Frank van Noort: ‘Je moet er met 2 benen inspringen’

Wij leren ook nog elke dag bij van onze studenten.

Frank van Noort van het Techniek College in Rotterdam is heel duidelijk in zijn tips naar andere scholen en docenten die deelnemen aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge:

‘Je moet er met twee benen inspringen. Wij maken studenten eigenaar van hun ontwerpopdracht want het is hun project. Dat zit in ons dna. En het mooie is … Wij leren ook nog elke dag bij van de studenten.’

Sta ervoor open

Docenten moeten er open in staan. Controle willen houden en zelf alles beter weten werkt niet. Wij moeten zelf ook nog heel veel circulaire kennis op doen. Je moet er vrij in staan.

Zoveel mogelijk gastlessen

Van Noort vindt het belangrijk dat ze zoveel mogelijk gebruik maken van gastlessen en gastdocenten die SMARTCirculair voor ze organiseert. Uiteraard op verzoek en in overleg. Daarvoor heeft Rotterdam een projectleider aangesteld. Een vierdejaars studente die hier ook weer enorm van groeit.

Zij coördineert, stimuleert onderlinge samenwerking, houdt lijntjes en planning kort houdt en stemt gastlessen af met SMARTCirculair.

Dit jaar gaat het Techniek College Team voor de publieksprijs. ‘Dan is die alvast binnen’!

‘Het mooie van de gastlessen’, vindt Van Noort, ‘is dat studenten mij nu vertellen hoe het zit.

 

Eerder dan het journaal

Circulariteit is een hot item. Door de challenge verandert het denkproces van studenten. Ze herkennen de items in het journaal op TV. Ze horen en lezen over de circulaire doelen in 2030. Ze praten erover op school. Vorige week vertelde een van de studenten dat ook bouwjasjes tegenwoordig van recycled materialen beschikbaar zijn.

‘Sinds een paar jaar zie en lees ik voortdurend over circulariteit in de bouw. Vroeger zouden deze onderwerpen me minder zijn opgevallen maar nu is het dagelijk in het nieuws en in vakbladen als de Cobouw. En jullie (lees SMARTCirculair) waren zelfs eerder dan het journaal.’

Ervaring telt

We doen al voor het derde jaar mee en daardoor groeit de ervaring in ons docentenkorps. De relatie met studenten wordt anders. En als docenten weten we natuurlijk ook beter wat we kunnen verwachten. Wij zij de afgelopen jaren ook gegroeid in circulariteit. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe makkelijker het proces met de studententeams verloopt.

Highlight

SMARTCirculair is inmiddels een highlight op school. Hebben we de afgelopen twee jaar veel moeite moeten doen om de communicatieafdeling van school te betrekken. Nu komen ze uit zichzelf naar ons toe. Ze herkennen dat het  ‘een blijvertje’ is.

Op onze vraag waarom SMARTCirculair werkt zegt Van Noort:

We krijgen heus wel opdrachtjes los van bedrijven. Maar voor deze ontwerpopdracht betalen opdrachtgevers. Dat weten onze studenten en daarom gaan ze er nog eens extra voor. Zij leren in een half schooljaar zo enorm veel. Ze stapelen de kennis van experts, het nieuws op TV en hun eigen kennis vanuit de opleiding en de onderzoeken die ze doen. Zo belangrijk. In 2030 moeten we 59% circulair zijn!

 

Lees ook

 

 

Techniek College | Herbestemming Hoofdkantoor Gistfabriek Delft

Techniek College | Herbestemming Quarantaineterrein Haven Rotterdam