fries Heinis, directeur Bouwend Nederland

“Uit gesprekken met teams, docenten, opdrachtgevers en betrokken bedrijven bleek dat SMARTCirculair in toenemende mate aandacht en bewustwording voor circulariteit op een concrete en positieve manier in gang zet. Werken aan duurzaamheid en circulariteit is van groot belang voor ons allemaal. Hoe meer scholen daarbij betrokken zijn, hoe beter.”

 

En nog tientallen andere testimonials