Provincie Zuid-Holland | Het belang van de jeugd in de circulaire bouwtransitie

Gert-Willem van Mourik Transitiemanager circulair bouwen bij de Provincie Zuid-Holland

Biobased bouwen is een van de speerpunten van de Provincie Zuid-Holland. Reden voor de provincie om de SMARTCirculair challenge te steunen. Gert-Willem van Mourik, transitiemanager circulair bouwen werd blij van de veelheid aan biobased bouwmaterialen in de ontwerpen van de studententeams. Hij plaatst gelijk een kanttekening.

Gert-Willem van Mourik: ‘Circulair en biobased bouwen is hartstikke nodig. Maar weet dat de markt er nog niet is. Er moet nog heel veel gedaan worden. Bouwbedrijven moeten er aan wennen en daar kunnen jullie (lees SMARTCirculair studenten) een hele mooie rol in spelen. Dat vind ik mooi om te zien. Architecten zie je de stap al maken maar juist bouwbedrijven en partijen die materialen kunnen leveren kunnen nog heel erg geïnspireerd worden om ermee te gaan werken.’

Provincie Zuid-Holland

Van Mourik over de Zuid-Hollandse studententeams: ‘Ik zit gelukkig niet in de jury. Dat lijkt me een hele moeilijke taak maar helpen kunnen we altijd. We kunnen altijd kijken hoe we daarbij kunnen ondersteunen. We hebben een heel mooi netwerk dat de studententeams en hun opdrachtgevers verder kunnen helpen. Hij vindt de inspiratie en de ambitie van de studententeams prachtig en vraagt tegelijk om goed door te rekenen:

  • Wat is de impact van het materiaal dat is toegepast?
  • Lossen we het vraagstuk van losmaakbaarheid op?
  • Hoe ga je om met reststromen?

‘Daar kun je aan rekenen. Ik wil iedereen uitdagen voor de volgende SMARTCirculair editie om bovenstaande zaken goed door te rekenen. Dan weten we pas hoe circulair, biobased bouwen het verschil kan maken.’

Video

 

Dit zijn de inzendingen van de Zuid-Hollandse studententeams

 

Maquette van het Paviljoen Carnisse Eiland door Techniek College Rotterdam, derde jaars studenten Bouwkunde

Paviljoen Carnisse Eiland – Techniek College Rotterdam

In opdracht van Era Contour, maakten de studenten van Techniek College Rotterdam een  ontwerp voor een paviljoen voor de wijk ‘Carnisse Eiland’. Een ontmoetingsplek met flexplekken en maatschappelijke functies voor jong en oud.

Vloer van plastic uit de Maas

Behalve het gebruik van geoogste materialen uit het huidige pand, kwamen de studenten met een vloer die gemaakt is van opgevangen plastic uit de Maas in Rotterdam. Er wordt zoveel plastic opgevangen in de Maas dat de projectontwikkelaar kan kiezen voor willekeurig welk design. Goed gevonden materialen, een groene verbinding met het achtergelegen park. Het paviljoen is energieneutraal, een parel voor jong en oud, opgebouwd uit geoogste en biobased bouwmaterialen en volledig losmaakbaar.

Laten we hopen dat de bewoners binnen een paar jaar een laagdrempelig klimaatpositief wijkpaviljoen hebben dat als inspiratie dient voor bewoners en bedrijven in deze betonnen omgeving.

Bekijk de volledige inzending van team Rotterdam

KLIK HIER om naar de Rapporten, tekeningen, video en afbeeldingen te gaan

Beste spannend om voor een volle zaal en een kundige, kritische jury de zwembad adviezen aan de gemeente Hardinxveld toe te lichten.  Da Vinci College Hardinxveld, tweede jaars studenten Bouwkunde

Business model Upgraden/Nieuwbouw Zwembad – Da Vinci Hardinxveld -Giessendam

Met 30 graden op de thermometer zijn we bijna vergeten dat afgelopen winter sportcentra en zwembaden moesten sluiten vanwege de hoge gasprijzen. Toch blijven de hoge energieprijzen heel actueel. Daarom vroeg de gemeente Hardinxveld-Giessendam de 2e jaars studenten van Da Vinci om twee plannen te maken:

  1. Wat kunnen we doen om het zwembad circulair van gas los te krijgen? En kunnen jullie dat doorrekenen voor een business model?
  2. Wat worden de kosten als we een nieuw zwembad gaan bouwen dat volledig elektrisch is?

In de adviezen aan de gemeente hebben de studenten heel veel materialen en installaties onder de loep genomen. Van biobased isolatie en triple glas tot het toepassen van solar carports op de parkeerplaats. In de rapporten lazen we ook nog een Energie-opweksysteem waarvan het SMARTCirculair team dacht: Dat is het! Een ‘stuwmeer’ onder het zwembad dat voor constante elektriciteit zorgt. Helaas kwam dit er niet uit. Maar de jury heeft de plannen van Da Vinci zeer serieus meegenomen in de keuze voor de derde prijs. Dus chapeau heren!

Bekijk de volledige inzending van team Da Vinci Hardinxveld-Giessendam

KLIK HIER om naar de Rapporten, tekeningen, video en afbeeldingen te gaan

 

Deze tweede jaars studenten kregen het grootste compliment van jurylid Coen van Rooyen in jaren. ‘Jullie zijn veel te bescheiden. Jullie hebben een format voor een herbestemming dat toegepast kan worden op honderden oude garagepanden in Nederland.’

Techlab079 Zoetermeer – MBO Rijnland Gouda

En dan nog zo’n pareltje: het studententeam van het MBO Rijnland maakte een ontwerp voor een Techlab079 in Zoetermeer. Een oud garagepand bijna naast Bouwend Nederland kan herbestemd worden naar een techniek hotspot waar leerlingen de veelzijdigheid van techniek kunnen ontdekken en bedrijven het Techlab079 kunnen afhuren voor evenementen. De directeuren van Stg. Unicoz / Oranje Nassau College waren unaniem heel erg blij, verrast en geïnspireerd door het ontwerp. Zij willen het echt gaan realiseren. De gemeente moet nog even een bestemmingsplanwijziging doen. Maar ach: met dit ontwerp en de doelen die er achter zitten, zou je denken dat dat appeltje, eitje is. Succes Arjan en Jaap en dank aan deze tweedejaars groep studenten met hun geweldige ideeën en concepten.

 

De provincie Zuid-Holland, is een van de sponsoren van de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge. We hopen dat de provincie ook komend schooljaar het belang om jongeren te laten groeien in de circulaire bouweconomie blijft waarderen en sponsor blijft van SMARTCirculair 2023.

Bekijk de volledige inzending van team MBO Rijnland

KLIK HIER om naar de Rapporten, tekeningen, video en afbeeldingen te gaan

 

 

Met dank aan

Dankzij de extra steun van de provincie Overijssel en de provincie Zuid-Holland, was de 5e editie van de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge niet zo’n groot feest geworden. Dank aan Gert-Willem van Mourik (PZH), @Susan Traag en @Hero Klinker (provincie Overijssel).

 

Wil je de opnames terugzien van de finale?

KLIK HIER om de livestream terug te kunnen kijken

 

Lees meer