[ssba]

Jongeren kijken anders naar wonen

jongeren in wijk merwede utrecht

Jongeren kijken anders naar hun manier van wonen. Dat blijkt uit onderzoeken van o.a. de Gideons en ontwikkelaars als Firstmate. Jongeren zien zichzelf wonen, werken en ontspannen in hetzelfde gebied.

Bovendien staan jongeren erg open voor deelfaciliteiten op het gebied van vervoer (mobiliteitshub), gezamenlijk gebruik van bijvoorbeeld logeeraccommodatie.

Merwede Utrecht

Firstmate noemt het in haar onderzoek ‘mixed use’ waarin wonen, werken en lesure gecombineerd worden. Denk aan woningen, horeca, commerciële ruimtes voor bedrijven op het gebied van realty lifestyle, kinderopvang en retail. De wijk Merwede in Utrecht is zo’n voorbeeld van wat Utrecht noemt: ‘Verrassend Stadsleven’.

Jongeren

Jongeren willen graag dat locale ondernemers zich in hun gebied vestigen. Zij willen graag wonen in een autovrije of autoluwe gezonde wijk. Jongeren zien hun toekomst in een wijk waarin wonen, werken, verblijven en beleven in elkaar overvloeien. Zij eten en drinken steeds vaker buitenshuis, kiezen makkelijk voor deelvervoer zoals een elektrische fiets en scooter of het OV. Voor jongeren is alleen werken niet zaligmakend. Zij willen genieten en ontspannen. Een mix dus van woningen, horeca, locale retail, beleving en handige vervoersconcepten scoren dus hoog.

Flexibel circulair ontwerpen

Dat kan nog makkelijker met flexibel, modulaire gebouwontwerpen die daardoor makkelijker van functie kunnen veranderen en uitbreidbaar zijn als de gezinssituatie verandert. En er moet veel aandacht komen voor een groen/blauwe gebiedsinrichting die goed is voor de biodiversiteit, hittestress en waterberging.

Het advies van Firstmate

Zie de commerciële plint in het gebouw niet als wisselgeld van de exploitatiebegroting maar als kans om de locatie aantrekkelijker te maken. Daarmee vergroot de de waarde van het vastgoed.

Lees ook