Mark van der Pijl: ‘Stap erin en geniet ervan’

Noorderpoort docent Bouwkunde Mark van der Pijl

Noorderpoort docent Bouwkunde Mark van der Pijl, zittend op de trap (links)

Bouwkundedocent Mark van der Pijl van het Noorderpoort College in Stadskanaal is duidelijk over de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge en wat het doet met studenten en docenten. Voor docenten heeft hij een belangrijke boodschap: 

‘Stap erin en geniet ervan!’

Tips van van der Pijl

Van der Pijl doet met zijn studententeams inmiddels voor het derde jaar mee. Natuurlijk enthousiasmeert hij de studenten maar er zijn nog een paar belangrijke pijlers waardoor studenten enthousiast worden: het is een wedstrijd waar ze kunnen winnen en de idee dat hun ontwerp straks uitgevoerd gaat worden maakt ze ook enthousiast verteld hij.

“Deze challenge gaat ergens over. Juist omdat ze werken voor een echte opdrachtgever. Het moet niet alleen luchtfietserij zijn. Het ontwerp moet ook technisch goed in elkaar zitten. Het moet realistisch en uitvoerbaar zijn. En het moet voldoen aan het bouwbesluit. We deden eerder mee aan een andere challenge en daar speelde deze criteria niet. De jury van SMARTCirculair is kritisch en om ze daarop voor te bereiden, door ze actief met die verschillende onderwerpen aan de slag te laten gaan. Daar leren ze van.”

Circulair, vernieuwend en realistisch. “Het moet wel voldoen aan het bouwbesluit.”

Nieuwsgierig

Van der Pijl prikkelt de nieuwsgierigheid van zijn studenten met de boodschap dat hij ook niet alles weet en dat ze dus onderzoek moeten doen. En dingen uitzoeken. Ze duiken dieper in op onderwerpen en nodigen experts uit. De kennis en expertise die ze van die bedrijven krijgen gebruiken ze niet alleen voor hun eigen ontwerp, ze gebruiken het ook bij de bedrijven waar ze werken of stage lopen.

“Tegen het einde van de challenge als hun kennis is toegenomen en ze de samenwerkingshobbels genomen hebben, merk ik dat de enthousiast zijn voor circulair bouwen. Dat ze nadenken over een sterke pitch, Ze hebben geleerd om te communiceren en durven veel meer. Ook ‘buiten’.  Ik krijg een heel andere relatie met de studenten. Ik hoe ze niet meer te sturen want ze weten waar het over gaat. Wat er van ze verwacht wordt in de praktijk. In een paar maanden zijn ze gegroeid tot de circulaire bouwprofessionals waar de markt op wacht.”

SDG

Dit schooljaar hebben we als school ook aandacht voor de SDG’s vertelt hij. De SMARTCirculair challenges zijn uitstekend te koppelen met de SDG’s. Dat wil ik straks zichtbaar maken in de Dome’s die we gaan bouwen en die straks in de hal van de Techniek Hotspot gaan komen.

Mark van der Pijl van het Noorderpoort College Stadskanaal over de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge: ‘Stap erin en geniet ervan!

Denk buiten de kaders

Van der Pijl vindt juryvoorzitter Ruud Koornstra erg motiverend. “Hij doet dat fantastisch. Ik heb de documentaire van Ruud en zijn dochter gezien en eigenlijk zouden alle techneuten in opleiding deze moeten zien. De uitdagingen waarvoor we staan zijn wel op te lossen. Als we maar buiten de kaders durven en willen denken.

Tips voor collega’s

Mark van der Pijl is een van die docenten die zijn team tot grote hoogte kan brengen. Dus vroegen we hem naar tips voor zijn collega’s bouwkunde, infra en engineering:

  1. Ik laat ze goed onderzoeken wat er wordt gevraagd want het is veel!
  2. En dan wil ik dat ze een rolverdeling maken wie wat gaat doen
  3. Vervolgens maken ze een planning over de hele periode tot en met oplevering aan de opdrachtgever
  4. Ik geef ze de vrijheid om er zelf mee aan de slag te gaan

De onderzoeksfase vindt Van der Pijl heel belangrijk. Dat hebben ze in de praktijk ook in toenemende mate nodig want niets is meer vanzelfsprekend. “Bovendien leer ik daar zelf ook altijd weer van.” En natuurlijk krijgen ze ruzie met elkaar. Dat gebeurt ook onder collega’s en daar komen ze alleen maar sterker uit naar voren.

Talenten bloeien op. Deze twee studenten hebben zichzelf overtroffen op het podium tijdens de finale in 2021

 

Op onze vraag wat hij het mooist vindt om te zien en ervaren: “Het opbloeien van talenten. Soms op op een gebied dat je niet verwacht. Het is een ervaring die ze niet meer vergeten.”

 

Lees ook

 

Noorderpoort College | Techniekhub Stadskanaal