Saskia van der Noord | Neem meer SDG-doelen mee in je ontwerp

We moeten de wereld beter maken. Niet alleen voor ons zelf maar voor ieder.’

Saskia van der Noord was in 2022 mede-opdrachtgever van het Alfa Studententeam in Hoogeveen die SDG-woningen heeft ontworpen voor Ghana en Europa. Haalbaar, opschaalbaar, 100% SDG-proof en op te bouwen met materialen uit de eigen regio.

Van der Noord: ‘Ik vind het geweldig dat studententeams in heel Nederland bezig zijn met smart circulair bouwen. Ik ben regio coördinator van SDG Nederland. Dank niet alleen aan jezelf maar ook aan de hele wereld daarbuiten. We moeten de wereld beter maken. Niet alleen voor ons zelf maar voor iedereen.’

Video interview

Van der Noord roept studenten op om nog meer ‘out of the box’ te denken en meer SDG-doelen te bereiken: ‘Als je bezig ben met je ontwerp, denk dan na over hoe je met je project nog meer SDG-doelen kunt toepassen dan alleen SDG 1, 2 en 3. Je neemt de doelen ook mee in je werkzame leven.’

17 SDG doelen

Hoe kunnen we met elkaar de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen bereiken. Wat kan ik bijdragen en hoe kan ik mijn hele leefomgeving daarin meenemen?

Meer interviews

Lees ook

SMARTCirculair

SMARTCirculair In de nationale ontwerpwedstrijd SMARTCirculair strijden mbo-studententeams om het meest CO2 vriendelijke, spraakmakende, slimme en uitdagende ontwerp voor een lokale opdracht, daarbij ondersteund door gemeenten, marktpartijen en experts. Op initiatief van de school zelf wordt de verbinding tussen hbo en wo tot stand gebracht om de integratie van de leerlijnen vorm te geven.

Criteria

Ontwerpcriteria voor de studententeams zijn:
1. Smart Energie Systemen
2. Natuurinclusief, bio divers
3. Circulair, flexibel ontwerp
4. Haalbaar en opschaalbaar
5. Communicatie en multimedia campagnes

Over de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge

SMARTCirculair wil Overheid, Ondernemers en Onderwijs verbinden rond het thema smart energieneutraal/energieleverend en circulair bouwen met als doel om meer studenten voor een technische studie te motiveren en de circulaire, klimaatpositieve economie te versnellen.