https://blog.routelink.net.id/euro/https://blog.routelink.net.id/wp-includes/js/uploads/https://blog.routelink.net.id/wp-includes/Requests/pkv/https://iri.aiou.edu.pk/pkvgames/https://iri.aiou.edu.pk/euro/https://iri.aiou.edu.pk/bandarqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/bandarqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/dominoqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/pkvgames/https://muikotaprobolinggo.or.id/pokerqq/https://muikotaprobolinggo.or.id/dentoto/https://muikotaprobolinggo.or.id/euro/https://serangkainews.id/bandarqq/https://serangkainews.id/dominoqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/dominoqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/bandarqq/https://ukas.sarawak.gov.my/wp-content/pkvgames/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/bandarqq/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/dominoqq/https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/pkvgames/https://www.itinova.org/routine/bandarqq/https://www.itinova.org/routine/dominoqq/https://www.itinova.org/routine/pkv/https://www.itinova.org/routine/pkv/https://future.kouiki-kansai.jp/wp-includes/js/euro/https://future.kouiki-kansai.jp/app/bandarqq/https://future.kouiki-kansai.jp/app/dominoqq/https://future.kouiki-kansai.jp/app/pkvgames/https://www.trg.pt/ficheiros/bandarqq/https://www.trg.pt/ficheiros/dominoqq/https://www.trg.pt/ficheiros/pkv/https://pkvgames.hondacokroaminoto.co.id/https://bandarqq.hondacokroaminoto.co.id/
https://desa-ciherang.kuningankab.go.id/wp-content/themes/twentytwentyfour/hrctoto/https://dindikpora.rembangkab.go.id/wp-content/languages/slot1131/https://www.bpsk.kuningankab.go.id/slot-murah/
BCI Index Tool beschikbaar - SMARTCirculair

BCI Index Tool beschikbaar

De Building Circularity Index (BCI) is het meetinstrument waarmee je de circulaire potentie van je gebouw kunt bepalen. De BCI index tool is door Alba Concepts ontwikkeld en is nu beschikbaar.

Vraag een student demo-account aan bij Tanja Nolten.

 

Doelen

 • Het meetbaar maken van circulariteit om bewustwording bij directbetrokkenen en de maatschappij te creëren
 • Deze uniforme, effectieve meetmethode is gekoppeld aan de Milieu Database
 • Waar andere meetinstrumenten zich vooral richten op het grondstof- en materiaalgebruik, maakt de BCI ook de losmaakbaarheid van een gebouw inzichtelijk.

BCI index

De BCI-score is uitgedrukt in een percentage tussen de 0% en 100%, waarbij 0% volledig lineair en 100% volledig circulair is. Hierdoor is het een stuk makkelijker om vastgoed te vergelijken en te sturen op circulariteit tijdens de ontwikkeling.

 • De BCI bestaat uit twee Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s).
 • Deze KPI’s zijn Materiaalgebruik en Losmaakbaarheid

De BCI Index bepaalt de circulaire potentie van een bouwwerk in vier stappen.

 1. Materiaalgebruik

  In de BCI meetmethodiek wordt van ieder product in een bouwwerk bepaald hoe circulair het materiaalgebruik is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de herkomst van materialen, het toekomstscenario van materialen en de levensduur van materialen.
 2. Gesloten kringlopen ja/nee

  In een circulaire economie recyclen of hergebruiken wij onze producten. Van ieder product is het toekomstscenario bepaald. Dit aandeel is wederom uitgedrukt in percentages.
  De levensduur van een product bepaalt hoe duurzaam (durabel) het product is. Producten met een langere levensduur vereisen minder vervangingen gedurende de levensduur van het bouwwerk en veroorzaken minder afval. De utiliteitsfactor is een verhoudingsgetal tussen de technische levensduur en de verwachte levensduur van een product op basis van het industrieel gemiddelde.
 3. Herkomst materialen

  De herkomst van materialen, toekomstscenario van materialen en de utiliteitsfactor bepalen samen de Material Circularity Index (MCI). De MCI representeert de circulaire potentie van een product, onafhankelijk van hoe het in een bouwwerk gemonteerd is. De MCI wordt uitgedrukt tussen 0,00 en 1,00 waarbij 0,00 volledig lineair en 1,00 volledig circulair is.
 4. Mate van Losmaakbaarheid
 5. PCI index

  De Material Circularity Index (MCI) en de Losmaakbaarheidsindex (LI) vormen samen de Product Circularity Index. De PCI representeert de circulaire potentie van een product als het in een bouwwerk gemonteerd is. De PCI wordt uitgedrukt tussen 0,00 en 1,00 waarbij 0,00 volledig lineair en 1,00 volledig circulair is.
 6. Opbouw gebouwen

  Gebouwen bestaan niet alleen uit materialen en producten maar ook uit samengestelde (geprefabriceerde) elementen die als geheel ge(de)monteerd worden. Van deze samengestelde elementen wordt een Element Circularity Index (ECI) bepaald.Van een element wordt een samengestelde MCI berekend op basis van de milieu-impact van de producten in het element. Producten met een hogere milieu-impact wegen zwaarder mee. Om de milieu-impact van producten te berekenen wordt de Milieukosten Index (MKI) toegepast.
 7. ECI index
  Een samengesteld element heeft een eigen losmaakbaarheidsindex. De samengestelde MCI en de losmaakbaarheidsindex van het element bepalen de ECI. De ECI wordt uitgedrukt tussen 0,00 en 1,00 waarbij 0,00 volledig lineair product is en 1,00 volledig circulair.
 8. BCI Index

  De Building Circularity Index (BCI) is de gemiddelde circulaire potentie van het gebouw op basis van alle toegepaste producten en elementen. De milieu-impact wordt gehanteerd als weegfactor voor het gemiddelde. Dit betekent dat producten met een relatief hoge milieu-impact een groter aandeel hebben in de BCI score. Voor het bepalen van de milieu-impact wordt de Milieukosten Index (MKI) gehanteerd. De BCI wordt uitgedrukt tussen 0,00 en 1,00 waarbij 0,00 volledig lineair en 1,00 volledig circulair is.
 9. Milieukosten Index

  De MKI representeert de totale milieu-impact van een product van wieg tot graf op basis van milieueffect categorieën. De MKI waarde van een product wordt berekend middels de bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken van Stichting Bouwkwaliteit. In de bouwsector wordt de MKI waarde doorgaans omgezet naar een MPG waarde. Hierbij wordt de MKI van het product of gebouw teruggerekend naar een waarde per m2.BVO per jaar. Producten met een hogere MKI waarde tellen zwaarder mee in de bepalingsmethode van de Building Circularity Index.In de BCI berekening wordt de gemiddelde circulaire potentie van alle producten binnen dezelfde Layer of Brand weergegeven. Dit maakt het mogelijk om te identificeren welke type producten een positieve of negatieve impact hebben op de BCI. Alle type producten zijn even belangrijk in de Building Circularity Index. Er wordt dus geen weegfactor toegekend aan de verschillende Layers of Brand.De MKI in de BCIGebouw-omgeving is een indicatieve MKI die niet is gebaseerd op de bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken van Stichting Bouwkwaliteit. Het is een indicatieve MKI op basis van een genormaliseerde MKI waarde van het product en de toegepaste hoeveelheid. Indien een gevalideerde MKI-berekening noodzakelijk is, verwijzen wij graag door naar één van de door Stichting Bouwkwaliteit erkende rekeninstrumenten.Middels de Layers of Brand wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende type producten in de bouwsector:

Video

Video

Over de BCI demo omgeving

 • Goed om te weten is dat de data die in de demo omgeving zit niet zo vaak geüpdatet wordt als de data in de ‘echte’ omgeving.
 • Op https://www.youtube.com/@bcigebouw1338 vind je wat informatie over het gebruik van de tool.
 • De BCI index tool is door Alba Concepts ontwikkeld en is vanaf november 2023 beschikbaar. Vraag een student demo-account aan bij Tanja Nolten. tanja@smartcirculair.com

Lees ook