Landstede MBO wint de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023

Het Landstede studententeam 3e jaars bouwkunde sleepte opnieuw de SMARTCirculair hoofdprijs 2023 in de wacht! De gemeente was tijdens de oplevering overtuigd van de kracht van de adviezen van de studenten. En de jury was unaniem. Landstede studenten krijgen de hoofdprijs.

De opdracht van de gemeente Zwolle om de voormalige VO school ‘Van der Capellen’ te herstemmen naar woningen, maatschappelijke functies en onderwijs was enorm.

Begin er maar aan. En de studenten van Landstede deden het. Zij kwamen in vier maanden met een groen, circulair, energieneutraal en overtuigend ontwerp. De VR-presentatie gaf juryleden al een goed beeld van gebouwen en omgeving. De goede rapporten en perfecte pitch gaven de doorslag.

 

 

Architecte Mischa-Marah Wullums: “Jullie zijn het meest professionele team dat we hebben gezien,

  • met het grootste transformatieproject
  • hele mooie combinaties van nieuwbouw en transformatie
  • met gebruik van bestaande fundering
  •  intelligente circulaire oplossingen voor zowel de gebouwen, de appartementen en de installaties
  • en wat een inrichting van het omliggend terrein naar een groene oase waar bewoners, bezoekers, omwonenden en gebruikers elkaar kunnen ontmoeten’

De vreugde spatte eraf, alle emoties kwamen los. Wat een ontlading. De studenten zijn super trots op elkaar en ‘super blij’ met de hoofdprijs.

De hoofdprijs ging dus naar Landstede. En dan zijn er natuurlijk nog meer prijzen te vergeven:

2e prijs | Friesland College

De tweede prijs is voor de studenten van het Friesland College. Zij adviseerden de gemeente Dantumadiel een multicultureel centrum te bouwen als ‘kloppend hart van Feanwâlden’. De jury was al onder de indruk van van de door het team toegepaste biobased bouwmaterialen als Lisdodde, Vlas, Hennep, Panelen van Koffiedik, Bamboe, Olifantsgras en zeewiertegels.

En dan had het team de energieoplossing van het jaar: de Smart Energy Wall Energieopslag met zoveel potentieel dat het de moeite waard is om te onderzoeken door de experts in het land. Want wie weet, wordt dit de vinding van het jaar. Jurylid Claudia Bouwens vindt het in elk geval de moeite waard om de Energie Wall uit te zetten in haar netwerk van experts.

Jurylid Claudia Bouwens: ‘Dit team presenteert echt iets unieks. We zien in jullie rapporten dat jullie heel veel hebben onderzocht. Van Beng berekeningen tot isolatie. Maar we hebben ook nieuwe oplossingen nodig. En dat jullie out of the box hebben gedacht, dat hebben we nodig. Proficiat!’

 

Een jas om je kantoorpand | Business Case van Label G naar Label A

3e prijs | Noorderpoort ism Alfa College Hoogeveen

Een opschaalbare businesscase voor het opwaarderen van kantoorpanden van label G naar label A. Biobased, groen en super circulair. De opdracht kwam van ingenieursbureau BESA in Borger maar het is toepasbaar op honderden vergelijkbare kantoorpanden.

De oplossing van het gecombineerde studententeam past als een jas om het bestaande gebouw. De toegepaste constructie, kosten en materialen zijn helemaal (BENG) doorgerekend en wat blijkt: Als een kantoorpand eigenaar in 2023 zijn pand naar Label A wil brengen is hij nog 3% meer kwijt aan investeringskosten ten opzichte van lineair verbouwen.

En dat verschil zal binnen een paar jaar kantelen. Dan wordt lineair verbouwen duurder dan circulair/biobased.

Alco Otten (Alfa) in gesprek met juryvoorzitter Irma Thijssen (RVO)

Deze unieke en geslaagde samenwerking tussen twee scholen is extra noemenswaardig. Dat opleidingen binnen een school succesvol samenwerken is vaak al een hele uitdaging. Maar tussen scholen …

Dik verdiend’, aldus jurylid Coen van Rooyen: ‘Mijn criterium haalbaar en Opschaalbaar betekent dat je iets bedenkt dat op heel veel plekken in Nederland en misschien ook wel in het buitenland kan worden toegepast. En dat is het aandoen van een jas.’

 

Het mediateam van Scalda krijgt de cheque overhandigd van Irma Thijssen RVO

Publieksprijs | Scalda Vlissingen

Met slechts 6 stemmen verschil haalden de studenten van het Scalda in Vlissingen de SMARTCIrculair Publieksprijs 2023 in de wacht voor hun’ ‘Kenniswerf Vlissingen’. De bouwkunde studenten werkten samen met twee studenten mediavormgeving.

 

Zij hebben alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen en dat is gelukt. Studenten straalden, de emoties spatten eraf. Erg verdiend en volgend jaar weer op jacht naar de juryprijzen.

 

SMARTCirculair studenten van het jaar 2023

Teamcaptains en docenten mochten dit jaar een van hun studenten nomineren voor de ‘student van het jaar’ Award. Want er springen altijd studenten uit.

  • Sabriya Snel van het Landstede College, omdat ze het hele gebiedsontwerp voor hun rekening nemen zoals
  • Gerrit Pauw van het Friesland College, omdat hij een geweldige tekenaar is die alle tekeningen inclusief BIM voor zijn rekening heeft genomen
  • Anouk Hofstede van Landstede omdat zij zich super heeft ingezet. Voor de MPG berekening en voor de pitch

Teamcaptain Roos van Kins (links) laat oma hun Techlab079 Maquette zien. Terecht is Rood SMARTCirculair Student van het Jaar!

De Student van het jaar | Roos van Kins

Er sprong nog student boven dit drietal uit: Dat is Roos van Kins van het MBO Rijnland in Goud. Genomineerd door de docent Myriam van Witteloostuijn:

‘Roos heeft dag en nacht aan het Techlab079 project gewerkt, het team bij elkaar gehouden, alleen gepitcht voor de hotemetoten van het MBO Rijnland, Stichting Unicon de opdrachtgever. Ze is onvermoeibaar geweest in het stemmen verzamelen en had slechts 6 stemmen achterstand op Scalda. We zijn super trots op je Roos. Proficiat!’

Ede – Stad van Liefde

Natuurlijk waren er ook hevig teleurgestelde gezichten. De studenten van Technova Ede hadden een weergaloos ontwerp om de grijze betonnen Centrumrand van Ede fors uit te breiden met woningen en te vergroenen met een op hoogte gebracht ‘stadspark’. De basis hiervoor was een stalen grid van XCarb. En nou net dat laatste was toch reden dat de jury voor de andere teams koos. Maar wat hebben jullie hard gewerkt, slim nagedacht en wat was de gemeente Ede positief.

Misschien is wel het grootste geschenk als de gemeente het ontwerp overneemt in groen uitbreiden met woningen zoals jullie dit voor je zien en ontstaat er echt.‘De stad van Liefde voor elkaar.’

Paviljoen Carnisse Eiland Rotterdam

Ook de studenten van het Techniek College Rotterdam waren hevig teleurgesteld. Zij hoopten de jury te overtuigen met hun ontwerp voor een paviljoen voor de wijk ‘Carnisse Eiland’. Een ontmoetingsplek met flexplekken en maatschappelijke functies voor jong en oud. Opdrachtgever Era Contour was positief over de geleverde plannen. Behalve het gebruik van geoogste materialen uit het huidige pand, kwamen de studenten met een vloer die gemaakt is van opgevangen plastic uit de Maas in Rotterdam. Er wordt zoveel plastic opgevangen in de Maas dat de projectontwikkelaar kan kiezen voor willekeurig welk design. Goed gevonden materialen, een groene verbinding met het achtergelegen park. Laten we hopen dat de bewoners binnen een paar jaar een laagdrempelig klimaatpositief wijkpaviljoen hebben dat als inspiratie dient voor bewoners en bedrijven in deze betonnen omgeving.

Business model Upgraden Zwembad Hardinxveld – Giessendam

Met 30 graden op de thermometer zijn we bijna vergeten dat afgelopen winter sportcentra en zwembaden moesten sluiten vanwege de hoge gasprijzen. Toch blijven de hoge energieprijzen heel actueel. Daarom vroeg de gemeente Hardinxveld-Giessendam de 2e jaars studenten van Da Vinci om twee plannen te maken:

  1. Wat kunnen we doen om het zwembad circulair van gas los te krijgen? En kunnen jullie dat doorrekenen voor een business model?
  2. Wat worden de kosten als we een nieuw zwembad gaan bouwen dat volledig elektrisch is?

In de adviezen aan de gemeente hebben de studenten heel veel materialen en installaties onder de loep genomen. Van biobased isolatie en triple glas tot het toepassen van solar carports op de parkeerplaats. In de rapporten lazen we ook nog een Energie-opweksysteem waarvan het SMARTCirculair team dacht: Dat is het! Een ‘stuwmeer’ onder het zwembad dat voor constante elektriciteit zorgt. Helaas kwam dit er niet uit. Maar de jury heeft de plannen van Da Vinci zeer serieus meegenomen in de keuze voor de derde prijs. Dus chapeau heren!

Scalda student Femke licht het ontwerp van de Kenniswerf Vlissingen toe aan de jury

Techlab079 Zoetermeer

En dan nog zo’n pareltje: het studententeam van het MBO Rijnland maakte een ontwerp voor een Techlab079 in Zoetermeer. Een oud garagepand bijna naast Bouwend Nederland kan herbestemd worden naar een techniek hotspot waar leerlingen de veelzijdigheid van techniek kunnen ontdekken en bedrijven het Techlab079 kunnen afhuren voor evenementen. De directeuren van Stg. Unicoz / Oranje Nassau College waren unaniem heel erg blij, verrast en geïnspireerd door het ontwerp. Zij willen het echt gaan realiseren. De gemeente moet nog even een bestemmingsplanwijziging doen. Maar ach: met dit ontwerp en de doelen die er achter zitten, zou je denken dat dat appeltje, eitje is. Succes Arjan en Jaap en dank aan deze tweedejaars groep studenten met hun geweldige ideeën en concepten.

 

Met dank aan

Dankzij de extra steun van de provincie Overijssel en de provincie Zuid-Holland, was de 5e editie van de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge niet zo’n groot feest geworden. Dank aan Gert-Willem van Mourik (PZH), @Susan Traag en @Hero Klinker (provincie Overijssel).

 

Wil je de opnames terugzien van de finale?

KLIK HIER om de livestream terug te kunnen kijken

Het geheim van Landstede

De pedagogische visie van het Landstede MBO is om studenten vanaf het eerste leerjaar onder te dompelen in alle facetten van circulair bouwen. Al in het eerste jaar wordt de creativiteit van de studenten uitgedaagd. En dan mogen ze gelijk kennis maken met digitaal ontwerpen en tekenen. Altijd in samenwerking met bedrijven uit de de praktijk in projectvorm. Dat zie je terug in de professionaliteit an de studenten. Deze investering betaald zich terug. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met Lands

 

Lees de reviews van onze geweldige docenten

Komend schooljaar ook deelnemen met je studenten?

Contact

Stichting SMARTCirculair

Tanja Nolten