Yfke Hoogland | Ik wil volgend jaar weer opdrachtgever zijn

Yfke Hoogland namens de gemeente Heerenveen wil volgend jaar weer opdrachtgever zijn

Yfke Hoogland was opdrachtgever voor het Friesland College waarvoor Bouwstudenten een Circulair Ambachtscentrum hebben ontworpen voor de gemeente Heerenveen en Omrin.

Hoogland was boven verwachting verrast door het resultaat. De maquette is prachtig van mooi gebogen hout voor het circulair ambachtscentrum met alle faciliteiten die nodig zijn om afval in de kringloop te houden.

Hoogland: we wilden ons laten verrassen door de studenten met een high tech gebouw dat voldoet aan de hedendaagse wensen van bezoekers en gebruikers. Welke slimme dingen kun je daarin toepassen om toekomstbestendig te worden en met vooral ook om de hoeveelheid afval te verminderen. Want er moet zo min mogelijk afval door de poorten van de verbranding.

Van afval naar …

Het circulair ambachtscentrum is een plek voor sociale werkgelegenheid. Maar ook een plek waar studenten vakmanschap opdoen als houtbewerking en fietsen repareren.

 

Video

Hoe was het contact met de studenten?

We hebben een uitgebreide kick off gehad en daarna zijn de studenten in hetzelfde spoor doorgegaan. Het resultaat is geweldig.*

Advies aan opdrachtgevers

Hoogland: ‘Ik zou volgend jaar wel weer mee willen doen als opdrachtgever want er ligt een enorme opgave voor gemeenten om te verduurzamen. De ruimtelijke opgave is enorm. En hieruit (lees SMARTCirculair) komen helemaal mooie ideeën. Zo vertelde het studententeam Rotterdam over isoleren met mensenhaar. Want daarin zit heel veel keratine en dat houdt heel veel warmte tegen. Als beleidsadviseur hou ik me bezig met afvalstromen van huishoudens en bedrijven. En dan denk ik; hoeveel mensenhaar komt er dagelijks van kappers vrij? Gaan we dat apart inzamelen? Je wint een enorme grondstof.’ Dus het is een win-win situatie.

Out of the Box

Hoogland daagde de studenten uit om ‘out of the box’ te denken, om te zoeken naar verrassende ideeën die liefst natuurlijk ook bruikbaar zijn. Een flink gebouw moest het circulaire ambachtscentrum worden. Dit wordt immers de plek waar allerlei materialen uit de gemeente worden gebracht, gesorteerd en verwerkt voor hergebruik. Zo moet er een sorteerbalie komen, een demontagehal, ruimte voor startups, een kringloopwinkel, klaslokalen, een winkel voor tweedehands bouwmaterialen misschien…

Hoogland | Hergebruik moet!

Alles moet flexibel, aanpasbaar en snel uit te breiden zijn. Een uitdagende klus, dus. Dat hoort er helemaal bij, stelde Meinand Kuipers, bedrijfsdirecteur Inzameling en Reiniging bij Omrin. In de nabije toekomst worden grondstoffen zo schaars en daardoor zo duur, dat hergebruik wel móet. ‘En zo’n circulaire wereld is heel anders dan wat we nu kennen.’ Dan moet zo’n Ambachtscentrum een prettige plek zijn en geen sombere hoek waar je rotzooi dumpt. ‘Daar moet beleving zijn.’

*NOTE: het studententeam heeft een special Award gewonnen tijdens de SMARTCirculair Finale 2022

 

Meer interviews

Lees ook